Väitöstutkijoiden jaosto

Yhteisö kaikille väitöskirjatutkijoille Oulun yliopistossa

Väitöstutkijoiden jaosto (DRS, engl. The Doctoral Researchers’ Section) on kaikille Oulun yliopiston väitöstutkijoille tarkoitettu yhteisö, jonka toiminnasta vastaavat väitöskirjatutkijat itse. DRS perustettiin syksyllä 2013 tarjoamaan väitöstutkijoille verkoston vertaistukea ja edunvalvontaa.

DRS on väitöstutkijoiden virallinen ääni läpi eri alojen tutkijakouluissa, ja se korostaa korkealaatuisia tohtoriopintoja sekä inspiroivia akateemisia kokemuksia. Lisäksi jaosto tarjoaa mahdollisuuksia verkostoitumiseen poikkitieteellisesti. Kaikki väitöstutkijat ovat tervetulleita – jäsenyyttä ei tarvita!

Jaosto työskentelee kaksikielisesti. Liittyäksesi DRS:n toimintaan sinun ei tarvitse olla OYY:n jäsen. Jos kuitenkin haluat tulla nimetyksi edustajaksi johonkin toimielimeen tai toimia jaoston puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana, sinun on oltava OYY:n jäsen. Jäsenyys-sivulta voit tarkistaa, mitä etuja OYY tarjoaa väitöstutkijoille sekä kuinka paljon jäsenyys maksaa.

Edunvalvonta

Jaosto seuraa yliopiston päätöksentekoa ja tohtorikoulutuksen käytäntöjä, valvoo proaktiivisesti väitöstutkijoiden etuja ja hyvinvointia sekä jakaa väitöstutkijoille tietoisuutta heidän oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan vaikuttaa yliopiston päätöksentekoon.

DRS:n kokoukset toimivat keskeisinä keskustelualueina ajankohtaisten asioiden ja kysymysten jakamiseen. Voit ottaa yhteyttä joko DRS:n puheenjohtajaan tai toimikunnan edustajiin, jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita liittyen tohtorinopintoihin ja tutkimukseen tai jos sinulla on aihe, josta haluaisit puhua kokouksessa.

DRS-edustajat Oulun yliopiston tutkijakoulun (UniOGS) toimielimissä

UniOGS johtoryhmä

DRS:n puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat UniOGSin johtoryhmän opiskelijajäseniä. UniOGSin johtoryhmän tehtävänä on tukea tutkijakoulun johtajaa tohtorikoulutuksen johtamisessa ja kehittämisessä sekä yliopiston strategian toimeenpanossa. Johtoryhmä keskustelee mm. tohtorikoulutuksen prosessien kehityksestä, sisäänottoaikatauluista ja -kriteereistä sekä matkatukien suuruuksista.

Koulutustoimikunnat

Tohtorikoulutustoimikuntien päätöksillä on merkittävä vaikutus väitöstutkijoiden elämään. Tohtorikoulutustoimikunnat ohjaavat, kehittävät ja arvioivat tohtoritutkinto-ohjelmien toimintaa alan mukaan. Toimikunta muun muassa arvioi sisäänpääsyhakemuksia, tohtorikoulutuksen suunnitelmia ja valmiita väitöskirjoja. Lisäksi toimikunnat ovat vastuussa alakohtaisen tohtorikoulutuksen järjestämisestä. Toimikunnat tapaavat noin kerran kuussa.

DRS-edustajat muualla yliopiston hallinnossa

 

Tutkimusneuvosto

Tutkimusneuvosto tukee rehtoraattia tutkimuksen edistämisessä ja tiedepoliittisen keskustelun ylläpitämisessä, tekee tutkimuspolitiikkaan liittyviä aloitteita sekä arvioi tutkimustoiminnan laatua

Koulutusneuvosto

Koulutusneuvosto tukee rehtoraattia koulutuksen edistämisessä, tekee koulutuspolitiikkaan ja koulutuksen kehittämiseen liittyviä aloitteita sekä arvioi koulutuksen laatua.

Kaikki väitöstutkijoiden edustajat löydät täältä

Mitä toimielimen jäsenyys tarkoittaa?

Toimielimen jäsenenä työskentelyyn kuuluu tutustuminen akateemisen päätöksenteon toimintatapoihin sekä yhteistyö muiden toimikunnan jäsenten ja sidosryhmien kanssa. Päätehtäväsi väitöstutkijoiden edustajana on varmistaa, että päätökset tehdään tasapuolisesti sekä ajaa muutosta sitä tarvittaessa. Toimielimestä riippuen kokouksia on keskimäärin kerran kuussa. Kokousmateriaalit toimitetaan etukäteen, joten esityslistaan ehtii tutustua ja aiheista keskustella muiden toimikunnan edustajien kanssa ennen kokousta. Toimielimelle voi myös esittää kokousaiheita ottamalla yhteyttä puheenjohtajaan.

Miten voit tuoda esiin työskennellessäsi oppimasi asiat:

Voit hakea opintopisteitä toiminnasta.

UniOGS:n suositukset opintopisteistä eri tohtorin opintoihin liittyvistä toiminnoista

Listaa toimesi CV:si kohtaan “muut akateemiset saavutukset”.

Lisätietoja edustajana toimimisesta saat ylioppilaskunnan koulutuspoliittiselta asiantuntijalta (kopoasiantuntija@oyy.fi). Voit myös ottaa yhteyttä DRS:n nykyisiin edustajiin lisätietoja varten. Huomioithan, että sinun tulee olla OYY:n jäsen edustajana toimiessasi.

Tarkista avoimet paikat ja nykyiset edustajat täältä.

Ota yhteyttä

Pysyäksesi ajan tasalla tapahtumista ja ajankohtaisista aiheista, seuraa jaostoa sosiaalisessa mediassa ja liity Teams-työtilaan (kirjaudu sisään yliopiston tunnuksilla).

DRS Teams-työtilaan

Tapahtumista ja kokouksista viestitään myös UniOGS-sähköpostilistan kautta.

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentteja, ota yhteyttä sähköpostilla tai somessa!

Seuraa jaostoa Facebookissa

Liity Facebook-ryhmään

 

Jarkko Impola
Jaoston puheenjohtaja 2023-2024
jarkko.impola(at)oulu.fi, (FI/ENG)

Petra Oranen
Jaoston varapuheenjohtaja 2024
petra.oranen(at)oulu.fi (FI/ENG)