Yhdenvertaisuus
Jokaisella on oikeus opiskella ja työskennellä yliopistolla ilman syrjintää, häirintää tai kiusaamista. Yhdenvertaisuustyöhön liittyy myös saavutettavuusnäkökulma, johon kuuluvat esimerkiksi opiskelujärjestelmien käytettävyys, yksilölliset opintojärjestelyt ja opiskeluympäristön esteettömyys. Yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman valmisteluun osallistumisen lisäksi ylioppilaskunnalla on oma tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma.
Kiusaaminen, häirintä, syrjintä ja epäasiallinen kohtelu
Kiusaaminen, häirintä, syrjintä tai muu epäasiallinen kohtelu eivät kuulu yliopistoyhteisöön – kuten eivät muillekaan työ- ja opiskelupaikoille. Kaikki yhteisön jäsenet voivat omalta osaltaan ehkäistä ja puuttua näihin tilanteisiin. Jos sinua kohdellaan asiattomasti, pyri ottamaan asia esille mahdollisimman pian. Jos asiasta huomauttaminen ei auta tai et uskalla ottaa sitä esille, voit tehdä ilmoituksen lomakkeen kautta tai olemalla yhteydessä yliopiston tai ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöihin. Jos huomaat toisen kohtaavan epäasiallista käytöstä, voit kysyä tarvitseeko henkilö tukea. Voit myös ilmoittaa havaitsemastasi asiattomasta käytöksestä, vaikka et itse olisi sen kohteena.
Ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöt ovat tehtäväänsä koulutettuja ylioppilaskunnan työntekijöitä. Yliopiston häirintäyhdyshenkilöt löydät Oulun yliopiston kiusaamisen ja häirinnän ehkäisy ja käsittely -ohjeesta. Kaikki häirintäyhdyshenkilöiden kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä niitä viedä koskaan eteenpäin ilman lupaasi.
Häirintäyhdyshenkilö voi auttaa seuraavilla tavoilla:
- Antaa tukea, kun olet kohdannut kiusaamista, häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua
- Ohjata tekemään rikosilmoituksen
- Ohjata tukipalveluiden, kuten YTHS:n, pariin
- Järjestää keskustelun, jossa voit turvallisesti käydä tilanteen läpi sinua kohtaan asiattomasti käyttäytyneen henkilön kanssa
- Tukea ja neuvoa järjestötoimijoita, jos järjestön tapahtumassa tai muussa toiminnassa on tullut esille asiatonta käyttäytymistä
Häirintäyhdyshenkilö ei voi tehdä rikosilmoitusta kenenkään puolesta, rangaista asiattomasta käytöksestä syytettyä tai toimia terapeuttina asiatonta käytöstä kohdanneelle. Härintäyhdyshenkilöiden järjestämien keskustelujen tarkoituksena on päästä tilanteessa sovintoon ja auttaa yhteisymmärryksen löytämisessä. Keskustelu järjestetään vain, jos molemmat osapuolet ovat siihen halukkaita.
Hallopedien tukena on myös yliopiston hankkima Someturva-palvelu. Lue lisää Someturvasta halloped-sivultamme!
Ylioppilaskunnan härintäyhdyshenkilöt
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta ja -työryhmät
Oulun yliopistolla toimii tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta, jonka tehtävänä on kerätä ja välittää tietoa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksistä koko yliopistoyhteisölle. Toimikunta järjestää koulutuksia sekä seuraa voimassa olevan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutumista ja edistämistä. Toimikunta valmistelee tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman yliopistolle. Toimikunnan alaisuudessa toimii kolme eri tiedekunnista koostettua tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmää, joiden tehtävänä on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tiedekunta- ja yksikkötasolla. Opiskelijoita tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnassa ja -työryhmissä edustavat hallopedit, eli hallinnon opiskelijaedustajat sekä OYY:n sosiaalipoliittinen asiantuntija (sopoasiantuntija@oyy.fi, +358 40 526 5821).