OYY:ssä ylintä päätösvaltaa käyttää edustajisto, joka valitaan joka toinen vuosi käytävissä edustajistovaaleissa. Seuraavat vaalit ovat syksyllä 2023. Tältä sivulta löytyy tietoa vaaleista sekä ehdokkuudesta kiinnostuneille että äänestäjille!
Äänestys on auki 1.11. klo 12 – 8.11. klo 16!
Edustajistovaalien äänestys alkaa keskiviikkona 1.11. klo 12 ja jatkuu keskiviikkoon 8.11. klo 16 saakka. Äänestys tapahtuu sähköisesti Tuudo-sovelluksessa tai verkossa osoitteessa
Ehdokkaisiin voi tutustua Tuudossa tai vaalikoneessa, joka aukeaa OYY:n osalta tiistaina 31.10.
Mikä edustajisto?
Edustajisto koostuu 37 varsinaisesta jäsenestä sekä varajäsenistä. Edustajisto kokoontuu noin 7 kertaa vuodessa. Se päättää vuosittain muun muassa OYY:n toimintasuunnitelmasta, budjetista ja valitsee vuosittain OYY:n hallituksen. Edustajisto tekee kaikki ylioppilaskuntaa koskevat suuret taloudelliset ja poliittiset päätökset. Näitä päätöksiä on kirjattu poliittiseen linjapaperiin, strategiaan ja varautumissuunnitelmaan, joita päivitetään tarvittaessa. Lisäksi edustajisto tekee päätöksen pääsihteerin ja ylioppilaslehden päätoimittajan palkkaamisesta.
Mitkä vaalit?
Edustajistovaalit pidetään joka toinen vuosi loppusyksyllä. Vuonna 2023 vaalien äänestysaika on 1.-8.11. Jokainen OYY:n jäsen voi asettua ehdolle ja äänestää vaaleissa. Suurin osa ehdokkaista kuuluu vaaliliittoihin. Vaaliliitot edustavat eri tiedekuntien opiskelijoita tai poliittisia ryhmiä. Kuka tahansa voi perustaa oman vaaliliiton. Ehdolle asettuminen tapahtuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa sähköisellä lomakkeella.
Ehdokkaan oppaasta löytyy tietoa ja vinkkejä vaalisyksyn etenemisestä ja kampanjoinnista. Oppaasta voi olla apua myös silloin, jos vielä pohdit ehdolle asettumista!
Huom! Suurin osa jäsenistä ja siten myös edustajistoon valituista on perustutkinto-opiskelijoita, mutta myös jäseneksi liittyneet väitöskirjatutkijat voivat asettua ehdolle ja äänestää.
Vaaliliitot ja -renkaat
Tässä listassa on vaaliliittojen ja -renkaiden yhteystiedot siinä järjestyksessä, jossa ne on OYY:lle ilmoitettu
Poikkitieteellinen vaalirengas PoVa: salla.karhunen@student.oulu.fi, telegram @Salsukarhune
Kasvatustieteiden ja psykologian vaaliliitto KaPy: salla.karhunen@student.oulu.fi, telegram @Salsukarhune
Humanistien vaaliliitto HuVa: Karoliina Kokko-Tollola karoliinakokkotollola@gmail.com , 040 6757 699
Tekniikan ja Talouden vaalirengas (TeTa): Janne Kilponen tupsuvastaava@oty.fi
Kylterien vaaliliitto: Pauliina Korvala varapuheenjohtaja@finanssi.org
TST:n Teekkarien vaaliliitto: Janne Kilponen tupsuvastaava@oty.fi
Arkkitehtuurin, Tuotannon & Koneen vaaliliitto: Nikita Konovets kopo@oty.fi
Ympäristörakentajien & Prosessin vaaliliitto: Nikita Konovets kopo@oty.fi
Lääketieteellisen edustajistoryhmän vaalilitto (LED): Matin Moradi abdulmatin.moradi@student.oulu.fi
Tieteelliset vaaliliitto (Tiet): Iikka Kokkoniemi iikka.kokkoniemi@student.oulu.fi
Kokoomus vaaliliitto (Kok): Lotta Ellonen lotta.ellonen@student.oulu.fi, 0404169330
Keskustaopiskelijoiden ja sitoutumattomien vaaliliitto (KEXI): Eevasisko Mehtätalo eevasisko.mehtatalo@gmail.com, 0405274913, telegram @Eevamehtatalo
Vasemmisto-opiskelijoiden vaaliliitto: Miikka Knuutila miikka_knuutila@hotmail.com, 0504109783
Oppaat ja lomakkeet
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Ehdokkaalle
-
Saako vaaliliiton/ -renkaan paitaa pitää luennolla? Ovatko poliittisten järjestöjen paidat vaalimainontaa?
Eettisten pelisääntöjen mukaan ”vaalimainonta on kielletty opetustilanteissa sekä niiden välittömässä läheisyydessä”. Pelisäännöissä todetaan myös, että ”ehdokas voi vaatteissaan mainostaa vaaleja, itseään tai omaa vaaliliittoaan tai vaalirengasta”. Näin ollen vaaliliiton/ -renkaan paitaa tai poliittisten järjestöjen paitoja saa pitää luennoilla. Kuitenkaan opetustilanteiden tai niiden välittömässä läheisyydessä ei saa esimerkiksi mainostaa omaa ehdokkuuttaan tai jakaa pinssejä, flaikkuja tai muuta tavaraa. Keskustelut ehdokkuudesta tai tavaroiden jakaminen vaaleihin liittyen, tulee siis tehdä selvästi opetustilanteiden ulkopuolella.
-
Miksi yliopiston seinillä ja ilmoitustauluilla ei saa mainostaa?
Yliopisto on kieltänyt tämän. Yliopiston ilmoitustauluilla mainostaminen on myös kielletty vaalien eettisissä pelisäännöissä.
-
Jos ehdokas valmistuu kandidaatiksi kesken ehdokasasettelun tai ehdokasasettelun ja vaalipäivien välissä, mikä opiskeluoikeusnumero ehdokasilmoittautumiseen laitetaan?
Ehdokas voi laittaa joko kandidaatin tutkinnon opiskeluoikeusnumeron tai maisterin tutkinnon opiskeluoikeusnumeron. Keskusvaalilauta ja pääsihteeri pystyvät kummasta tunnisteesta tahansa tarkistamaan ehdokkaan vaalikelpoisuuden.
Vaaliliitoille ja -renkaille
-
Mikä on ilmoitustaulujen koko?
Keskusvaalilautakunnan osoittamien ilmoitustaulujen koko molemmilla kampuksilla on 130cm X 52cm.
-
Mikä on mainosten suurin sallittu koko?
Keskusvaalilautakunnan osoittamilla ilmoitustauluilla suurin sallittu mainoksen koko on A2-paperi.
Vaalien järjestämisestä vastaa OYY:n keskusvaalilautakunta. Keskusvaalilautakunnan lisäksi vaalien parissa työskentelevät OYY:n toimistolla edustajistovaalikoordinaattori, pääsihteeri ja viestintäasiantuntija. Meihin voi aina olla yhteydessä vaaleihin liittyvissä kysymyksissä!
Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Tiitu-Lotta Paju kvl(at)oyy.fi
Pääsihteeri Kauko Keskisärkkä paasihteeri(at)oyy.fi
Edustajistovaalikoordinaattori Iikka Meriläinen edustajistovaalit(at)oyy.fi
Viestintäasiantuntija Liisa Komminaho viestintaasiantuntija(at)oyy.fi