– 31.1.2019

Aktiiviklubit – OYY:n koulutuksen järjestötomijoille 29.–31.1.2019

Oletko mukana järjestötoiminnassa tänä vuonna? Ylioppilaskunta kouluttaa piirissään toimivien aine- ja harrastejärjestöjen uusia ja vanhoja aktiiveja Aktiiviklubilla 29.-31.1. Voit osallistua niin moneen koulutukseen kuin haluat. Älä kuitenkaan ilmottaudu päällekkäisiin koulutuksiin.

Ilmoittaudu koulutuksiin 25.1. mennessä täällä

Aktiiviklubin FB-tapahtuman löydät täältä

Lisätietoja Aktiiviklubista: ttya@nulloyy.fi

Koulutusten kesto: noin 1,5h

16:00-17:30 Koulutus

17:30-18:00 Tauko (evästarjoilu Linnanmaan kampuksen H2O -ravintolassa)

18.00-19:30 Koulutus


Aikataulu

Tiistai 29.1. 

klo 16

Hallituksen jäsenen vastuut ja velvollisuudet @Tellus Stage

Kontrastilla näkyvyyttä: tehokkaampaa julistesuunnittelua @Business Kitchen

Kansainvälisyyden perusteet @Tellus Frost

klo 18

Puheenjohtajat ja sihteerit yhdistyksen moottoreina @Tellus Stage

Yritysyhteistyö @Business Kitchen

Viestinnän perusteet @Tellus Frost

Keskiviikko 30.1. 

klo 16

Turvallisempia tapahtumia @Tellus Horizon

Media ja järjestöt @L9

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen perusteet @OYY:n kokoushuoneet

klo 18

Tapahtumaviestintä @Tellus Horizon

Kopon työkalupakki @L9

OYY:n äänentoiston käyttämisen perusteet @OYY:n kokoushuoneet

Torstai 31.1. 

klo 16

Taloushallinnon ABC @Tellus Stage

Inklusiivisuus tapahtumajärjestämisessä @Business Kitchen

Avaimet sopoon @Tellus Frost

klo 18

Kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisy @Tellus Stage

KUPLAn tapahtumakonseptipaja @Business Kitchen

Kuinka kehittyä hyväksi johtajaksi? @Tellus Frost


KOULUTUSTEN KUVAUKSET

 

Hallituksen jäsenen vastuut ja velvollisuudet yhdistyksessä (Kalle Parviainen ja Miriam Putula)

Mikä on yhdistyslaki ja mitkä muut asiakirjat ohjaavat järjestön toimintaa? Millaisia vastuita ja velvollisuuksia yhdistyksen hallituksella on, entä sen yksittäisellä jäsenellä? Mitä eroa on yhdistyksen kokouksella ja yhdistyksen hallituksen kokouksella? Tervetuloa kuuntelemaan perusasioita yhdistystoiminnan perusteista. Koulutus on suunnattu erityisesti uusille yhdistystoimijoille, mutta perusasioiden kertaus ei ole pahitteeksi vaikka olisi ollut yhdistyksen hallituksella aiemminkin. Huom. Tässä koulutuksessa on päällekkäistä sisältöä puheenjohtaja- ja sihteerikoulutukseen, joten sinun ei tarvitse osallistua näihin molempiin.

Puheenjohtajat ja sihteerit yhdistysten moottoreina (Kalle Parviainen ja Miriam Putula)

Mitä käytännössä tarkoittaa hyvä hallinto järjestöissä? Mitkä ovat järjestön tärkeät asiakirjat, yhdistyslain perusteet sekä mitä tulee ottaa huomioon kokoustekniikassa? Mitä hyvä yhdistyksen puheenjohtaja tekee, mitä ei tee? Mikä on puheenjohtajan asema ja vastuut, entä sihteerin? Käymme ensin läpi hallintoa ja koulutuksen lopppupuolella on mahdollisuus poikkitieteelliseen verkostoitumiseen.

 

Kontrastilla näkyvyyttä: tehokkaampaa julistesuunnittelua (Ville Paananen)

Miten julisteita suunnitellaan? Mikä on julisteen tehtävä? Mistä osista juliste koostuu? Millainen on näkyvä juliste? Miten juliste kannattaa sijoittaa? Mistä saa ideoita?
Koulutuksessa käydään läpi graafisen suunnittelun perusteita, prosesseja ja vinkkejä keskittyen näkyvien julisteiden suunnitteluun. Esitettyjä käsitteitä ja työkaluja on myös sovellettavissa järjestöjen muuhun visuaaliseen materiaaliin. Koulutus sopii kaikille järjestöjen visuaalisesta puolesta vastaaville.

 

Yritystyhteistyö (Jenna Suorsa ja Tino Nissinen)

Kuinka yhteistyökumppaneita ja sponsoreita hankitaan? Miten kehittää järjestön yrityssuhteita? Mikä on sponsoripaketti ja yhteistyösopimus? Koulutuksen käytyäsi tiedät, miksi järjestösi kannattaa tehdä yritysyhteistyötä, miten alentaa kynnystä yhteistyön tekemiseen ja kuinka myydä omaa tapahtumaa siitä kiinnostuneille yrityksille.

 

Kansainvälisyyden perusteet (Valtteri Törmänen)

Miten kansainvälistyminen vaikuttaa yliopistoon, opiskelijoihin ja opiskelijajärjestöihin? Mikä on kv-vastaavan tehtävä ainejärjestössä? Koulutuksessa kuulet ajankohtaisia asioita kansainvälisyyteen liittyen ja saat vinkkejä, kuinka tuoda kansainvälisyys osaksi järjestösi toimintaa.

 

Viestinnän perusteet (Janne Hakkarainen ja Salli Kärkkäinen)

Mitä viestintä on? Koulutuksessa käydään läpi yhdistyksen viestintää, viestinnän välineitä ja tapoja ja pohditaan, miten sitä voidaan kehittää. Keskustelemme eri järjestöjen hyvistä käytännöistä.

 

Turvallisempia tapahtumia (Emi Maeda – KUPLA -hanke)

Mistä kaikesta tapahtumaturvallisuus koostuu? Mitä erikokoisissa opiskelijatapahtumissa kannattaa huomioida turvallisuuden kannalta? Koulutuksessa käsitellään opiskelijatapahtumien yleisimpiä turvallisuuskysymyksiä. Koulutus sopii kaikentasoisille tapahtumanjärjestäjille ja niille, jotka haluavat kehittää opiskelijatapahtumia osallistujille turvallisemmiksi.

 

Tapahtumaviestinnän perusteet (Emi Maeda – KUPLA -hanke)

Ovatko bileet tai bingoilta olemassa, jos kukaan ei kuule niistä? Timanttisinkaan tapahtumakonsepti ei auta, jos tapahtumasta ei viestitä selkeästi ja suunnitelmallisesti. Koulutuksessa käsitellään tapahtumaviestinnän perusteita ja viestinnän merkitystä tapahtumatuotannossa. Koulutus antaa välineitä oman opiskelijajärjestön tapahtumaviestinnän kehittämiseen.

 

Media ja järjestöt (Anni Hyypiö)

Mitä järjestön kannattaisi tietää median toiminnasta ja toimittajan työstä? Mikä tekee uutisesta uutisen? Millainen on hyvä tiedote? Miten annan journalistille juttuvinkin? Mitä ovat haastateltavan oikeudet? Mikäli edellä mainitut kysymykset mietityttävät, tässä on oikea koulutus juuri sinulle. Koulutuksessa käydään läpi median toimintaa käytännönläheisesti ja keskustelevasti. Koulutus sopii kaikille mediasuhteista vastaaville ja median toiminnasta kiinnostuneille järjestöaktiiveille. Huomio: tämän koulutuksen sisältöä on käyty läpi PJ-klubilla 2/2018.

 

Kopon työkalupakki (Valtteri Törmänen ja Henna Määttä)

Mitä koulutuspolitiikka on ja mitä kopovastaavan toimenkuvaan kuuluu? Kuinka opiskelijoiden oikeusturvaa ja vaikutusmahdollisuuksia edistetään? Mitä ajankohtaista koulutuspolitiikassa on meneillään paikallisesti ja valtakunnallisesti? Kuinka pysyä kärryillä ajankohtaisista asioista? Koulutuksessa pureudutaan koulutuspolitiikan ytimeen turhasta jargonista riisuttuna keskustellen ja esimerkkitapauksia ratkoen.

 

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen perusteet järjestöille (Toni Sandvik ja Nuuti Vasari)

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta alettiin soveltamaan 25.5.2018 alkaen kaikissa EU:n jäsenmaissa. Käytännössä asetus edellyttää, että henkilötietoja tulee käsitellä aiempaa huolellisemmin. Mitä se tarkoittaa järjestöjen kannalta? Tule ottamaan selvää!

 

OYY:n äänentoiston käyttäminen (Asta Salomaa)

Vuoden 2019 alusta OYY vuokraa äänentoistoa piirissään toimiville järjestöille. Tässä koulutuksessa käydään läpi perusasiat OYY:n äänentoiston käyttämisestä: kuinka se kasataan, puretaan ja kuinka siitä saa äänen kuuluville. Koulutukseen ei mene todennäköisesti täyttä puoltatoista tuntia.

 

Taloushallinnon ABC (Heini-Maaria Hakala)

Mitä on hyvä kirjanpito? Mitä tilinpäätös pitää sisällään ja kuinka se tehdään? Kuinka teen veroilmoituksen? Miten teen budjetin ja miten sen toteutumista seurataan? Koulutuksessa opit käytännön esimerkein taloushallinnon perusteet. Koulutus on suunnattu yhdistysten talouden hoitajille ja puheenjohtajille.

 

Kiusaamisen ja häirinnän ennaltaehkäisy (Hennamari Toiviainen ja Teemu Virtanen)

Tiedätkö, mitä eroa on häirinnällä ja kiusaamisella? Kuinka häirintään ja kiusaamiseen pitäisi järjestötoiminnassa puuttua? Entä miten järjestöt voivat toiminnallaan jo ennalta ehkäistä häirintää ja kiusaamista? Tämä koulutus pureutuu vaikeaan, mutta tärkeään asiaan järjestötoiminnassa: häirinnän ja kiusaamisen ehkäisyyn. Paikalla jaetaan myös OYY:n laatimia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusoppaita järjestöille.

 

Inklusiivisuus tapahtumanjärjestämisessä (Emi Maeda – KUPLA -hanke)

Inklusiivisuus tarkoittaa sisällyttämistä ja mukaan ottamista. Miten inklusiivisuuden periaate näkyy tapahtumanjärjestämisessä ja miten inklusiivisuutta voi lisätä oman opiskelijayhteisön tapahtumissa? Miten opiskelijayhteisö hyötyy mukaan ottavasta tapahtumakulttuurista? Koulutus tarjoaa keinoja ja ideoita tapahtumanjärjestäjille, joiden mielestä opiskelijakulttuuri kuuluu kaikille.

 

KUPLAn Tapahtumakonseptipaja (Emi Maeda – KUPLA -hanke)

Kaipaatko ideoita järjestösi tapahtumatarjonnan uudistamiseen tai monipuolistamiseen? Turhauttaako, kun jäsenistö toivoo alkoholittomia tapahtumia mutta ei kuitenkaan vaivaudu paikalle? Voiko tapahtumista saada sekä päihteettömiä että hauskoja? KUPLAn tapahtumakonseptipajassa ideoidaan, arvioidaan ja jatkojalostetaan uusia tapahtumakonsepteja.

 

Avaimet sopoon (Hennamari Toiviainen & Teemu Virtanen)

Mitä sosiaalipolitiikka oikein on ja mitä järjestön sopovastaava tekee? Mitä sopon on hyvä tietää opiskelukyvystä ja hyvinvoinnista? Miten pysyä kärryillä ajankohtaisista sopoasioista? Koulutuksessa keskitytään sopon perusteisiin sekä paikallisesti ja valtakunnallisesti ajankohtaisiin asioihin sotesopasta opintotukimuutoksiin.

 

Kuinka kehittyä hyväksi johtajaksi? (Aino-Kaisa Manninen)

Työpajassa käydään läpi esimerkein ja keskustellen, kuinka voi kehittyä paremmaksi johtajaksi. Työpajassa pohditaan muun muassa sitä, mitä vapaaehtoisryhmän johtaminen vaatii ja kuinka ratkoa hankalia tilanteita. Työpaja on tarkoitettu puheenjohtajille ja muille vapaaehtoisryhmien vetäjille tai sellaisiksi pyrkiville.


 

 

Tapahtumajärjestäjien koulutukset pitää Ehyt ry:n ja Nyyti ry:n KUPLA-hanke. <3

Opiskelijat päihdekulttuurin uudistajina -hanke (2018–2020) tukee korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä, vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia päihdehaittojen ehkäisyyn sekä edistää yhteisöllistä ja saavutettavaa opiskelukulttuuria. KUPLA kannustaa keskustelemaan päihteisiin ja mielen hyvinvointiin liittyvistä asioista avoimesti korkeakouluyhteisöissä.

Lisätietoa KUPLAsta: http://kupla-hanke.fi