Kaikilla on oikeus olla ja näkyä – OYY mukana tukemassa Oulu Pridea

Eri puolella Suomea on juhlittu Pridea pitkin kesää, ja viimein on tullut Oulun vuoro. Sateenkaarilippuja on nostettu salkoihin ympäri Oulua, ja Pride-viikko on täynnä tapahtumia kaikille iästä, sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Lauantaina viikon kruunaa Pride-kulkue, jonka jälkeen juhlakansa kokoontuu yhdessä puistojuhlaan.

Vaikka Pride näyttäytyykin suurimmalle osalle värikkäänä kulkueena, on sen juuret syvemmällä protestiliikkeessä. Pride on ennen kaikkea liike, jonka tarkoituksena on muistuttaa, että ihmisoikeudet kuuluvat aivan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Meillä kaikilla on yhtäläinen oikeus olla ja näkyä.

Vaikka Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiat ovat parantuneet esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain myötä, on meillä vielä paljon tekemistä täydellisen yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi Suomen translaki laahaa valitettavasti vieläkin jäljessä, vaikka sen uudistamista on suunniteltu jo pitkään. Tekeillä oleva lakiuudistus on parannus nykyiseen, mutta se ei huomioi alaikäisten transnuorten oikeuksia. Tämän lisäksi lakiuudistus ei tunnista sukupuolten moninaisuutta, vaan jättää binäärin ulkopuoliset sukupuoli-identiteetit huomioimatta. Mikäli uudistus ylettäisi myös niihin, tulisi myös nykyistä tasa-arvolakia tarkastella uudelleen.

Ylioppilaskunnan arvojen mukaisesti mekin olemme tänä vuonna tukemassa Oulu Pridea ja osallistumme Pride-viikkoon. Osallistuimme keskiviikkona 3.8. Opiskelijoiden sateenkaaripicnic -tapahtumaan yhdessä muiden oululaisten opiskelija-, aine- ja harrastejärjestöjen kanssa. Tämän lisäksi meidät voi nähdä marssimassa yhdenvertaisuuden puolesta lauantain Pride-kulkueessa. Kulkueen jälkeen suuntaamme Hollihaan puistoon koko sateenkaari- ja allykansan yhteiseen puistojuhlaan.

Koska maailma ei ole vielä valmis, teemme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä yliopistoyhteisössämme vuoden ympäri. Vaikutamme yliopistolla erilaisissa toimielimissä, kuten Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnassa, koulutamme järjestötoimijoita sekä autamme ja neuvomme opiskelijoita liittyen häirintätilanteisiin. Näiden seikkojen lisäksi tarkastelemme myös omaa toimintaamme ja pyrimme parhaamme mukaan kehittämään sitä jatkuvasti entistä inklusiivisemmaksi.

Skip to content