Aktiiviklubi 2022

Kaipaatko koulutusta ja tietoa uudesta pestistäsi? Haluatko syventää ja päivittää osaamistasi järjestötoiminnassa?

Oletko mukana järjestötoiminnassa vuonna 2022? Ylioppilaskunta kouluttaa piirissään toimivien aine- ja harrastejärjestöjen uusia ja vanhoja aktiiveja Aktiiviklubilla 1.-3.2.2022. Koulutukset järjestetään koronatilanteesta johtuen etänä zoomissa.

Aktiiviklubilla pääset oppimaan uutta sekä jakamaan omia ajatuksiasi järjestötoiminnasta. Koulutusten tarkoituksena on täydentää ja päivittää omaa osaamista järjestötoimijana. Huomaathan, että koulutukset järjestetään osittain samaan aikaan, joten voit osallistua maksimissaan 6 koulutukseen koko Aktiiviklubin aikana.

Ilmoittautuminen Aktiiviklubille kide.appissa. Ilmoittautuminen päättyy 30.1.

Koulutustarjonta sisältää mm. eri hallituspestien perusteisiin pureutuvia koulutuksia. Aktiiviklubilla syvennytään vuonna 2022 myös esimerkiksi ryhmäytymiseen, tapahtumaturvallisuuteen, kiusaamiseen ja häirintään puuttumiseen sekä järjestöviestinnän maailmaan.

Aktiiviklubi 2022 koulutukset:

Klo 16:00-17:30

Eetu leinonen: Lähdetään maailmalle! Kansainvälisyys Oulun yliopistossa 

Millä tavalla edistät kansainvälisyyttä omassa järjestössäsi? Millaisia kansainvälistymismahdollisuuksia Oulun yliopistolla on? Mitä tarkoittaa UNIC? Ota mukaan reissukengät ja reissumieli, sillä kaikesta tästä ja muustakin kuulet koulutuksessamme kansainvälisyydestä Oulun yliopistossa.

OYYH2022: Järjestötoiminnan ABC

Mikä on yhdistyslaki ja mitkä muut asiakirjat ohjaavat järjestön toimintaa? Millaisia vastuita ja velvollisuuksia yhdistyksen hallituksella on, entä sen yksittäisellä jäsenellä? Mitä eroa on yhdistyksen kokouksella ja yhdistyksen hallituksen kokouksella? Tervetuloa kuuntelemaan perusasioita yhdistystoiminnan perusteista. Koulutus on suunnattu erityisesti uusille yhdistystoimijoille, mutta perusasioiden kertaus ei ole pahitteeksi vaikka olisi ollut yhdistyksen hallituksella aiemminkin. Huom. koulutus sisältää osittain päällekkäisiä asioita koulutuksen “Puheenjohtajat ja sihteerit yhdistyksen moottoreina” kanssa.

Kati Kantonen: Muutakin kuin sitsejä – tapahtumien monet mahdollisuudet

Mitä mahdollisuuksia järjestöillä on tapahtumien järjestämiseen? Onko mietintämyssy ja ideapankki tyhjillään etätapahtumien jäljiltä? Koulutuksessa pohditaan yhdessä järjestön tapahtumien moninaisuutta ja erilaisia mahdollisuuksia. Käymme myös yhdessä läpi erilaisia resursseja ja kontakteja, josta järjestö voi hakea tukea tai apua tapahtumissa ja niitä järjestäessä.

Klo 18:00-19:30

OYYH2022: Puheenjohtajat ja sihteerit yhdistyksen moottoreina

Mitä käytännössä tarkoittaa hyvä hallinto järjestöissä? Mitkä ovat järjestön tärkeät asiakirjat, yhdistyslain perusteet sekä mitä tulee ottaa huomioon kokoustekniikassa? Mitä hyvä yhdistyksen puheenjohtaja tekee, mitä ei tee? Mikä on puheenjohtajan asema ja vastuut, entä sihteerin? Käymme ensin läpi hallintoa ja koulutuksen lopppupuolella on mahdollisuus poikkitieteelliseen verkostoitumiseen. Huom. koulutus sisältää osittain päällekkäisiä asioita koulutuksen “Järjestötoiminnan ABC” kanssa.

Aino Rossi: Aktiivinen kopo 2022

Mitä koulutuspoliittinen vaikuttaminen ainejärjestössä voi olla, ketä kannattaa tuntea ja mistä kertoa jäsenistölle? Tule suunnittelemaan näkyvää ja tehokasta ainejärjestön koulutuspoliittista vaikuttamista muiden koposta vastaavien kanssa.

Klo 16:00-17:30

Sanna Kangasniemi ja Pia Partanen: Kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy ja siihen puuttuminen​

Koulutuksessa tutustutaan yhteisöllisen toiminnan yleisiin periaatteisiin, kiusaaminen ja häirintään opiskelijayhteisöissä​ sekä Oulun yliopiston kiusaamisen- ja häirinnän käsittelyn malli​in. Koulutus sisältää teoriaa, kysymyksiä ja keskustelua. Koulutus soveltuu erityisesti niille järjestötoimijoille, jotka vastaavat kiusaamis- ja häirintäasioista esim. sopolle, puheenjohtajalle, yhdenvertaisuusvastaavalle tai häirintäyhdyshenkilölle.

Kauko Keskisärkkä: Järjestöjohtaminen

Onko järjestötoiminan johtaminen rakettitiedettä? Miten organisoidaan ja motivoidaan hallituslaisia ja vaapaaehtoisia aktiiviseen toimintaan kun sitouttaminen pitkäaikaiseen toimintaan on haastavaa ja kilpailu vapaa-ajasta muiden mielenkiinnon kohteiden kanssa käy kuumana?

Jarkko Impola: Ei pelkästään rahan takii! – Yleishyödyllisen yhdistyksen taloushallinnan perusteet 

Onko sinut valittu yhdistyksesi talousvastaavaksi tai rahastonhoitajaksi ensimmäistä kertaa? Hämmentääkö numeroiden pyörittely, ahdistaako eurojen kanssa pelaaminen? Ei hätää, sillä apu on lähellä! Aktiiviklubilla paneudutaan yhdistyksen taloushallinnon perusteisiin kirjanpidosta lähtien aina laskujen maksamiseen saakka.

Klo 18:00–19:30

Sanna Kangasniemi: Järjestösopon perusteet

Koulutuksessa tustutaan sosiaalipoliitisen vastaavan tehtäväkenttään sekä muutamaan ajankohtaiseen teemaan. Lisäksi koulutuksessa annetaan työkaluja, joilla voi vaikuttaa oman järjestön ja jäsenistön hyvinvointiin sekä yhdenvertaisuuteen. Koulutus sopii erityisesti järjestön sopolle, puheenjohtajalle tai viestinnästä ja yhdevertaisuudesta vastaavalle.

Miriam Putula: “Jatkossa kaikki on paremmin” – Miten kehittää järjestöä ylivuotisesti?

Järjestöissä toiminta keskittyy usein vain kuluvan vuoden toimintaan. Miten katsetta voisi suunnata tulevaan? Tässä koulutuksessa tarkastellaan erilaisia keinoja kehittää järjestöä ylivuotisesti ja pohditaan järjestöjen omia kehityskohteita.

Klo 16:00-17:30

Kauko Keskisärkkä: Yhdistyksen toiminnantarkastus

Oletko ensimmäistä kertaa (vara)toiminnantarkastajana? Mitä tästä kunniakkaasta toimesta pitää tietää? Mitkä ovat velvollisuutesi? Mitä toiminnantarkastaja voi vaatia? Voiko huonosta tarkastuksesta joutua rosikseen? Näihin kaikkiin voit saada vastauksen toiminnantarkastuskoulutuksesta.

Liisa Komminaho: Viestintä järjestöissä

Koulutuksessa tutustutaan järjestöviestinnän maailmaan kokonaisuutena. Koulutuksen aikana käydään läpi sisäisen viestinnän yleisimpiä kompastuskiviä, opitaan asettamaan ulkoisen viestinnän tavoitteita ja saadaan vinkkejä viestinnän työkaluista. Lisäksi tarkastellaan järjestöille relevantteja saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden teemoja viestinnän näkökulmasta. Koulutus soveltuu erityisesti uusille järjestöjen viestintävastaaville, tiedottajille ja somevastaaville.

Kati Kantonen: Jotta paska ei osuisi tuulettimeen: luvat ja turvallisuus tapahtumissa

Tapahtumissa sattuu ja tapahtuu – miten voidaan varautua siihen, kun tapahtumassa sattuu jotain? Koulutuksessa käymme läpi tapahtumalupia ja niiden kiemuroita. Lisäksi käsittelemme tapahtumaturvallisuutta ja yhdenvertaisuutta tapahtumissa.

Klo 18:00-19:30

Jukka Turunen: Toimijoiden yhteishenki – ryhmäytymisestä yhdessä tekemiseen

Kuinka huolehtia läpi järjestövuoden siitä, että hommat tulevat hoidetuksi, kaikki tulevat kuulluksi ja ennen kaikkea siitä, että järjestötoiminta pysyy kivana? Näitä aiheita pohditaan tämän koulutuksen aikana, jossa keskiössä on järjestötoimijoiden ryhmäytyminen ja sellaisen yhteishengen luominen, jolla saadaan myös tuloksia aikaan. Koulutus soveltuu jokaiselle järjestötoimijalle, aina puheenjohtajistosta uusiin tai jatkaviin toimijoihin.

Henna Rannanpää: Alumnitoiminta järjestössä: mitä, miksi ja miten?

Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan, miten järjestöt ja killat hyötyvät alumnitoiminnasta, miten alumnitoiminnan voi polkaista käyntiin tai miten sitä voi kehittää.

Skip to content