Ylioppilaskunta tiedottaa: koronavirusepidemian vaikutuksista opiskelijoihin

Koronavirusepidemia vaikuttaa merkittävästi opiskelijoiden ja yliopiston arkeen.

Tämä sivu on päivitetty viimeksi 11.8.

Taustaa

COVID-19-tartuntatautipandemia aiheuttaa edelleen muutoksia ja erityisjärjestelyjä koko yhteiskunnassa, ja siten myös yliopiston toiminnassa. Seuraa tuoreimpia tietoja taudin esiintymisestä sekä ohjeita tartuntojen torjumiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Usein kysytyt kysymykset koronatilanteesta

1. Opintoni eivät etene suunnitelmieni mukaan koronatilanteen vuoksi ja opintopistekertymäni ei täytä Kelan vähimmäisvaatimuksia opintojen etenemisestä. Joudunko palauttamaan opintotukea?

Opintotukea ei tarvitse palauttaa, mikäli opintosi ovat viivästyneet Koronapandemiasta johtuvista syistä. Kela kuitenkin pyytää sinua selvittämään, että miksi opintosi ovat viivästyneet. Opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä. Opintotuen enimmäisaikaa voidaan myös pidentää.

Kun haet opintotukea uudelleen, valitse Kelan asiointipalvelussa ”Ilmoitan muusta muutoksesta tai haen lisätukea” ja ”Jatko- tai lisätukihakemus”. Ilmoita, että hakemuksesi koskee ”Tuen myöntämistä uudelleen opintojen riittämättömän edistymisen jälkeen”. Kerro hakemuksessasi, miten poikkeustilanne vaikutti opintoihisi. OYY:n sosiaalipoliittinen asiantuntija (sopoasiantuntija@oyy.fi) voi auttaa sinua opintotukeen ja opintojen riittävään edistymiseen liittyvissä kysymyksissä.

2. Olen alle 10-vuotiaan lapsen huoltaja ja jouduin koronatilanteen vuoksi jäämään palkattomalle vapaalle töistä voidakseni hoitaa lastani kotona. Mitä tukia minun on mahdollista saada?

Mikäli opiskelet, niin sinun on mahdollista nostaa opintotukea, joka koostuu opintorahasta ja opintolainasta. Saat opintorahaan lisäksi huoltajakorotuksen. Koska jäit töistä pois kotiin hoitaaksesi alle 10-vuotiasta lastasi, voit saada väliaikaista epidemiatukea Kelasta. Opintotukea ja väliaikaista epidemiatukea voidaan maksaa samanaikaisesti. Huomaa kuitenkin, että epidemiatuki on veronalaista tuloa, joten se huomioidaan tulona opintotuen tulovalvonnassa, kuten aiemmat palkkatulosi.

3. En ole saanut tehtyä opinnäytetyötäni suunnitellusti valmiiksi keväällä koronatilanteen vuoksi. Mitä teen?

Ota yhteyttä opinnäytetyösi ohjaajaan: joissain tapauksissa opinnäytetöitä on mahdollista palauttaa myös kesällä. Jos tätä ei ole tutkinto-ohjelmassasi mahdollistettu, voi koulutuspoliittinen asiantuntijamme (help@oyy.fi) pyrkiä selvittämään asiaa pyynnöstäsi. Voit myös palauttaa opinnäytetyön ensi lukuvuonna ja hakea tukea siihen (ks. yllä kysymys nro 1)

4. Opettajani vaatii minua jakamaan henkilökohtaisia tietojani tentin yhteydessä tallenteelle tai tenttiin liittyvät henkilöllisyyden varmentamiseen tähtäävät ohjeistukset tuntuvat muutoin kohtuuttomilta. Miten nämä asiat pitäisivät oikeasti mennä?

Oulun yliopiston on julkaissut poikkeusolojen alkupuolella Patiossa ohjeistuksen henkilöllisyyden todentaminen etäopiskeluun liittyvissä tilanteissa. Pääset kirjautumaan Patioon opiskelijatunnuksilla. Näissä ohjeissa sanotaan, että “Palveluissa, joissa opiskelija käyttää käyttäjätunnustaan voidaan olettaa, että opiskelija on se, jonka hän kertoo olevansa”. Keskustele ensin asiasta kurssin opettajan kanssa. Voit vedota keskustelussa näihin ohjeisiin. Jos tilanne ei ratkea kurssin opettajan kanssa keskustelemalla, voit ottaa yhteyttä OYY:n koulutuspoliittiseen asiantuntijaan.

5. Suorittamani kurssi tuntuu todella työläältä. Onkohan opettaja laittanut meille liikaa tehtäviä?

Oulun yliopisto on määritellyt, että opiskelijan keskimääräinen lukunopeus n. 10 sivua/h, jolloin esim. 100 sivua = 10 h opiskelijan työaikaa. Lisäksi keskimääräinen kirjoitusnopeus 0,5-1 sivua muokattua tekstiä/h, jolloin esim. 5 sivun esseeseen varattava 5-10 h opiskelijan työaikaa. Yksi opintopiste vastaa 27 h opiskelua. Voit pyytää opettajalta kuormittavuusselvityksen.

 

Lisää usein kysyttyjä kysymyksiä Kelan www-sivuilla.

 

Vaikutus opiskelijoiden arkeen

Koronavirusepidemia vaikuttaa merkittävästi opiskelijoiden ja yliopiston arkeen. Ensimmäisen periodin kurssit (25.10. saakka) järjestetään pääsääntöisesti etänä. Valtioneuvoston toukokuun alussa tekemien päätösten mahdollistamana Oulun yliopisto purkaa joitain koronarajoituksiaan, ja 11.8. alkaen kampusten ulko-ovet ovat avoinna arkipäivisin klo 8:00-15:45. Muina aikoina kulku on mahdollista 24/7-kortilla. Kampuksilla tulee noudattaa turvavälejä ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Altistumista epäiltäessä tai oireisena ei saa tulla yliopiston tiloihin. Jos epäilet tartuntaa, oirearviokyselyn ja toiminta ohjeet löydät Oulun kaupungin sivuilta.

Seuraa yliopiston ajankohtaisia tiedotteita täällä.

Exam tenttiakvaariot

Sähköiset tenttitilat on avattu osittain 14.5.2020 alkaen. Tettimään pääset ilman 24/7 -korttia. Ota tenttitilaan pääsemisestä yhteyttä opintojaksosi vastuuopettajaan. Jos et halua tehdä tenttiä Exam-tilassa, niin ole yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan muista mahdollisista suoritustavoista.

Kirjaston palvelut

Kirjaston palvelut ovat käytettävissä normaalisti. Aukioloajat ja ajankohtaiset ohjeet esimerkiksi etäpalvelujen käytöstä löydät täältä.

Yliopiston tarjoamat etätyöpöydät

Yliopisto on ottanut käyttöönsä etäpalvelimia, joiden kautta voi käyttää ohjelmistoja kuten  SPSS, NVivo, Matlab, CST Studio, Comsol, Mathematica, SAS, Adams ja Julia. Lisätietoa löytyy täältä.

Vaihto-opiskelijoille

Vaihto-opiskelu on mahdollista ulkoministeriön asettamien matkustusrajoitusten salliessa.

Lisätietoa saat kansainvälisen liikkuvuuden palveluista osoitteesta international.office@oulu.fi

Opintotuki

Opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä. Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä, ja opintotuen enimmäisaikaa voidaan pidentää. Kela on koonnut sivuilleen vastauksia yleisimpiin kysymyksiin opintotuesta ja muista etuuksista.

Ylioppilaskunnan palvelut

Ylioppilaskunnan toimisto on palannut normaaleihin aukioloaikoihin. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 10-14, lounastauon ajan klo 11-11:30 toimisto on suljettu. Jos sinulla on opiskeluun, asumiseen, toimeentuloon tai muuhun opiskelijaelämään liittyvä ongelma, voit ottaa yhteyttä ylioppilaskunnan asiantuntijoihin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen help@oyy.fi ja sopia tapaamisesta. Ylioppilaskunnan asiantuntijoiden puhelinnumerot ja muut yhteystiedot löytyvät täältä

Lukuvuoden avajaistapahtuma Vulcanalia on valitettavasti jouduttu perumaan. Muista syksyn tapahtumista päätetään tilanteen mukaan, ja tiedotamme niistä nettisivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme.

Kiltahuoneet

Kiltahuoneet ovat opiskelijoiden käytössä normaalisti.

Jos sairastut

Jos sinulla on flunssan kaltaisia oireita tai epäilet sairastuneesi koronavirukseen, toimi Oulun kaupungin antamien ohjeiden mukaisesti. Lievissä oireissa pysyttele kotona. 

Lisätietoa löydät YTHS:n nettisivuilta.

Etkö löytänyt tältä sivulta vastausta kysymykseesi?

Päivitämme tätä sivua aina tilanteen muuttuessa ja yliopiston antamien ohjeiden ja käytäntöjen mukaan. Seuraa myös yliopiston tiedotusta ja valitsemiesi kurssien vastuuopettajien viestintää opintojen järjestelystä. Tavoitteenamme on huolehtia opiskelun mahdollisimman hyvästä sujuvuudesta ja opiskelijan hyvästä arjesta myös poikkeusoloissa.

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä ylioppilaskunnan asiantuntijoihin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen help@oyy.fi. Ylioppilaskunnan asiantuntijoiden puhelinnumerot ja muut yhteystiedot löytyvät täältä.

Skip to content