Ketään ei saa kiusata tai häiritä

Kiusaaminen, asiattomat, syrjivät ja loukkaavat puheet, viestit ja sähköpostit eivät kuulu yliopistolle eikä ylioppilaskuntaan, niin kuin eivät muillekaan opiskelu- tai työpaikoille. Kiusaamiseen on puututtava aina sellaista kohdattaessa! Jos et tiedä mitä kautta tai miten, kannattaa olla yhteydessä OYY:n häirintäyhdyshenkilöihin.

Häirintä- ja kiusaamistapausten selvittäminen on tärkeää koko yliopistoyhteisön hyvinvoinnin kannalta, sillä yleisen ilmapiirin huononemisesta kärsii koko yhteisö. Kaikki yhteisön jäsenet voivat omalla toiminnallaan ehkäistä ja vastustaa häirintää ja kiusaamista. Häirintää on helpointa estää puuttumalla heti häiritsevään tilanteeseen ja kertomalla sen epämiellyttävyydestä.

Lain mukaan oppilaitoksella eli yliopistolla on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin, kun se saa tietoonsa, että jotakuta on häiritty. Yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman mukaan yksiköiden johtajien on aina välittömästi puututtava kuulemiinsa häirintätapauksiin, joutuipa niiden kohteeksi henkilökunnan tai opiskelijayhteisön jäsen. Yliopiston kiusaamisen ja häirinnän ehkäisyn opas löytyy täältä:

 • Kiusaamisen ja häirinnän ehkäisyn opas
 • Ylioppilaskunnan omat häirintäyhdyshenkilöt ovat vapaaehtoisia opiskelijoita, joiden tehtävänä on toimia henkilöinä, joihin häirintää kohdanneet opiskelijat voivat ottaa yhteyttä. Häirintäyhdyshenkilöt tukevat ja neuvovat häirintää kohdanneita opiskelijoita. Häirintäyhdyshenkilö on koulutettu tehtäväänsä, hänellä on vaitiolovelvollisuus, ja käydyt keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Hän ei puhu edes muiden häirintäyhdyshenkilöiden kanssa ilman lupaasi. Häirintäyhdyshenkilön tehtävänä ei ole rangaista häirinnästä syytettyä, vaan auttaa tilanteen selvittämisessä.

  Halutessasi voit ottaa yhteyttä kaikkiin häirintäyhdyshenkilöihin sähköpostitse hairinta@nulloyy.fi tai yksilöllisesti. OYY:n häirintäyhdyshenkilöitä ovat:

     Teemu Hiltula, teemu.hiltula@nullhotmail.com

     Susa Vikeväkorva, susa.vikevakorva@student.oulu.fi

     Atte Tuomaalaatte.tuomaala@nullstudent.oulu.fi

     Marika Kortesalmimarika.kortesalmi@student.oulu.fi

     Nita Mäenpää, nita.maenpaa@nullstudent.oulu.fi

  Hennamari Toiviainen

     Hennamari Toiviainen, sosiaalipoliittinen asiantuntija, sopoasiantuntija@nulloyy.fi, puh. 040 526 5821

  Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa opiskelijat voivat olla yhteydessä myös yliopiston tasa-arvotoimikuntien opiskelijajäseniin, joiden yhteystiedot löydät täältä.