Blogi: Yllätyin, kuinka paljon pystyn opiskelijana vaikuttamaan

Emma Hulkkosen blogi opiskelijavaikuttamisesta
Emma Hulkkonen, OYY:n hallituksen varapuheenjohtaja

Asiat tapahtuvat ympärillämme joka tapauksessa suuntaan tai toiseen. Vaihtoehtona on joko valittaa vieressä epämieluisasta suunnasta, tai olla itse valitsemassa parempaa. Lähdin jo fuksina mukaan ainejärjestöni toimintaan, jotta voisin kehittää sitä ja olla osa järjestön yhteisöä. Erityisesti koulutukseen liittyvät asiat kiinnostivat minua. Koulutuksen komentojärjestyksessä järjestötoimijoiden työ on tärkeää. Huomasin kuitenkin aika nopeasti, että järjestötoiminta on aika monen mutkan takana sieltä, missä päätökset todella tehdään. Rohkenin silloin laittaa hakemuksen opiskelijaedustajaksi eli hallopediksi.

Minut valittiin useampaankin pestiin edustamaan opiskelijoita. Epäröin vahvasti pätevyyttäni asiaan, enhän tiennyt mistään muusta kuin omasta opiskelijakokemuksestani. Pian toimien alkaessa huomasin, että juuri oma kokemukseni opiskelijana oli eräs tärkein työkaluni olla hyvä opiskelijaedustaja.

Kauteni aikana olen useissa asioissa saanut muistuttaa professoreita ja muuta henkilökuntaa siitä, millaista opiskelijan arki on. Olen myös kertonut, että opiskelijat eivät ole mikään homogeeninen ja stereotyyppinen ryhmä, vaan monimuotoinen joukko erilaisia ihmisiä. Tämän lisäksi olen päässyt vaikuttamaan tiedekuntamme opetusjärjestelyihin sekä siihen, keitä ovat tiedekuntamme dekaani ja koulutusdekaani. Kaiken kukkuraksi olen nostanut opiskelijajärjestöjen huolia sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusongelmia tiedekuntamme tietoon. Eniten olen nauttinut kuitenkin siitä, että olen päässyt palkitsemaan tiedekuntamme parhaita graduja.

Vaikka toimielimestä riippuen opiskelijat ovat usein vain pieni osa äänivaltaisista, on opiskelijoiden valta siinä, että jo heidän läsnäolollaan on vaikutusta. Olemme valvova silmä, jotta kehityssuunta on opiskelijaystävällinen eikä sahaa omaa oksaansa. 

Skip to content