Historia

Oulun yliopiston ylioppilaskunta perustettiin syksyllä 1959. Ylioppilaskuntien rooli on ajan saatossa muuttunut, mutta opiskelijan oikeudet niin opinnoissa kuin arjessa ovat aina olleet toiminnan tavoitteena.

1954

Opettajakorkeakoulun opiskelijoiden ylioppilaskunta käynnistää “Operaatio Lohkareen”, jolla kerätään varoja Ouluun rakennettavaa opiskelija-asuntoa varten. Tempauksessa myydään kiviä eri tilaisuuksissa.

1957

Domus Botnica, Oulun ensimmäinen opiskelija-asuntola valmistuu. Seuraavana vuonna rakennuksen avautuu baari-ravintola Baari Domus. 

1958

Vappuna 1958 ylioppilaskunnan puheenjohtaja Ahti Karppinen pyytää anteeksi vappukulkueesta johtuneita häiriöitä ja jatkaa: “Odottakaahan, kun saamme yliopiston. Silloin se vasta ilo alkaa”

1959

OYY:n perustamiskoukous järjestetään 15. lokakuuta 1959. OYY perustetaan vaalimaan ylioppilaiden henkisiä ja taloudellisia harrastuksia sekä edistämään ”sivistystä, siveellisyyttä ja hyvää järjestystä”. Ylioppilaskunnalla on monenlaista toimintaa tilaisuuksien järjestäjänä, opiskelijan arkisista asioista huolehtijana ja opiskelija-asuntojen rakentajana.

Ensimmäisen lukuvuoden alkaessa opiskelijoita on 424.

1960

Virallisesti ylioppilaskunta perustetaan 25. maaliskuuta 1960. Samana vuonna avautuu ylioppilaskunnan vuokraama kerhohuoneisto Kauppurienkadun ja Rantakadun kulmauksessa. 

Ensimmäistä opiskelijavappua aletaan viettää vasta vappuaattona.

1960

Oulun ylioppilaslehti perustetaan. Ensimmäinen lehti ilmestyy tammikuun 28. päivänä 1961.

1962

Oulun yliopiston ensimmäisestä rehtorista Pentti Kaiterasta tulee Oulun yliopiston ylioppilaskunnan ensimmäinen kunniajäsen. Samana vuonna ylioppilaskunta saa oman tunnuksen ja lipun “Fiat Luxin” (Tulkoon Valkeus). Fiat Lux -tunnus on edelleen käytössä ylioppilaskunnan tunnuksena. Nykyään sitä nimitetään myös tiedonjyviksi.

1965

Ylioppilaskunnan ensimmäiset edustajistovaalit. Äänestysprosentti on huimaava 70 %. Seuraavina vuosina kaikki edustajiston paikat kuuluvat muun Suomen tapaan jonkin poliittisen puolueen opiskelijajärjestölle. 

1967

Oulun yliopiston uudeksi pääkampuksen sijainniksi valitaan monivaiheisen keskustelun jälkeen Linnanmaa. Muita vaihtoehtoja olivat Koskikeskus, Kontinkangas, Sanginsuu, Haukiputaan Virpiniemi ja Jääli. Yliopiston konsistori ehti jo äänestää Virpiniemen yliopiston tulevaksi paikaksi, mutta opiskelijat kapinoivat päätöstä vastaan.

1969

Edustajisto kumoaa entisen fuksiohjesäännön, ja uusista opiskelijoista tehdään ylioppilaskunnan täysivaltaisia jäseniä heti ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien. 

1971

PSOAS perustetaan. Välkkylän uusiin asuntoihin valmistuu kesähotelli, ravintola ja saunaosasto, jossa oli myös uima-altaita.

1973

Kemian ja perinnöllisyystieteen opiskelijat ovat ensimmäisiä jotka muuttavat Linnanmaan uudelle kampukselle.

1976

Oulun yliopistossa on jo yli 7 000 opiskelijaa. Kiinnostus edustajistovaaleihin laskee, vain hieman yli puolet opiskelijoista äänesti. 1982 äänestysprosentti oli jo tippunut kolmannekseen opiskelijoista.

Nykyisin 50 prosentin äänestysprosentti olisi valtakunnallisesti poikkeuksellisen korkea.

1991

Uusi opintotukiuudistus saa koko Suomen yliopistoväen protestoimaan. Yliopistokaupungeissa, kuten myös Oulussa järjestetään muun muassa opintotuen hautajaisia 30. syyskuuta, johon osallistui pari tuhatta opiskelijaa. 

1995

Ensimmäinen Vulcanalia järjestetään Rauhalan pihapiirissä. Osallistujia oli toista tuhatta.

1996

Uusi yliopistoasetus antaa ylioppilaskunnan itse valita opiskelijajäsenet yliopiston hallintoon. 

1997

90-luvun lama on raskas vuosikymmenen alusta asti. Vuonna 1997 SYL saa EU:n elintarvikeapua yliopiston opiskelijoille. OYY jakaa muutaman tunnin aikana yli 6 000 kiloa elintarvikkeita opiskelijoille. 

2004

Perustutkinnon suorittajia on jo lähes 14 000.

2018

OYY:n edustajisto muodostaa kiivaan keskustelun jälkeen kannakseen, että ylioppilaskuntien jäsenyyden tulisi perustua vapaaehtoisuuteen. 

2021

Useiden alhaisen äänestysinnokkuuden vaalien jälkeen edustajistovaalien äänestysprosentti nousee 39 prosenttiin, joka on valtakunnallisestikin merkittävä tulos.