Ylioppilaskunta tiedottaa: koronavirusepidemian vaikutuksista opiskelijoihin

Koronavirusepidemia vaikuttaa merkittävästi opiskelijoiden ja yliopiston arkeen.

Tämä sivu on päivitetty viimeksi 27.3.2020 klo 15.40. Lisätty tiedot kirjaston lainoista ja etäpalvelimien tarjoamista mahdollisuuksista käyttää eri ohjelmistoja. 

Taustaa

Kiinassa käynnistyi loppuvuonna 2019 uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tartuntatautiepidemia, joka on levinnyt maailmanlaajuisesti. Seuraa tuoreimpia tietoja taudin esiintymisestä sekä ohjeita tartuntojen torjumiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Vaikutus opiskelijoiden arkeen

Koronavirusepidemia vaikuttaa merkittävästi opiskelijoiden ja yliopiston arkeen. Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa: yliopistojen tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Tämä tulee voimaan keskiviikkona 18.3.2020. Jos opiskelijalla on yliopiston tiloissa välineitä, materiaalia tai muuta omaisuutta, ne on haettava tiistain 17.3. aikana.

Oulun yliopisto on torstaina 12.3. kehottanut henkilöiden välisen etäisyyden lisäämiseen kampuksilla ja kieltänyt kampuksille saapumisen heiltä, joilla on flunssaoireita. He eivät saa osallistua yleiseen luentotilaisuuteen, muuhun opetustilanteeseen tai tenttitilaisuuteen. Lisäksi yliopisto on tiedottanut lisäävänsä etäopiskelumahdollisuuksia. 

Paras tapa suojautua miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsihygieniaa. 

Seuraa yliopiston ajankohtaisia tiedotteita täällä.

Kirjaston palvelut

Opiskelijat voivat lainata välttämättömästi tarvitsemiaan kirjoja kirjastosta. Yliopisto tiedottaa asiasta tällä sivulla ja Tuudon kirjasto-välilehdellä.

Yliopiston tarjoamat etätyöpöydät

Yliopisto on ottanut käyttöönsä etäpalvelimia, joiden kautta voi käyttää ohjelmistoja kuten  SPSS, NVivo, Matlab, CST Studio, Comsol, Mathematica, SAS, Adams ja Julia. Lisätietoa löytyy täältä.

Vaihto-opiskelijoille

Valtioneuvosto on 16.3. päättänyt suositella suomalaisille matkailijoille välitöntä paluuta Suomeen. Oulun yliopiston 12.3. tekemän päätöksen mukaan vaihdossa olevia opiskelijoita suositellaan palaamaan Suomeen maasta riippumatta. Oulun yliopisto korvaa välttämättömät ylimääräiset paluumatkan kulut, joita matkavakuutus tai apuraha ei kata.

Paluumatkalla on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta. Yliopisto suosittelee, että opiskelijat eivät lähde opiskelijavaihtoon kevätlukukaudella 2020.

Lisätietoa saat kansainvälisen liikkuvuuden palveluista osoitteesta international.office@oulu.fi

Opintotuki

Opintotukisäännökset mahdollistavat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen huomioimisen opintotuen enimmäisajoissa ja opintojen riittävässä edistymisessä. Jos opiskelu ei ole ollut mahdollista, opintotuen maksamista voidaan jatkaa, vaikka opintosuoritusmäärä ei ole ollut riittävä, ja opintotuen enimmäisaikaa voidaan pidentää. Kela on koonnut sivuilleen vastauksia yleisimpiin kysymyksiin opintotuesta ja muista etuuksista.

Ylioppilaskunnan palvelut

Ylioppilaskunnan toimisto on toistaiseksi suljettu. Ylioppilaskunnan asiantuntijat ovat kuitenkin käytettävissä tavalliseen tapaan, mutta vain etänä. Jos sinulla on opiskeluun, asumiseen, toimeentuloon tai muuhun opiskelijaelämään liittyvä ongelma, voit ottaa yhteyttä ylioppilaskunnan asiantuntijoihin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen help@oyy.fi. Ylioppilaskunnan asiantuntijoiden puhelinnumerot ja muut yhteystiedot löytyvät täältä

Ylioppilaskunnan tulevat tapahtumat on joko peruttu tai ne toteutetaan etäyhteydellä. Seuraa ylioppilaskunnan sosiaalisen median kanavia saadaksesi lisätietoa. 

Ylioppilaskunta ei enää jaa Ortotopologian lopulliset alkeet -näytelmän kenraaliharjoitukseen vapaalippuja. Näytelmän tuottaja on ilmoittanut näytelmän siirtämisestä tulevaisuuteen.

Kiltahuoneet

Oulun yliopiston ylioppilaskunta on suositellut ainejärjestöille ja killoille kiltahuoneiden sulkemista toistaiseksi.

Jos sairastut

Jos sinulla on flunssan kaltaisia oireita tai epäilet sairastuneesi koronavirukseen, toimi Oulun kaupungin antamien ohjeiden mukaisesti. Lievissä oireissa pysyttele kotona. 

Lisätietoa löydät YTHS:n nettisivuilta.

Lääketieteellisen tiedekunnan tilanne

Oulun yliopisto tiedotti 12.3. yhteensä 17 opiskelijan saamasta koronavirusinfektiosta. Lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin mukaan muut mahdollisesti koronavirukselle altistuneet opiskelijat on kartoitettu huolella yhteistyössä PPSHP:n infektiolääkärin kanssa. Kaikki ne (ne-sana lisätty 13.3. 15.30) 1. ja 2. vuosikurssin lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat, jotka ovat olleet maanantaina 9.3. samassa luentosalissa koronavirustartunnan saaneiden opiskelijoiden kanssa sekä muut altistuneet on asetettu karanteeniin infektiolääkärin ohjeistuksen mukaisesti. Mikäli uusia sairastumistapauksia ilmenee, altistuneet selvitetään infektiolääkärin toimesta. Yliopisto ja PPSHP seuraavat tilannetta tarkoin. Mikäli uusia tartuntoja ilmenee, toimitaan asiassa PPSHP:n ohjeiden mukaisesti.

Miksi kaikki tämä?

Tavoitteena on rajata epidemian leviämistä siten, että terveydenhuollon resurssit riittävät ja jotta suojelisimme heitä, jotka esimerkiksi iän tai perussairauden vuoksi ovat suuremmassa riskissä. Jos haluat ottaa yhteyttä vaikkapa isovanhempiisi, soita heille tapaamisen sijaan.

Etkö löytänyt tältä sivulta vastausta kysymykseesi?

Tilanne on synnyttänyt paljon kysymyksiä, joihin meillä ei vielä ole valitettavasti vastausta. Ylioppilaskunta keskittää kaikki voimavaransa koronavirusepidemian seurausten hoitamiseen, ja vastaamme avoimiin kysymyksiin, kun meillä on vastauksia. Tavoitteenamme on huolehtia opiskelun mahdollisimman hyvästä sujuvuudesta ja opiskelijan hyvästä arjesta myös poikkeusoloissa.

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä ylioppilaskunnan asiantuntijoihin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen help@oyy.fi. Ylioppilaskunnan asiantuntijoiden puhelinnumerot ja muut yhteystiedot löytyvät täältä.

Skip to content