Terveys ja hyvinvointi

YTHS


Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö eli YTHS tuottaa terveydenhuoltolain mukaiset terveyden- ja sairaanhoidon palvelut perustutkintoa suorittaville korkeakouluopiskelijoille. Voit halutessasi myös käyttää kunnallisia tai yksityisiä terveydenhuoltopalveluita. YTHS:n palvelut eivät kuulu vaihto-opiskelijoille, vaan he voivat käyttää julkisia tai yksityisiä terveyspalveluita. Akuuttia hoitoa vaativissa sairastapauksissa ole aina yhteydessä kunnalliseen terveydenhuoltoon, sillä kiireelliset sairastapaukset eivät kuuluu YTHS:lle.

Muista maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu Kelan sähköisessä asiointipalvelussa ja täyttää YTHS:n sähköinen terveyskysely Self-palvelussa.

Mikäli sairastut vakavasti kesken opintojesi, ole yhteydessä YTHS:ään. Yli kahden kuukauden mittaiselle sairaslomalle jäädessäsi saatat olla oikeutettu Kelan sairauspäivärahaan opintotuen sijaan.

Mielenterveyden tuki

Akuuttiin kriisiin on saatavilla apua sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Nopeiten avun piiriin pääsee puhelinpalveluiden kautta. 

Mielenterveyden haasteissa ja apua tarvitessa kannattaa aina olla yhteydessä ammattilaiseen. Vertaistuki ja itsehoidon resurssit tukevat mielenterveyttä ja voivat auttaa, jos hoitoon pääsyä joutuu odottamaan.

Alla on listaus linkkejä erilaisiin palveluihin, joihin voi olla yhteydessä apua tarvitessaan.


Liikunta (UniMove)

Opintojen aikana kannattaa pitää hyvää huolta fyysisestä kunnosta. Liikunta parantaa hyvinvointia ja auttaa jaksamaan. UniMove tuottaa korkeakoulujen liikuntapalvelut Oulussa. Maksamalla liikuntamaksun ja lataamalla sovelluksen pääset osallistumaan laajaan valikoimaan viikottaisia tunteja, ja saat mahdollisuuden ilmoittautua erilaisille kursseille alennettuun hintaan. Lisäksi saat tuntuvia alennuksia yhteistyökumppaneiden liikuntapalveluista.

UniMove


Ruokailu

Kela tukee opiskelijaruokailua ateriatuella, jonka saa näyttämällä voimassa olevaa opiskelijakorttia. Ateriatuettu opiskelijaruoka noudattaa Kelan asettamia ravitsemusvaatimuksia. Kaikki opiskelijaravintolat Oulussa on listattu Kelan sivuille. Oululaisten yliopisto-opiskelijoiden omistamia ravintoloita ovat Unirestan ravintolat Linnanmaalla (Kastari), Kontinkankaalla (Medisiina) ja Keskustassa (Pekuri).