Arki ja hyvinvointi

Ylioppilaskunnan vinkit arkeen ja hyvinvointiin

YTHS

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tuottaa korkeakouluopiskelijoille terveyden- ja sairaanhoidon palveluita. Muista maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu Kelan sähköisessä asointipalvelussa! 

YTHS:n tehtävä on tarjota terveydenhuoltolain mukaiset opiskeluterveyden palvelut perustutkintoa suorittaville yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. Akuuteissa sairastapauksissa ole yhteydessä kunnalliseen terveydenhuoltoon, sillä kiireelliset sairastapaukset eivät kuuluu YTHS:lle.

YTHS:n palveluihin kuuluu:

  • oppilaitoksen opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä opiskeluyhteisön hyvinvoinnin edistäminen sekä seuranta
  • opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin sekä opiskelukyvyn seuraaminen ja edistäminen
  • terveystarkastukset yksilöllisen tarpeen mukaisesti
  • terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen järjestäminen
  • mielenterveys- ja päihdetyö
  • seksuaaliterveyden edistäminen
  • suun terveydenhuolto
  • opiskelijan erityisen tuen tai tutkimusten tarpeen varhainen tunnistaminen sekä opiskelijan tukeminen ja tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai -hoitoon ohjaaminen

YTHS järjestää myös ryhmätoimintaa ja verkkokursseja muun muassa jännitykseen, masennukseen, uneen ja stressiin liittyen

YTHS:n ajanvaraus

YTHS:lle varaat ajan näppärästi verkossa SelfiChatin kautta tai puhelimitse. Ensin sinulle tehdään hoidontarpeen arvionti. Voit varata vastaanottoajan, kun sinulle on annettu ajanvarauslupa tai kun varaat jatkotapaamisaikaa. Katso tarkemmat ajanvaraus ohjeet YTHS:n nettisivuilta.

  • Suunterveyden palvelut p. 046 7101085
  • Muut palvelut p. 046 7101073

Sairastuminen

Mikäli sairastut vakavasti kesken opintojesi, niin ole yhteydessä YTHS:öön. Jos joudut jäämään yli kahden kuukauden mittaiselle sairaslomalle opinnoistasi, niin voit olla oikeutettu Kelan sairauspäivärahaa. Jos sairautesi jatkuu yli vuoden, voit hakea Kelalta työkyvyttömyyseläkettä. Opintotukikuukausia ei pitempiaikaiseen sairastamiseen kannata kuluttaa – etenkään, jos et voi edistää opintojasi. Valmistaudu todistamaan opintojen seurantaan Kelalle, mikäli opintojesi edistyminen ei ole riittävää sairauden vuoksi – tätä varten tarvitset lääkärintodistuksen.

Lisää tietoa sairauspäivärahan ja työkyvyttömyys eläkkeen hakemisesta saat Kelan nettisivuilta, soittamalla Kelaan tai käymällä palvelu- ja asiointipisteellä.

Muita hyödyllisiä linkkejä:

JULKINEN Terveydenhoito

Katso Oulun kaupungin ohjeet kiireelliseen ja kiireettömään hoitoon. Julkisen sektorin tarjoamat mielenterveys- ja päihdepalvelut löydät täältä.

Kiireellisessä hoidossa virka-ajan ulkopuolella sinua auttaa Oulun seudun kuntien yhteispäivystys.

Kiireetöntä hoitoa vaativissa tilanteissa varaa aika hoitajan tai lääkärin kiireettömälle vastaanotolle puhelimitse omalta terveysasemalta tai hyvinvointikeskuksesta. Kiireettömissä asioissa voit myös lähettää viestin sairaanhoitajalle Oulun Omahoidossa. Viestiisi vastataan yhden arkipäivän kuluessa.

Hätänumeroon soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan auttavia viranomaisia (poliisi, ensihoito, pelastus, sosiaali). Soita hätänumeroon, kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.


 

Yleinen hätänumero 112.

 


KRIISIAPU

Jokainen voi kohdata elämässään akuutteja kriisejä, joihin tarvitsee apua heti. Oulun alueella on saatavilla apua paikallisesti sekä valtakunnallisesti.  Oulun seudullinen sosiaali- ja kriisipäivystys auttaa muun muassa äkillisissä ja odottamattomissa kriisitilanteissa ja lähisuhdeväkivaltatilanteissa. Puhelinpalvelu palvelee kaikkina vuorokauden aikoina. Mikäli puheluun ei vastata ota yhteys hätäkeskukseen 112.

Lyhytkestoista ja maksutonta kriisiapua saa ajanvarauksella Oulun kriisikeskuksesta. Kriisipuhelin päivystää 24/7.
Oulun turvakodin päivystyspuhelin palvelee 24/7.
Päihdeneuvontaa saa puhelimitse 24/7.

Muita akuutteja palveluntarjoajia

Raiskauskriisikeskus antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville (ma-to klo 9-15 sekä viikonloppuisin, pyhäpäivinä ja -aattoina klo 15-21): 0800–97899
Rikosuhripäivystys auttaa (ma–pe klo 9–20 ) rikoksen uhreja, heidän läheisiään tai muita rikosta toisdistaineita: 116 006
Irti Huumeista -puhelin (ma–to klo 9-15 ja 18-21 sekä pe 9-15): 0800 980 66.
Päihdelinkin sivuille on koottu muita auttavia puhelinnumeroita.
Syömishäiriötä sairastaville ja läheisille tarkoitettu tukipuhelin päivystää ma klo 9-15 numerossa: 02 251 9207

CHAT JA VERTAISTUKIRYHMÄT

Chateissa ja vertaistukiryhmissä saat vertaistukea ja voit keskustella ammattilaisten kanssa.

Chatit
Byströmin chat on suunnattu alle 30-vuotiaille oululaisille.
Nyyti ry:n ryhmämuotoiset chatit tiistaisin ja torstaisin on suunnattu opiskelijoille
Sekasin-chat on auki
Tukinetistä löytyy linkkejä chatteihin ja keskusteluihin eri teemoista, kuten sateenkaarinuoret, autismi, masennus ja transihmiset.
Peliriippuvaisille on chatin lisäksi auttava puhelin, testejä ja hoito-ohjelma verkossa.

Vertaistukiryhmät
Oulun kaupungin ryhmät (esimerkiksi stressiin, uupumukseen, masennukseen ja päihteisiin)
Hyvän mielen talolla on ryhmiä mm. ahdistuksesta ja pakko-oireista kärsiville sekä mielenterveyskuntoutujille. Pelkästään korkeakouluopiskelijoille löytyy oma ryhmä. Lisäksi esimerkiksi taideryhmiä.
Syömishäiriöt vertaistukea myös sähköpostitse ja kaveritoimintana, myös läheisille.
Rahapelaaminen
Nimettömät narkomaanit
Autismin kirjo
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt
Itsemurhan tehneiden läheiset
Nimettömät alkoholistit
Alkoholistien aikuiset lapset
Henkirikoksen uhrien läheiset

itsehoito-ohjeita

Itsehoidolla voi ylläpitää terveyttä ja hoitaa lieviä sairauksia ja vaivoja. Kannattaa aina olla yhteydessä ammattilaiseen, jos tarvitset apua.

Mielenterveystalon omahoito-ohjelmilla voi tukea omaa mielenhyvinvointiasi. Omahoito-ohjelmista löydät ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen, alkoholin liikakäyttöön, kriiseihin, parisuhteeseen ja eroon, ahmintaan, pakko-oireisiin, sosiaaliseen jännittämiseen, unettomuuteen sekä lukuisiin muihin haasteisiin. Näitä voit tehdä omaan tahtiin.

Hyvinvointiohjelma Oivan avulla voit lievittää esimerkiksi stressiä, alakuloa, ahdistusoireita tai uniongelmia tietoisen läsnäolon harjoitteiden avulla.

Haluatko jutella jonkun kanssa kasvokkain?

Oman huolen tai murheen kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

YTHS:stä saat apua mielenterveyden hoitamiseen. Varataksesi ajan vastaanotolle, ota yhteyttä hoidontarpeen arviointiin SelfChatissa tai puhelimitse.

Yliopistomme opintopsykologiin voit ottaa yhteyttä opiskeluun ja oppimiseen liittyvissä asioissa.

Yliopistopastorin kanssa voit keskustella elämäntilanteestasi, parisuhteestasi tai menetyksistäsi, riippumatta omasta uskonnostasi. Evankelisluterilaisesta kirkosta myös myös kirkkoon kuulumattomat saavat ilmaista keskusteluapua esimerkiksi päihdeongelmiin tai kriiseihin. Lisäksi tarjolla on parisuhde- ja perheneuvontaa.

Jos kohtaat yliopistolla häirintää tai kiusaamista, ota yhteyttä osoitteeseen hairinta@oyy.fi tai aloita käsittelyprosessi tekemällä ilmoitus koetusta kiusaamisesta tai häirinnästä.Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOAS:illa on 5 500 opiskelija-asuntopaikkaa eri puolilla Oulua aina kimppa- eli soluasunnoista perheasuntoihin. Suurin osa PSOASin kohteista sijaitsee yliopiston kampusten tai kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä. Säätiönä PSOAS:in tehtävä on tarjota asumispalveluja Oulussa peruskoulun jälkeisiä opintojaan tekeville nuorille. PSOAS pyrkii tarjoamaan asumispalvelut aina vuokramarkkinoiden yleistä hintatasoa edullisemmin. Kaikissa PSOAS:in kohteissa esimerkiksi vesi ja Internet-yhteys sisältyvät vuokraan.

 Opiskelijan asumista tuetaan Suomessa Kelan yleisellä asumistuella!

 


 

Oulun ehdottomiin valtteihin opiskelijakaupunkina kuuluvat kohtuulliset asuntojen vuokrahinnat. Kotia etsiessäsi kannattaa pohtia esimerkiksi hintaa, sijaintia ja asuinympäristön viihtyisyyttä. Asuntoa kannattaa alkaa hakeman heti, kun opiskelupaikka on varmistunut!

Suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja Oulun seudulla on Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö eli tuttavallisemmin PSOAS. Säätiöllä on tarjolla yli 5 500 asuntopaikkaa käsittäen yksiöitä, kimppakämppiä ja perheasuntoja eri puolella Oulua. Opiskelija-asuntoihin kuuluu usein yhteiskäytössä olevat sauna- ja pyykkitilat sekä monenlaisia harrastustiloja. Kannattaa myös tutustua naapureihin lähtemällä mukaan PSOAS:in asukastoimikuntien toimintaan. Suurin opiskelija-asuntoalue on Linnanmaan kampuksen välittömässä läheisyydessä – asuntopaikkoja on noin 1 500! Lisäksi opiskelija-asukkaita on paljon keskustan tuntumassa Välkkylässä ja Tuirassa, sekä Toppilassa ja Alppilassa. PSOAS:lla on myös asuntopörssi, jonka kautta voit ilmoittautua asunnon hakijaksi. Tutustu PSOAS:in asunnon hakuohjeisiin!

Asunnon vuokraustoimijoita Oulun alueella ovat:

Pohjois-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö (PSOAS)
Oulun Sivakka Oy
OVV Asuntopalvelut
Oulun seudun nuorisoasuntoyhdistys ry (OSNA)
Lumo
SATO
M2-Kodit
Vuokraturva
Otokylä ry

Yksityisiä vuokra-asuntoja on myös Oulussa paljon ja esimerkiksi vuokraovi.com:in , oikotie.fi:n tai tori.fi:n kautta voi myös etsiä asuntoja.

 


 

Muuttaessasi asunnosta toiseen muistathan tehdä muuttoilmoituksen!
Muuttoilmoituksen voit tehdä verkossa Postin nettisivuilla.

 


 

Ohjeita muuttamiseen ja asumiseen:

Opiskelijan leivän leveys – erilaiset tukimuodot

Opiskelijan sosiaaliturva koostuu ensisijaisesti opintotuesta (opintoraha + opintolaina) ja yleisestä asumistuesta. Työn tekemisestä opiskeluaikana ei ole koskaan haittaa, kunhan muistat huomioida sen opintotuen ja yleisen asumistuen tulorajoissa. Perheelliset opiskelijat ovat oikeutettuja samoihin perhe-etuuksiin kuin muutkin sekä opintorahan huoltajakorotukseen. Toimeentulotuki on opiskelijan viimesijainen sosiaaliturvan muoto. Kela tukee perustutkintoa suorittavien korkeakouluopiskelijoiden ruokailua ateriatuella, minkä ansioista opiskelijalounaan hinta on sinulle edullinen.

Opintotuki

Opiskelijan ensisijainen toimeentulon lähde on opintotuki, jonka on tarkoitus mahdollistaa täysipäiväinen opiskelu. Opintotukea maksaa Kansaneläkelaitos (Kela), mutta siitä vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM). Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainasta. Lisäksi Suomessa vuokralla asuvat opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea. Ulkomailla opiskelevat hakevat edelleen opintotuen asumislisää opintotukihakemuksen yhteydessä. Huom! Kansainväliset opiskelijat eivät pääsääntöisesti ole oikeutettuja opintotukeen.

Opintotuki on vastikkeellista, mikä tarkoittaa että sen saadakseen on opintojen edettävä Kelan asettamien opintopisterajoituksen mukaisesti. Opintotukea saavan korkeakouluopiskelijan on suoritettava vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti. Tämän lisäksi opiskelijan on suoritettava vähintään 20 opintopistettä koko lukuvuoden aikana, mikäli aikoo saada yhtään opintotukea koko lukuvuoden aikana. Opintotukeen liittyvät myös tulorajat, joita opintotuen nostaja ei saa ylittää. Pääsääntöisesti opintotukea ei makseta kesäkuukausilta (kesä-, heinä- ja elokuulta), mutta sitä voi hakea myös kesäopintoihin.

Opintotukiaika

Opintotuki myönnetään erikseen alemman (kandidaatti) ja ylemmän (maisteri) tutkinnon suorittamiseen.

Hammaslääketieteen ja lääketieteen lisensiaatin tutkinnossa ei suoriteta erikseen alempaa korkeakoulututkintoa, joten opintotuki voidaan myöntää kerralla koko enimmäistukiajalle.

1. Jos olet aloittanut korkeakouluopintosi ennen 1.8.2014, voit saada tutkintoosi opintotukea korkeintaan 55 tukikuukautta, joista korkeintaan 37 kuukautta alemman ja 28 kuukautta ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen. Jos suoritat useita korkeakouluopintoja, on enimmäistukiaikasi 70 tukikuukautta.

1.1. Jos olet aloittanut hammaslääketieteen tai lääketieteen opintosi ennen 1.8.2014, voit saada opintotukea hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon 60 kuukautta tai lääketieteen lisensiaatin tutkintoon 64 kuukautta. Jos suoritat useita korkeakouluopintoja, on enimmäistukiaikasi 70 tukikuukautta.

2. Jos olet aloittanut 1.8.2014–31.7.2017 ensimmäiset korkeakouluopintosi, voit saada tutkintoosi opintotukea korkeintaan 50 tukikuukautta, joista korkeintaan 32 kuukautta alemman ja 23 kuukautta ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen. Jos suoritat useita korkeakouluopintoja, on enimmäistukiaikasi 64 tukikuukautta.

2.1. Jos olet aloittanut hammaslääketieteen tai lääketieteen ensimmäiset korkeakouluopintosi 1.8.2014–31.7.2017, voit saada opintotukea hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon 55 kuukautta tai lääketieteen lisensiaatin tutkintoon 59 kuukautta. Jos suoritat useita korkeakouluopintoja, on enimmäistukiaikasi 64 tukikuukautta.

3. Jos olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintonsi 1.8.2017 tai sen jälkeen, voit saada tutkintoosi opintotukea korkeintaan 48 tukikuukautta, joista korkeintaan 30 kuukautta alemman ja korkeintaan 21 kuukautta ylemmän korkeakoulututukinnon suorittamiseen. Jos suoritat useita korkeakouluopintoja, on enimmäistukiaikasi 54 tukikuukautta.

3.1. Jos olet aloittanut hammaslääketieteen tai lääketieteen opintosi 1.8.2017 tai sen jälkeen, voit saada opintotukea hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon korkeintaan 53 kuukautta tai lääketieteen lisensiaatin tutkintoon 57 kuukautta. Jos suoritat useita korkeakouluopintoja, on enimmäistukiaikasi 57 tukikuukautta.

Painavasta syystä, kuten sinun tai lähiomaisesi sairauden tai muun vaikean elämäntilanteen vuoksi, voit anoa lisätukea enintään yhdeksäksi kuukaudeksi koko opiskeluajalle.

Opintoraha

Opintotuen perusosa on nimeltään opintoraha. Opintorahan määrä korkeakouluopiskelijalle on 250,28 euroa kuukaudessa. Opintotuen saaminen edellyttää Kelan asettamien ehtojen täyttymistä eli opintojen etenemistä ja tulorajoissa pysymistä. Opintotuen ehtojen toteutuminen kannattaakin pitää mielessä aina opintotukea nostettaessa.

Alle 18-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada opintorahan lisäksi opintorahan huoltajakorotuksen, joka on 1.1.2020 alkaen 100,00 euroa kuukaudessa. Huoltajakorotusta ei tarvitse erikseen hakea, vaan Kela myöntää sen automaattisesti.

Opintolaina

Opintolaina on osa opintotukea. Opintolainan myöntää pankki ja sillä on valtion takaus, jota voi saada samalle ajalle kuin opintorahaa. Opintolainaa voi saada enimmillään 650 euroa kuukaudessa. Ulkomailla opiskeleville opintolainan määrä on 800 euroa kuukaudessa. Valtion lainatakaus tulee opiskelijalle automaattisesti opintotukipäätöksen mukana, eikä maksuhäiriö estä opintolainan valtiontakauksen saamista. Opintolainan korot pääomitetaan niiden lukukausien aikana, jolloin saat opintotukea ja vielä yhtenä lukukautena viimeisen opintotukilukukauden jälkeen. Mikäli suoritat korkeakoulututkinnon tavoiteajassa ja olet nostanut riittävästi opintolainaa, voit saada verotuksessa joko opintolainahyvityksen tai –vähennyksen.

Tuoreimmat tiedot opintotuesta ja siihen liittyvistä asioista saat Kelasta ja Facebookin Opintotuki-sivulta tai ylioppilaskunnan sosiaalipoliittiselta asiantuntijalta.

Asumislisä

Opintotuen asumislisää voivat saada vain ulkomailla vuokralla asuvat opiskelijat. Asumislisää voi saada enimmillään 210 euroa kuukaudessa asumismaasta riippuen. Suomessa vuokralla asuvat opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea.

Yleinen asumistuki

Yleistä asumistukea maksetaan pienituloisille ruokakunnille asumismenojen vähentämiseksi. Asumistuessa huomioitaviin enimmäisasumismenoihin vaikuttavat ruokakunnan koko ja asunnon sijaintikunta. Asumistuki on enintään 80 % enimmäisasumismenojen hyväksyttävistä asumismenoista, mikäli tulot eivät vaikuta asumistukeen. Jos asut vuokralla Oulussa, asumismenoina huomioidaan yhden henkilön ruokakunnissa max. 396 e/kk, kahden henkilön ruokakunnissa max. 579 e/kk, kolmen henkilön ruokakunnissa max. 734 e/kk sekä neljän henkilön ruokakunnissa max. 869 e/kk (jokaista lisähenkilöä kohden + 119 e/kk).

Yleinen asumistuki on ruokakuntakohtainen etuus.

Samaan ruokakuntaan kuuluvat:

samassa asunnossa asuvat lähisukulaiset; avopuolisot, aviopuolisot ja parisuhteensa rekisteröineet, isovanhemmat, vanhemmat ja lapset

muualla asuva puoliso ja alaikäiset lapset

yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet

erillisellä vuokrasopimuksella osan asunnosta vuokranneet, jos he ovat vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan vastuussa koko asunnon vuokrasta.

Eri ruokakuntaan kuuluvat:

erillisellä vuokrasopimuksella osan asunnosta vuokranneet henkilöt, jos he eivät ole lähisukulaisia tai jos he eivät ole vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan yhteisvastuussa koko asunnon vuokrasta

päävuokralainen ja alivuokralainen, jos he eivät ole lähisukulaisia (ei koske sisaruksia).

puolisot, jotka asuvat erillään välien rikkoutumisen vuoksi

Asumistuen määrään vaikuttavat ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden bruttotulot.

ansiotulot: esim. palkka, luontaisedut, palkkaan maksettavat lisät (kuten asunto-, auto- ja ravintoetu sekä ylityökorvaukset), vuorotyölisät ja lomarahat

pääomatulot: esim. vuokratulot, erilaisten sijoitusten tuotot, osinkotulot sekä talletusten korot.

Jokaisen ruokakuntaan kuuluvan henkilön palkkatulosta, elinkeinotoiminnan tulosta tai maatalouden tulosta tehdään ansiotulovähennys 300 e/kk. Opintorahasta ja muista sosiaalietuuksista ei tehdä ansiotulovähennystä, koska ne eivät ole palkkatuloa.

Asumistuen määrää laskettaessa jokaisen henkilön tulot arvioidaan joko keskiarvotulona tai jatkuvina tuloina.

Jos tulot jatkuvat samanlaisina vähintään 3 kuukautta myöntö- tai tarkistamisajankohdasta, asumistuen määrä lasketaan näiden tulojen mukaan.

Jos tulot vaihtelevat eli eivät pysy samoina vähintään 3 kuukautta, arvioidaan keskiarvotulo. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki tulot, jotka henkilö saa seuraavan 12 kuukauden aikana.

Asumistukeen tehdään välitarkistus, jos ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 e/kk tai pienenevät vähintään 200 e/kk edellisen päätöksen tuloihin verrattuna sekä jos asumismenot kasvavat yli 50 e/kk.

Voit arvioida asumistuen määrän asumistukilaskurilla. Katso tulojen alarajataulukot (tulojen määrä, joka ei pienennä asumistukea) ja tulojen ylärajataulukot (tulot, joilla asumistukea ei voi saada). Muista, että opintoraha on asumistuessa huomioitavaa tuloa.

Lisätietoja yleisestä asumistuesta löytyy Kelan nettisivuilta.

Näin haet opintotukea ja yleistä asumistukea

1. Opintotuki ja yleinen asumistuki haetaan aina erikseen! Hae opintotukea heti, kun olet saanut tiedon, että sinut on hyväksytty oppilaitokseen. Yleistä asumistukea voit hakea, kun tiedät asumisolosuhteesi / vuokrasopimuksen allekirjoittamisen ajankohta on pian. Opintotuki kannattaa hakea ennen yleistä asumistukea, sillä opintoraha on yleisessä asumistuessa huomioitavaa tuloa.
2. Hae opintotukea ja yleistä asumistukea verkossa Kelan nettisivujen asiointipalveluissa. Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen ja postittaa sen Kelan toimistoon.
3. Liitä hakemukseesi tarvittavat liitteet. Jos hakemukseesi tarvitaan liitteitä, saat asiointipalvelussa luettelon niistä.

Toimeentulotuki

Opiskelijan ensisijaiset tulonlähteet ovat aina opintotuki sekä työstä saatava palkka. Toimeentulotuki on tarveharkintainen ja viimesijainen toimeentuloturvan muoto, johon opiskelija on oikeutettu turvautumaan, mikäli mitkään muut keinot eivät takaa toimeentuloa. Perustoimeentulotuki haetaan Kelasta, ehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki kunnalta. Opiskelija voi olla oikeutettu saamaan toimeentulotukea esimerkiksi tilanteissa, joissa hänen opintotukensa on katkaistu tai se on loppunut. Kesällä opiskelija voi olla oikeutettu toimeentulotukeen, jos opiskelu ei kesällä ole mahdollista eikä hän ole löytänyt työpaikkaa. Toimeentulotuen saamiseen vaikuttaa hakijan elämäntilanne ja varallisuus.

Toimeentulotuen perusosa on tällä hetkellä yksinasuvalla 497,29 euroa. Perusosan tulisi kattaa välttämättömät päivittäiset menot, kuten ruokakulut. Muiksi menoiksi huomioidaan vain välttämättömiin perusmenoihin kuuluvat menot kuten kohtuullinen vuokra, vesi- ja sähkölasku, julkisen terveydenhuollon menot ja reseptilääkekulut. YTHS-maksua ei valitettavasti huomioida toimeentulotuen perusosassa. Opintotukeen kuuluva opintolaina lasketaan opintotukeen ja valtion lainantakaukseen oikeutettujen opiskelijoiden kohdalla opiskelijan tuloksi riippumatta siitä, onko opiskelija nostanut lainan, jos siihen on ollut oikeutettu.

Jos sinulla on erityisiä menoja, joita perustoimeentulotuki ei kata, kunnan sosiaalitoimisto voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Ehkäisevää -ja täydentävää toimeentulotukea voi saada Oulun kaupungilta. Ehkäisevään – ja täydentävään toimeentulotukea voidaan myöntää vain, jos sinulla on perustoimeentulotukipäätös (myönteinen tai kielteinen) Kelalta eli vaikka hakisit vain täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, niin hae aina ensin perustoimeentulotukea Kelasta.

Toimeentulotuen hakemisesta ei ole ikinä haittaa, vaikka ei olisikaan varma, onko oikeutettu tukeen. Päätökset tehdään hakemuksessa olevien tietojen perusteella eli muista liittää mukaan kaikki olennaiset dokumentit, kuten tositteet terveydenhoitomenoista tai luottotietojen menetyksestä.

Ateriatuki

Kela tukee perustutkintoa suorittavien korkeakouluopiskelijoiden ruokailua ateriatuella. Ateriatuki lasketaan automaattisesti opiskelijaravintoloissa myytävien aterioiden hintaan eikä opiskelijan tarvitse sitä erikseen hakea, riittää kun ateriaa maksaessaan näyttää kassalla opiskelija-alennukseen oikeuttavaa opiskelijakorttia tai Kelan ateriatukikorttia. Ateriatuettujen opiskelijalounaiden enimmäishinta on tällä hetkellä 2,60 euroa. Oulun yliopistokampuksilla opiskelijaravintolapalveluita tarjoaa oululaisten opiskelijoiden omistama Uniresta sekä tamperelaisten opiskelijoiden omistama Juvenes. Opiskelija on oikeutettu opiskelijahintaisiin aterioihin kaikissa Suomen opiskelijaravintolapaikoissa.

Ylioppilaskunnan Vippikassa

OYY voi myöntää jäsenilleen tilapäisiin rahavaikeuksiin korottomia lainoja Vippikassasta. Lainaa saa 200 euroa ja sen takaisinmaksuaika on neljä kuukautta. Lainan voi saada kerran jokaisen lukukauden aikana. Lainaa varten tarvitaan kaksi takaajaa. Vippilaina on koroton, mutta lainan hakija maksaa lainasummasta 8,40 euron käsittelykulut.

Korkeakoulujen perustutkinto-opiskelijat ovat oikeutettuja Kelan ateriatuettuun opiskelijaruokaan. Opiskelijahintaisen aterian saa voimassa olevaa opiskelijakorttia tai Kelan ateriatukikorttia näyttämällä. Oulussa edullista opiskelijaruokaa on tarjolla niin Linnanmaan kuin Kontinkankaan kampuksilla sekä keskustassa. Oulun yliopiston kampuksilla ravintolatoimintaa harjoittavat Uniresta sekä Juvenes. Perusopiskelijalounaan hinta on 2,60 €.

Uniresta on oululaisten opiskelijoiden omistama yritys, joka jatkaa nykyisin Ylioppilasapu ry:n 50 vuotta vanhaa opiskelijaruokailuperinnettä. Unirestasta lisää ja esimerkiksi päivittäiset ruokalistat löytyvät osoitteesta www.uniresta.fi.

Unirestan ravintoloina toimivat:
– Linnanmaan kampuksella ravintola Kastari
– Kontinkankaan kampuksella ravintolat Medisiina sekä Castanea (huom. ei opiskelija-alennusta)
– Keskustan ravintoloina Vanilla Torikadulla sekä Preludi Oulun Musiikkikeskuksessa

Unirestalla on myös Health to Organic -kahviloita, tutummin H2O, jotka ovat erikoistuneet terveellisiin raaka-aineisiin, luomuruokaan ja lähituotteisiin. Saat opiskelijakortilla lounaastasi 10 % ja kahvista 20 % alennusta.

Linnanmaan muut ravintola- ja kahvilapalvelut tuottaa Juvenes-yhtiöt ravintoloinaan Mara, Foodoo, Napa, Foobar ja Kylymä sekä kahviloinaan Hub ja TellUs. Päivittäiset ruokalistat löydät täältä.

Jos sinulla on antaa palautetta tai kehitysideoita opiskelijaravintoloista, voit olla yhteydessä OYY:n sosiaalipoliittiseen asiantuntijaan (sopoasiantuntija@oyy.fi).

Olet oikeutettu saamaan yleistä asumistukea myös kesäaikana, kunhan yleisen asumistuen ehdot täyttyvät. Asumistukea voidaan maksaa myös tilapäisen poissaolon ajalta vakituiseen asuntoon. Jos esimerkiksi teet kesätöitä toisella paikkakunnalla ja maksat edelleen vuokraa vakituisesta asunnostasi, niin voit saada siihen asumistukea kolmen (3) kuukauden ajan. Yleistä asumistukea maksetaan kuitenkin vain yhteen asuntoon kerrallaan. Opintotuki ja palkkatulot vaikuttavat yleisen asumistuen määrään. Yleinen asumistuki on syytä tarkistuttaa, mikäli tulosi kasvavat yli 400 euroa kuukaudessa tai pienenevät vähintään 200 euroa kuukaudessa.

1. Kesätyöt

Kesätöiden tekemisellä pystyt kartuttamaan omaa osaamistasi ja lisäämään omaa houkuttelevuuttasi työmarkkinoilla; verkostot ja työkokemus antavat parempia valmiuksia työelämään. Töiden hakemiseen ja hakemuksen tekemiseen kannattaa panostaa. Vinkkejä siihen löydät täältä sekä työ- ja elinkeinopalveluiden sivuilta.

Jos olet 16–24-vuotias, voit kokeilla myös kesäyrittämistä, ja saada siihen tukea oululaiselta verkostolta.

Ole tarkkana opintotuen tulorajojen kanssa! Säästä kaikki vuoden palkkalaskelmat ja laske palkkojesi yhteinen loppusumma. Palkkatietosi saat myös verottajan veroehdotuksesta aina keväällä. Jos kesätöistä saatu palkka nousee opintotuen tulorajojen yli, opintotuki kannattaa perua ja jo nostetut ylimääräiset tukikuukaudet palauttaa toukokuun loppuun mennessä, niin ne palautuvat sinulle nostettaviksi. Mikäli tulorajat ylittyvät eikä opintotukea peruta tai palauteta, niin Kela perii opintotuen takaisin 7,5 prosentin korolla. Kelan takaisin perimiä opintotukikuukausia et saa enää käyttöösi. Katso lisätietoa opintotuen tulorajoista.

2. Opiskelu

Opiskella voit myös kesällä. Kesäopintoihin voit saada opintotukea, joka haetaan opintotuen muutoslomakkeella tai Kelan sähköisessä asioinnissa. Kesästä 2018 lähtien hakemuksessa ei enää tarvitse esittää liitteeksi opintosuunnitelmaa, jos opiskelet kesäajan Suomessa. Jos haet opintotukea ulkomailla suoritettavaan opintojaksoon, tulee opintotukihakemukseen aina liittää todistus opinnoista ulkomailla.

Oulun yliopiston tarjoamat kesäopinnot.

Oulun yliopiston perustutkinto-opiskelijana voi opiskella Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa tutkintoosi sisällytettäviä opintoja – monet opinnoista ovat Oulun yliopiston perustutkinto-opiskelijalle maksuttomia. Kesä yliopiston opintotarjonta.

Opintotukea kannattaa hakea kesäajalta kuitenkin vain, jos tarkoituksesi todella on opiskella, jotteivat opintotukikuukaudet lopu kesken tutkinnon suorittamisen. Kesäaikana käytetyt opintotukikuukaudet ovat myös opintojen edistymisen seurannassa ja opintotuen tulovalvonnassa huomioitavia kuukausia. Lisätietoja kesäajan opintotuesta ja opintotukiajasta.

3. Harjoittelu

Oman alan työkokemusta saa varmimmin harjoittelun kautta. Osa harjoitteluista on palkallisia tai tuettuja, joistakin ei palkkaa saa. Mikäli harjoittelusi on palkaton, niin silloin harjoittelun tukena on opintotuki. Huomaathan, että harjoittelustakin saatu palkka voi vaikuttaa opintotukeen. Lisätietoa harjoittelusta löydät täältä. Katso myös Oulun yliopistolle ilmoitetut harjoittelu-, työpaikka- ja opinnäytepaikkatarjoukset, jotka tulevat Aarresaari.net -palvelun kautta sekä seuraa Internship UniOulun twitter-tiliä @InternshipUO.

Oulun kaupunki tarjoaa kesätyöharjoittelua yli 18-vuotiaille opiskelijoille – kesätyöharjoittelupaikkoja tulee hakea jo hyvissä ajoin.

Lue täältä vinkkejä ja linkkejä, kuinka saada harjoittelupaikka ja kuinka tehdä hyvä hakemus.

4. Perustoimeentulotuki

Jos sinulla ei ole kesätyöpaikka tai mahdollisuutta suorittaa  opintoja, tai harjoittelua, niin voit olla oikeutettu perustoimeentulotukeen. Toimeentulotuki on viimesijainen tuki ja sen saamisen edellytyksenä on. Huomioi, että toimeentulotuki lasketaan ruokakunnittain ja nostamaton opintolaina sekä (avo-)puolison palkka lasketaan tuloksi.

Myönteisen toimeentulotukipäätöksen saaneet yli 18-vuotiaat opiskelijat voivat hakea kesätyöharjoittelupaikkaa Oulun kaupungilta.

5. Akkujen lataaminen

Jos sinulla on säästöjä, muutat kesäksi takaisin vanhempiesi luo tai muuten vaan tarvitset taukoa ja sinulla on mahdollisuus lomailuun, niin voit käyttää kesän akkujen latailuun. Pimeän syksyn ja talven tuloon on hyvä varautua, jotta jaksaa taas opiskella. Kesäaikana on hyvä mahdollisuus kuitenkin vähintään päivittää CV ja LinkedIn-profiili ajan tasalle.

Miten sitten kesän vietätkin, niin nauti auringosta, tee jotain kivaa sekä muista välillä hengähtää!  

Liikkuva opiskelija

Oulussa opiskelijan liikuntapalvelut ovat erittäin hyvällä tasolla ja opiskelijabudjettiin sopivia. Liikuntapalveluita järjestävät Oulun korkeakoululiikunta, Oulun kaupunki ja lukuisat eri järjestöt. Kannattaa myös muistaa yksityiset kuntosalit ja muut liikuntapaikat, joissa saattaa olla käytössä erilaisia opiskelija-alennuksia.

Oulun korkeakoululiikunta

Oulun korkeakoululiikunta tarjoaa liikunta- ja hyvinvointipalveluita Oulun korkeakoulujen (Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu ja Diak) opiskelijoille ja henkilöstölle. Toiminnassa on mukana lähes 100 erilaista lajia tai palvelua, joiden toimivuudesta vastaavat kolme suunnittelijaa sekä iso joukko ohjaajia ja yhteistyötahoja.

Oulun korkeakoululiikunnan palveluita pääset käyttämään Sporttipassilla. Enemmän tietoa passista sekä liikuntakalenterin kattavan lajivalikoiman löydät Oulun korkeakoululiikunnan nettisivuilta.

Yliopiston liikuntasuunnittelijana työskentelee Markku Saarela markku.saarela@oulu.fi

OYUS – Oulun yliopiston urheiluseura

Oulun yliopiston oma urheiluseura OYUS harjoittaa kilpa- ja kuntourheilua beach volleyssä, futsalissa, judossa, jääkiekossa, lentopallossa, rugbyssä, salibandyssä ja suunnistuksessa. Lisätietoja ja yhteystiedot esim. eri lajijaostojen toimijoihin löydät OYUS:n nettisivuilta.

OLL – valtakunnallista työtä korkeakoululiikunnan parissa

Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL on opiskelijoiden liikunnan valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Liikuntapolitiikan ja palvelutyön lisäksi se vastaa mm. Opiskelijoiden SM- eli OSM-kisojen organisoinnista.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta ei ole Opiskelijoiden liikuntaliiton jäsen, minkä vuoksi OLL:n jäsenedut eivät ole OYY:n jäsenten käytettävissä. Lisää tietoa opiskelijaliikunnasta löydät kuitenkin Opiskelijaliikunnan sivuilta.

OSUA – Oulun seudun urheiluakatemia

Huippu-urheilijan kannattaa tutustua Oulun seudun urheiluakatemian (OSUA) tarjoamiin mahdollisuuksiin ja apuun huippu-urheilun ja opiskelun yhteensovittamisessa. Oulun yliopisto on jäsenenä mukana OSUA:ssa ja yhteyshenkilönä yliopistolla toimii liikuntasuunnittelija Markku Saarela.

Oulu tarjoaa laajan liikuntavalikoiman ja laadukkaat liikuntapaikat

Opiskelukaupunki Oulu tarjoaa myös monenlaisia liikuntapalveluita asukkailleen liikuntapaikoista aina erilaisiin kursseihin. Osassa palveluista opiskelijat on myös oikeutettuja alennettuihin maksuihin. Palveluista ja liikuntamahdollisuuksista lisää kaupungin liikuntapalvelujen sivuilta. Sieltä löytyvät sekä aikataulu-, hinta- ja yhteystietoja että kätevä yhteenveto kaupungin julkisista ja yksityisistä liikuntapalveluista sekä urheilu- ja liikuntaseuroista.

Kiusaaminen, asiattomat kommentit, syrjivä ja loukkaava puhe, viestit ja sähköpostit eivät kuulu yliopistolle eivätkä ylioppilaskuntaan – kuten eivät muillekaan opiskelu- tai työpaikoille. Kiusaamiseen ja kiusaamisen kohtaamiseen on puututtava aina! Jos et tiedä mitä kautta tai miten, kannattaa olla yhteydessä OYY:n häirintäyhdyshenkilöihin.

Häirintä- ja kiusaamistapausten selvittäminen on tärkeää koko yliopistoyhteisön hyvinvoinnin kannalta – yleisen ilmapiirin huononemisesta kärsii koko yhteisö! Kaikki yhteisön jäsenet voivat omalla toiminnallaan ehkäistä ja vastustaa häirintää ja kiusaamista. Häirintä on helpointa estää puuttumalla heti häiritsevään tilanteeseen ja kertomalla sen epämiellyttävyydestä.

Lain mukaan oppilaitoksella eli yliopistolla on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin, kun se saa tietoonsa, että jotakuta on häiritty. Yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman mukaan yksiköiden johtajien on aina otettava käsittelyyn tietoonsa saatetut häirintätapaukset, oli niiden kohteina henkilökunnan tai opiskelijayhteisön jäsen. Yliopiston kiusaamisen ja häirinnän ehkäisyn opas löytyy täältä. Oppaan mukaan kiusaamista tai häirintää kokeneet tai havainneet opiskelijat voivat olla yhteydessä oman tiedekuntansa koulutuspalvelupäällikköön. Voit myös käynnistää käsittelyprosessin tekemällä ilmoituksen koetusta kiusaamisesta / häirinnästä.

Ylioppilaskunnan omat häirintäyhdyshenkilöt ovat vapaaehtoisia opiskelijoita, joiden tehtävänä on toimia henkilöinä, joihin häirintää kohdanneet opiskelijat voivat ottaa yhteyttä. Häirintäyhdyshenkilöt tukevat ja neuvovat häirintää kohdanneita opiskelijoita. Häirintäyhdyshenkilö on koulutettu tehtäväänsä, hänellä on vaitiolovelvollisuus ja kaikki käydyt keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Hän ei puhu edes muiden häirintäyhdyshenkilöiden kanssa ilman lupaasi. Häirintäyhdyshenkilön tehtävänä ei ole rangaista häirinnästä syytettyä tai toimia henkilökohtaisena terapeuttina, vaan auttaa häirintätilanteen selvittämisessä.

Halutessasi voit ottaa yhteyttä häirintäyhdyshenkilöihin sähköpostitse hairinta@oyy.fi  tai voit laittaa viestiä OYY:n sosiaalipoliittiselle asiantuntijalle, Sanna Kangasniemelle sopoasiantuntija@oyy.fi, puh. 040 526 5821

Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa opiskelijat voivat olla yhteydessä myös yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikuntien ja -työryhmien opiskelijajäseniin:

Oulun yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta

Kasvatustieteiden tiedekunnan, humanistisen tiedekunnan ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun yhteinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmä

Kontinkankaan kampuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmä

Tekniikan alan ja luonnontieteellisen alan tiedekuntien yhteinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmä

Alle 18-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada opintorahan lisäksi huoltajakorotuksen, joka on 75,00 euroa kuukaudessa. Huoltajakorotusta ei tarvitse erikseen hakea, vaan Kela myöntää sen automaattisesti.

Opiskelevalla vanhemmalla on oikeus samoihin lapsiperheiden etuuksiin (mm. äitiys-, isyys- ja vanhempainrahat ja lapsilisät) kuin muillakin. Jos saat äitiys-, isyys- tai vanhempainrahan kanssa samanaikaisesti myös opintorahaa, äitiys-, isyys- tai vanhempainraha maksetaan vähimmäismääräisenä. Jos lakkautat opintotukesi, vanhempainpäivärahasi suuruus voi määräytyä työtulojesi mukaan. Kelan nettisivujen perhe-osio sekä Facebookin Kela-Kerttu -sivu kertovat lisää asiasta.

Äitiys- ja perheneuvolapalvelut eivät kuulu YTHS:n palveluiden piiriin vaan niitä tulee hakea kaupungin terveydenhuollon neuvolapalveluista. Neuvolapalveluiden pariin kannattaa hakeutua heti kun raskaus on todettu. Lisäksi perheenlisäykseen liittyvät muutokset ajankäytössä ja arjessa kannattaa huomioida hyvissä ajoin opintoja suunnitellessaan, ja tässä apua voi kysyä omalta opinto-ohjaajaltaan yliopistolla. Opintojen lisäksi perheenlisäys merkitsee melko varmasti myös vapaa-ajan uudenlaisia aikatauluja, joihin kannattaa varautua.

Lisätietoa ja jaettuja kokemuksia raskausajasta ja perheellisen elämästä löytyy esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys? – Perheet -sivuilta. Tutustu myös SYL:n, HYY:n ja Väestöliiton yhdessä koostamaan perheellisten opiskelijoiden oppaaseen. Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK sekä Suomen ylioppilaskuntien liitto – SYL ovat yhdessä tuottaneet Väestörekisterikeskuksen ylläpitämille Kansalaisneuvonnan -nettisivuille osion Perheellisen opiskelijan taloudellinen ja sosiaalinen tuki.

OYY:n perheelliset opiskelijat” -Facebook-ryhmän kautta löydät muita perheellisiä opiskelijoita, joiden kanssa voit jakaa vinkkejä ja kokemuksia opiskeluiden ja perheen yhteensovittamisesta.

Päivähoito ja arki

Vanhemmat saavat valita haluavatko hoitaa lasta kotona vai käyttää päivähoidon palveluita. Päivähoitopalveluita löytyy niin kunnallisia kuin yksityisiäkin. Alle kouluikäinen lapsi on oikeutettu kunnalliseen päivähoitoon. Kunnallisen päivähoidon maksujen suuruus riippuu perheen tuloista. Kunnallisista päivähoitopalveluista löydät tietoa täältä.

Jos alle kouluikäinen lapsi menee yksityiseen hoitopaikkaan, voi Kelalta hakea yksityisen hoidon tukea. Alle 3-vuotiaasta kotona hoidettavasta lapsesta saa taas kotihoidontukea vanhempainrahakauden päätyttyä. Lasta voi kotona hoitaa kotihoidon tuella jompikumpi vanhemmista, sukulainen tai yksityisen päivähoidon tuottaja. Oulun kaupunki maksaa kotihoidon tuen lisänä alle 18 kuukauden ikäisestä perheen nuorimmasta lapsesta ns. Oulu-lisää, joka tulee kotihoidontuen lisäksi automaattisesti.

Oulussa toimii useita lapsi- ja perhetyötä tekeviä yhdistyksiä. Löydät enemmän tietoa niistä heidän omilta nettisivuiltaan:
Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL
Oulun Pelastakaa lapset ry.
Oulun seudun yhden vanhemman perheet ry

OYY edistää tasa-arvoista ja reilua opiskeluympäristöä Oulun yliopistolla. Tasa-arvoa toteutetaan toiminnassamme läpileikkaavana ominaisuutena ja luonnollisena tapana toimia.

Tasa-arvoisessa yhteisössä ikä, elämäntilanne, sukupuoli, seksuaalisen suuntautuminen, elämänkatsomus, vakaumus, mielipide, etninen tausta, kansallisuus, kieli, uskonto, vammaisuus, terveydentila, sosioekonominen tausta tai vastaava ei saa aiheuttaa syrjintää ja epätasa-arvoista kohtelua. Yhdenvertaisuustyöhön liittyy lisäksi esteettömyysnäkökulma, johon kuuluvat esimerkiksi opiskelun erityisjärjestelyt ja opiskeluympäristön esteettömyys.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikunnat

Yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnassa toimiviin opiskelijaedustajiin sekä OYY:n sosiaalipoliittiseen asiantuntijaan voit olla yhteydessä, jos koet epätasa-arvoista kohtelua tai sinua mietityttää jokin tasa-arvoon ja sen toteutumiseen liittyvä asia. Sosiaalipoliittisen asiantuntijan tavoitat OYY:n toimistolta tai sopoasiantuntija@oyy.fi (puh. +358 40 526 5821) yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan opiskelijajäsenten yhteystiedot löydät halloped.fi:stä.

Lisäksi eri tiedekunnista on koostettu kolme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusryhmää, joihin kuuluvat myös opiskelijajäsenet. Tiedekuntien ryhmien työskentelystä kiinnostuneen kannattaa olla yhteydessä tiedekuntansa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusryhmän puheenjohtajaan. Ryhmien opiskelijajäsenten yhteystiedot löytyvät halloped.fi:stä.

Lisätietoa tasa-arvo ja yhdenvertaisuustyöstä:

Skip to content