Tule tekemään ylioppilaskunnan tulevaisuutta – asetu ehdolle edustajistovaaleissa

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalit käydään 28.10.–3.11.2021.

On koittanut sinun vuorosi vaikuttaa siihen, miltä ylioppilaskunnan uusi normaali näyttää koronan jälkeen seuraavan kahden vuoden ajan. Ylioppilaskunnan tulevaisuuden näkymiin voit vaikuttaa asettumalla ehdolle edustajistovaaleissa. Edustajistovaalien vaalikuulutus on annettu maanantaina 13.9., mikä tarkoittaa sitä, että nyt voit asettua virallisesti ehdolle. Edustajistovaaleissa jokainen ylioppilaskunnan jäsen voi asettua ehdolle ja äänestää. Ehdolle voi asettua joko vaaliliiton kautta tai yksittäisenä ehdokkaana. Joka toinen vuosi käytävissä vaaleissa valitaan 37-henkinen edustajisto ja sen varajäsenet. Viimeinen mahdollinen päivä ehdokaslomakkeen jättämiselle on 13.10. Lomakkeita saa OYY:n toimistolta tai sähköisesti täältä.

Edustajistovaalien äänestys tapahtuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa mobiilisovellus Tuudossa. Äänestysjärjestelmää on kehitetty keväästä saakka. 

“Äänestäminen mobiilisovelluksessa, jota opiskelijat muutenkin käyttävät lähes päivittäin, on helppoa ja sujuvaa. Odotamme sen vaikuttavan positiivisesti äänestysprosenttiin”, kertoo ylioppilaskunnan pääsihteeri Kauko Keskisärkkä. 

Tavoitteena vaaleissa on nostaa äänestysprosenttia 31 prosenttiin viime vaalien 29,4 prosentista. Lisäksi tavoitteena on, että ehdokkaita olisi vähintään 150. Vaaleja toteuttamaan on rekrytoitu osa-aikainen vaalikoordinaattori, jonka tehtävänä on muun muassa lisätä tietoisuutta edustajiston toiminnasta ja vaaleista ylioppilaskunnan piirissä toimivien järjestöjen parissa. 

Aine- ja harrastejärjestöistä löytyy paljon aktiivisia opiskelijoita, joilla voisi olla innostusta myös edustajistossa toimimiseen. Omalla työlläni toivon madaltavani kynnystä heille osallistua myös ylioppilaskunnan toimintaan”, kommentoi vaalikoordinaattoriksi valittu Santeri Siira. 

Edustajisto on ylioppilaskunnan korkein päättävä elin, joka valitsee muun muassa ylioppilaskunnan pääsihteerin ja ylioppilaslehden päätoimittajan. Lisäksi edustajistossa valitaan opiskelijoiden edustajat yliopiston hallitukseen ja yliopistokollegioon. Edustajisto myös päättää ylioppilaskunnan toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta sekä säännöistä ja strategiasta. Edustajistovaalit järjestetään joka toinen vuosi, ja ne ovat lähes kaikissa Suomen ylioppilaskunnissa samaan aikaan. Tänä vuonna Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL tarjoaa ylioppilaskuntien käyttöön vaalikoneen, jossa on sekä valtakunnallisia että jokaisen ylioppilaskunnan omia kysymyksiä ehdokkaille. 

Skip to content