Fuksin muistilista

Muistilista aloittaville opiskelijoille, sisältää hyödyllistä tietoa myös jatkaville opiskelijoille!

Ilmoittaudu yliopistoon

Jotta voit suorittaa opintoja lukuvuoden aikana, sinun pitää ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi. Uudet opiskelijat ilmoittautuvat yliopistoon Oma Opintopolku -palvelussa. Sähköisessä palvelussa voi ilmoittautua ainoastaan läsnäolevaksi sekä syys- että kevätlukukaudelle. Mikäli sähköinen ilmoittautuminen ei ole sinulle mahdollista tai haluat ilmoittautua poissaolevaksi syys- tai kevätlukukaudelle, ilmoittaudu Oulun yliopiston koulutuksen lähipalveluissa.

Jatkavat opiskelijat voivat ilmoittautua sähköisesti läsnäolevaksi joko syys- tai kevätlukukaudelle tai suoraan molemmille. Jos ilmoittaudut vain kevätlukukaudelle, sinun täytyy ilmoittautua läsnäolevaksi tammikuun loppuun mennessä, jos mielit suorittaa opintoja keväällä.

Aktivoi käyttäjätunnuksesi yliopistolle

Tarvitset käyttäjätunnusta päästäksesi käsiksi eri järjestelmiin ja palveluihin. Lue tarkemmat ohjeet yliopiston sivuilta.

Liity ylioppilaskunnan jäseneksi

Kun sinusta tulee Oulun yliopiston tutkinto-opiskelija, kuulut automaattisesti Oulun yliopiston ylioppilaskuntaan eli OYY:hyn, joka on jokaisen Oulun yliopistossa perustutkintoa opiskelevan etu- ja palvelujärjestö. Ylioppilaskunnan jäsenenä olet oikeutettu mm.

  • lukuisiin opiskelija-alennuksiin
  • ylioppilaskunnan asiantuntijoiden neuvontaan
  • opiskelijahintaiseen lounaaseen ja
  • opiskelija-alennuksiin busseissa ja junissa.

Lisäksi ylioppilaskunta tarjoaa jäsenilleen lakimiespalveluita ja ylläpitää vippikassaa.

Edut ovat käytössäsi opiskelijakortilla, jonka saat maksettuasi ylioppilaskunnan jäsenmaksun ilmoittautumisen yhteydessä. Mikäli jäsenmaksun maksaminen verkossa ei syystä tai toisesta onnistu, voi jäsenmaksun myös maksaa käteisellä ylioppilaskunnan toimistolle (Linnanmaan kampuksen Väylällä, vihreiden naulakoiden takana). Tarkista aukiolo- ja päivystysaikamme täältä.

Lukuvuonna 2021–2022 ylioppilaskunnan jäsenmaksu on 57 euroa (syyslukukausi 28,50 euroa ja kevätlukukausi 28,50 euroa).

Maksa terveydenhoitomaksu

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu, joka oikeuttaa YTHS:n palveluiden käyttöön, maksetaan suoraan Kelalle. Lue tarkemmat ohjeet Kelan sivuilta.

Tilaa opiskelijakortti netistä ja/tai lataa Tuudo ja/tai Pivo

Opiskelijakortilla voit todistaa oikeutesi mm. opiskelijahintaiseen ateriaan ja muihin etuihin. Muovisen kortin voi tilata kide.appista. Voit käyttää myös sähköistä opiskelijakorttia joka oikeuttaa kaikkiin samoihin etuihin kuin fyysinenkin kortti! Vaihtoehtoina ovat Tuudo- ja Pivo-opiskelijakortit jotka saa kätevästi suoraan puhelimeen.

Jos päätät tilata muovisen opiskelijakortin, saat ilmoituksen kun kortti on noudettavissa ylioppilaskunnan toimistolta. Jatkavien opiskelijoiden tulee hakea uusi lukuvuositarra korttiinsa, tai tilata se kide.appin kautta kotiin.

Hae opintotukea

Opintotukihakemus kannattaa laittaa välittömästi vetämään, sillä hakemusten käsittely ruuhka-aikana voi kestää yli kuukauden. Hakemuksen voit tehdä sähköisesti Kelan nettisivuilla tai Kelan toimistossa. Muista hakea Kelasta myös yleistä asumistukea!

Löydä katto pään päälle

Oulussa elo- ja syyskuu on vilkkainta kaupunkiinmuuttoaikaa, ja vaikka asuntotilanne on yleensä ottaen hyvä, vuokra-asunnot saattavat silloin olla kortilla. Asuntoa etsiessäsi kannattaa kääntyä Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (PSOAS)SivakanOVV:n tai muiden asuntotarjoajien puoleen.

PSOAS on erikoistunut opiskelija-asumiseen, ja se tarjoaa laajan valikoiman erilaisia asuntoja. Kimppakämppäasuminen voi olla hauska vaihtoehto yksinelämiseen totutteluun. PSOASin kimppakämpät ovat hyväkuntoisia, ja lukollinen oma huone tarjoaa riittävästi yksityisyyttä ja opiskelurauhaa. Jos kimppa-asuminen tuntemattomien ihmisten kanssa kauhistuttaa, voit hakea asuntoa yhdessä kavereidesi kanssa. Tsekkaa myös PSOAS:n asuntopörssi, jonka kautta voit löytää alivuokrattavia asuntoja.

Lisää vinkkejä opiskelija-asumiseen.

Liikkuminen Oulussa

Oulussa on Suomen parhaimmat pyörätiet, edullisen pyörän niillä huristeluun voit hankkia esimerkiksi Kestävän Kehityksen Keskuksesta.

Syksyn sateiden koittaessa pyöräily voi tuntua ankealta. Opiskelija-alennuksen saa Oulun joukkoliikenteen kuukausilipuista, jotka ladataan Waltti-kortille, johon 17–24-vuotiaat saavat automaattisesti halvemman nuorisolipun. 25 vuotta täyttäneet opiskelijat ovat myös oikeutettuja alennukseen, mutta lukuvuoden ensimmäinen kuukausilippu tulee ladata kortille Oulu10 palvelupisteessä, jolloin samalla voi todistaa opiskelijastatuksensa voimassa olevalla opiskelijakortilla.

Iske kiinni opintoihin

Sinun kannattaa osallistua tiedekuntasi ja oppiaineesi järjestämiin tervetulotilaisuuksiin. Niiden kautta tutustut omaan pienryhmääsi, pienryhmänohjaajaasi ja omaopettajaasi, jotka ovat sinulle korvaamaton tuki fuksivuotenasi.

Jos et jostain syystä pääse tilaisuuksiin, ole mahdollisimman pian yhteydessä oppiaineeseesi, jotta he neuvovat sinut mukaan pienryhmänohjaukseen. Pienryhmänohjaaja ja omaopettaja neuvovat sinua kaikissa opiskelijaelämään ja opintoihin liittyvissä kysymyksissäsi ja neuvovat sinulle parhaat yliopistomaailman vinkit.

Terveys ja hyvinvointi

Ylioppilaskunta on pitänyt huolta, että opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehtivat puitteet on kunnossa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on yksi mahtavimmista palveluista, joista pääset nauttimaan ylioppilaskunnan jäsenenä. Jokaisen fuksin kannattaa käydä netissä täyttämässä sähköinen terveyskysely, jonka perusteella sinulle tehdään henkilökohtainen hoitotarvekartoitus.

Sivuiltamme löytyy myös kattavasti tietoa erilaisista hyvinvoinnin palveluista.

Löydä harrastuksia ja lähde liikkumaan

Opiskelijoille on tarjolla edullinen oma liikuntapalvelu. Oulun korkeakoululiikunta järjestää liikuntakursseja kymmenissä eri lajeissa. Näihin pääset osallisiksi ostamalla Sporttipassin, joita on saatavissa ylioppilaskunnan toimistolta

Ylioppilaskunnan piirissä toimii myös moninainen joukko erilaisia harrastejärjestöjä, joiden piirissä pääset harrastamaan musiikkia, urheilua, pelaamista ja monenlaisia muita aktiviteetteja. Harrastejärjestöjen toimintaan osallistuminen on myös hyvä keino tavata ihmisiä eri tiedekunnista ja löytää uusia ystäviä!

Ylioppilaskunnan hyvinvointituutoroinnissa pääsee kokeilemaan tuutoreiden ohjaamana esimerkiksi erilaisia kulttuurielämyksiä ja liikuntalajeja. Myös uusia tuutoreita haetaan syksyn aikana, pidä siis silmät auki jos kiinnostuit! Lue lisää tuutoroinnista sivuiltamme.

Pysy ajan tasalla

Tilaa ylioppilaskunnan viikkokirje, niin pysyt perillä opiskelijaelämän uutisista ja tapahtumista!

Sinun kannattaa ehdottomasti liittyä myös oman oppiaineesi tiedotuslistalle, jonka kautta saat tärkeimmät kurssi-infot. Oman oppiaineen ja ainejärjestön tiedotuskanavista voi kysellä tarkemmin omalta pienryhmänohjaajalta.

OYY Facebookissa
OYY Twitterissä
OYY Instagramissa

Pilkahduksia oululaisesta opiskelijaelämästä, mielenkiintoisten henkilöiden tarinoita, Oulun yliopistolla tehtävää tiedettä ja ajankohtaisia ilmiöitä. Tätä kaikkea ja paljon muuta tarjoaa Oulun ylioppilaslehti, oululaisten opiskelijoiden oma lehti, joka on kertonut oululaisesta opiskelijaelämästä jo vuodesta 1961. Verkkojulkaisun lisäksi lehti ilmestyy painettuna neljä kertaa vuodessa, jakelupisteitä on sekä kampuksilla että Oulun keskustassa. Voit lukea lehden uusimmat jutut myös mobiilisovellus Tuudosta.

Seuraa lehden somekanavia Facebookia, Twitteriä ja Instagramia. Videomme löydät Youtubesta ja podcastit Spotifystä ja Soundcloudista. Voit tilata lehden RSS-syötteen täältä: oulunylioppilaslehti.fi/feed

Kysy, jos sinulla on kysyttävää!

Ylioppilaskunnan asiantuntijat tavoittaa osoitteella help@oyy.fi.

Myös pienryhmänohjaajasi (tai kummisi) ja omaopettajasi auttavat sinua opintoihisi liittyvien asioiden kanssa!

Skip to content