Opiskelu

Ylioppilaskunnan vinkit opiskeluun

Olemme koonneet tiiviin paketin opiskelijaelämän eväistä ja kiemuroista.

Ilmoittaudu yliopistoon

Jotta voit suorittaa opintoja lukuvuoden aikana, sinun pitää ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi. Uudet opiskelijat ilmoittautuvat yliopistoon Oma Opintopolku -palvelussa. Sähköisessä palvelussa voi ilmoittautua ainoastaan läsnäolevaksi sekä syys- että kevätlukukaudelle. Mikäli sähköinen ilmoittautuminen ei ole sinulle mahdollista tai haluat ilmoittautua poissaolevaksi syys- tai kevätlukukaudelle, niin pitää sinun tehdä ilmoittautuminen Oulun yliopiston koulutuksen lähipalveluissa.

Jatkavat opiskelijat voivat ilmoittautua sähköisesti läsnäolevaksi joko syys- tai kevätlukukaudelle tai suoraan molemmille. Jos ilmoittaudut vain kevätlukukaudelle, sinun täytyy ilmoittautua läsnäolevaksi tammikuun loppuun mennessä, jos mielit suorittaa opintoja keväällä. Samalla kannattaa pyytää opiskelijatodistus esimerkiksi vuokranantajaa varten.

Liity ylioppilaskunnan jäseneksi

Kun sinusta tulee Oulun Yliopiston tutkinto-opiskelija, kuulut automaattisesti Oulun yliopiston ylioppilaskuntaan eli OYY:hyn, joka on jokaisen Oulun yliopistossa perustutkintoa opiskelevan etu- ja palvelujärjestö. Ylioppilaskunnan jäsenenä olet oikeutettu mm.

  • lukuisiin opiskelija-alennuksiin
  • YTHS:n terveydenhoitoon
  • opiskelijahintaiseen lounaaseen ja
  • opiskelija-alennuksiin busseissa ja junissa.

Lisäksi ylioppilaskunta tarjoaa jäsenilleen lakimiespalveluita ja ylläpitää vippikassaa.

Edut ovat käytössäsi opiskelijakortilla, jonka saat maksettuasi ylioppilaskunnan jäsenmaksun ilmoittautumisen yhteydessä.  Mikäli jäsenmaksun maksaminen verkossa ei syystä tai toisesta onnistu, niin jäsenmaksun voi myös maksaa käteisellä ylioppilaskunnan toimistolle (Linnanmaan kampuksen Väylällä, vihreiden naulakoiden takana). Tarkista aukiolo- ja päivystysaikamme täältä.

Ylioppilaskunnan jäsenmaksu lukuvuodelle 2019–2020 on 114 euroa, josta 57 euroa menee Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle terveydenhoitomaksuna. Jäsenmaksu on pakollinen jokaiselle perustutkintoa Oulun yliopistossa suorittavalle opiskelijalle. Muista säilyttää kuitti maksusta! Jos ilmoittaudut läsnäolevaksi vain syyslukukaudelle, tarvitsee sinun maksaa jäsenmaksua 57 euroa.

Tilaa opiskelijakortti netistä ja/tai lataa Tuudo ja/tai Pivo

Ylioppilaskunnan jäsenillä on halutessaan käytössään Pivo- ja Tuudo-opiskelijakortti, jotka molemmat löytyy Google-kaupasta ja Apple Storesta. Voit tilata muovisen opiskelijakortin täältä, kun tieto opiskelupaikasta on tullut ja olet maksanut ylioppilaskunnan jäsenmaksun.

OYY:n jäsentarroja on mahdollista hakea ylioppilaskunnan toimistolta tai koulutuksen lähipalvelupisteistä Linnanmaalla ja Kontinkankaalla. Tarvitsen voimassaolevan jäsentarran korttiisi osoittaaksesi opiskelijastatuksesi.

Hae opintotukea

Opintotukihakemus kannattaa laittaa välittömästi vetämään, sillä hakemusten käsittely ruuhka-aikana voi kestää yli kuukauden. Hakemuksen voit tehdä sähköisesti Kelan nettisivuilla tai Kelan toimistossa. Muista hakea Kelasta myös yleistä asumistukea!

Löydä katto pään päälle

Oulussa elo- ja syyskuu on vilkkainta kaupunkiinmuuttoaikaa, ja vaikka asuntotilanne on yleensä ottaen hyvä, vuokra-asunnot saattavat silloin olla kortilla. Asuntoa etsiessäsi kannattaa kääntyä Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (PSOAS)SivakanOVV:n tai muiden asuntotarjoajien puoleen.

PSOAS on erikoistunut opiskelija-asumiseen, ja se tarjoaa laajan valikoiman erilaisia asuntoja. Kimppakämppäasuminen voi olla hauska vaihtoehto yksinelämiseen totutteluun. PSOASin kimppakämpät ovat hyväkuntoisia, ja lukollinen oma huone tarjoaa riittävästi yksityisyyttä ja opiskelurauhaa. Jos kimppa-asuminen tuntemattomien ihmisten kanssa kauhistuttaa, voit hakea asuntoa yhdessä kavereidesi kanssa. Tsekkaa myös PSOAS:n asuntopörssi, jonka kautta voit löytää alivuokrattavia asuntoja.

Lisää vinkkejä opiskelija-asumiseen.

Liikkuminen Oulussa

Oulussa on Suomen parhaimmat pyörätiet. Edullisen pyörän voit hankkia esimerkiksi Kestävän Kehityksen Keskuksesta.

Syksyn sateiden koittaessa pyöräily voi tuntua ankealta. Oulun joukkoliikenteen nuoriso- ja opiskelijalippu on 30, 60 tai 90 vuorokautta voimassa oleva bussilippu, jolla saa matkustaa rajattomasti kaupunkialueen sisällä. Kaikki lipputuotteet ladataan Waltti-kortille, jonka voi tilata ilmaiseksi netistä tai ostaa Oulu10-palvelupisteestä kolmen (3) euron hintaan.

17–24-vuotiaat saavat automaattisesti halvemman nuorisolipun. 25 vuotta täyttäneet tai sitä vanhemmat opiskelijat ovat myös oikeutettuja nuorisolippuun, mutta lukuvuoden ensimmäinen kuukausilippu tulee ladata kortille Oulu10 palvelupisteessä. Palvelupisteessä tulee esittää lauatksen yhteydessä lukuvuositarralla varustettu opiskelijakortti tai opiskelijakeskuksesta saatava opiskelijatodistus.

Iske kiinni opintoihin

Sinun kannattaa osallistua tiedekuntasi ja oppiaineesi järjestämiin tervetulotilaisuuksiin. Niiden kautta tutustut omaan pienryhmäsi, pienryhmänohjaajasi ja omaopettajasi, jotka ovat sinulle korvaamaton tuki fuksivuonnasi.

Jos et jostain syystä pääse tilaisuuksiin, ole mahdollisimman pian yhteydessä oppiaineeseesi, jotta he neuvovat sinut mukaan pienryhmänohjaukseen. Pienryhmänohjaaja ja omaopettaja neuvovat sinua kaikissa opiskelijaelämään ja opintoihin liittyvissä kysymyksissäsi ja neuvovat sinulle parhaat yliopistomaailman vinkit.

Terveys ja hyvinvointi

Ylioppilaskunta on pitänyt huolta, että opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehtivat puitteet on kunnossa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on yksi mahtavimmista palveluista, joista pääset nauttimaan ylioppilaskunnan jäsenenä. Jokaisen fuksin kannattaa käydä netissä täyttämässä sähköinen terveyskysely, jonka perusteella sinulle tehdään henkilökohtainen hoitotarvekartoitus.

Vinkkejä terveydenhoitoon
Vinkkejä sairastumisen varalle
Apua mielen hyvinvointiin

I love arki – Opiskelijan hyvän arjen työkalupakki

Haluatko oppia hallitseman arkeasi ja ajankäyttöäsi paremmin? Tai oppia keinoja, joilla ylläpidät hyvinvointiasi? Jos vastasit kyllä, tutustu YTHS:n I love arki-verkkosivustoon, jonne on koottu tiivistetysti tietoa opiskelijalle tärkeistä arjen asioista, kuten tasapainoisesta ravitsemuksesta, hyvästä unesta, stressinhallinnasta ja riittävästä liikunnasta.

Löydä harrastuksia ja lähde liikkumaan

Opiskelijoille on tarjolla myös edullinen oma liikuntapalvelu. Oulun korkeakoululiikunta järjestää liikuntakursseja kymmenissä eri lajeissa. Näihin pääset osallisiksi ostamalla Sporttipassin. 

OYY järjestää noin kerran kuukaudessa Keep Fit liikuntakokeiluja, joiden kautta voi tutustua uusiin liikuntalajeihin. Ylioppilaskunnan piirissä toimii myös moninainen joukko erilaisia harrastejärjestöjä. Ylioppilaskunnan järjestämillä järjestömessuilla Vulcanaliassa Linnanmaan kampuksella voit tutustua opiskelijoiden laajaan järjestökenttään ja löytää itsellesi samanhenkistä seuraa ja mukavia vapaa-ajanvietto tapoja. Muista kerätä Vulcanalia-passi täyteen passiständien leimoja, niin voit lunastaa upean Vulcanalia-merkin OYY:n ständiltä järjestömessuilta!

Pysy mukana tietovirrassa

Ylioppilaskunta ylläpitää erilaisia teemoiteltuja sähköpostilistoja, joiden kautta tiedotetaan kaikesta hauskasta ja hyödyllisestä. Erityisesti viikkokirje kannattaa tilata!

Sinun kannattaa ehdottomasti liittyä myös oman oppiaineesi tiedotuslistalle, jonka kautta saat tärkeimmät kurssi-infot. Oman oppiaineen tiedotuskanavista voi kysellä tarkemmin omalta pienryhmänohjaajalta. Myös Facebookin kautta saat tärkeää tietoa opiskelijamenoista.

OYY Facebookissa
OYY Twitterissä
OYY Instagramissa

Pysy kärryillä oululaisesta opiskelijaelämästä, lue Oulun ylioppilaslehteä!

Pilkahduksia oululaisesta opiskelijaelämästä, mielenkiintoisten henkilöiden tarinoita, Oulun yliopistolla tehtävää tiedettä ja ajankohtaisia ilmiöitä. Tätä kaikkea ja paljon muuta tarjoaa verkossa julkaistava Oulun ylioppilaslehti. OYL on oululaisten opiskelijoiden oma leht, joka on kertonut oululaisesta opiskelijaelämästä jo vuodesta 1961. Vuoden 2017 alussa lehti siirtyi verkkojulkaisuksi, jonka lisäksi syksyisin julkaistaan fuksinumero. Voit lukea lehden uusimmat jutut myös mobiilisovellus Tuudosta.

Jottei yksikään verkkojuttumme menisi sinulta ohi, tilaa uutiskirjeemme! Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje kokoaa yhteen Oulun ylioppilaslehden uusimmat verkkojutut ja hoksauttaa tutustumisen arvoisista arkistojutuista. Uutiskirje on täysin ilmainen, eikä velvoita sinua mihinkään. Tilaa uutiskirje tällä lomakkeella. Uutiskirjeen rekisteriselosteeseen voit tutustua täällä.

Seuraa lehden somekanavia Facebookia, Twitteriä ja Instagramia. Videomme löydät Youtubesta ja podcastit Spotifystä ja Soundcloudista. Voit tilata lehden RSS-syötteen täältä: oulunylioppilaslehti.fi/feed

Kysy, jos sinulla on kysyttävää!

Ylioppilaskunnan asiantuntijat tavoittaa osoitteella help@oyy.fi.

Myös pienryhmänohjaajasi (tai kummisi) ja omaopettajasi auttavat sinua opintoihisi liittyvien asioiden kanssa!

HOPS – henkilökohtainen opintosuunnitelmasi jäsentää opintojasi

Tärkein kaikista vinkeistä: tee henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS). HOPS on muutakin kuin aikataulu suoritettavista kursseista – sen avulla opiskelu on helpompi jäsentää päämäärätietoisemmaksi. Yliopisto-opintojen 300 opintopistettä on iso kokonaisuus hallittavaksi, joten HOPS on aivan paras väline pysyä kärryillä omasta opintopolustasi. Uudet opiskelijat laativat HOPSin omaopettajansa kanssa – vanhempien opiskelijoiden kannattaa olla yhteydessä oppiaineensa opintoneuvojaan tai amanuenssiin. Muista, että esimerkiksi Kieli- ja viestintäkoulutuksen kursseille pääsemisen edellytyksenä voi olla kurssien sisältyminen HOPSiin. Lisäksi HOPSia laatiessa on syytä huomioida mahdolliset kesä- ja vaihto-opinnot, jolloin myös näiden sisällöt tukevat opiskelua ja suunnitellussa aikataulussa valmistumista.

JOO – joustava opinto-oikeus

Jos Oulun yliopiston oppiainevalikoimasta ei löydy juuri sitä sivuainetta, jolla täydentäisit tutkintosi mieleiseksesi, harkitse JOO:n eli joustavan opinto-oikeuden hakemista. Yliopiston nettisivuilta löytyy tiedekuntakohtaiset hakuohjeet. Klikkaa oman tiedekuntasi ”ohje kotiyliopistona”-kohtaa. Oulun yliopisto tekee kattavaa JOO-yhteistyötä Lapin yliopiston kanssa, joten kannattaa tutustua erityisesti Rovaniemeltä löytyvään tarjontaan. Muutamista tiedekunnissa JOO-oikeuksia myönnetään ainoastaan Lapin yliopistoon.

Tutustu ja hyödynnä eri järjestelmiä

Oulun yliopistolla on käytössä kirjava valikoima erilaisia tietojärjestelmiä. Alkuun järjestelmien runsaus saattaa hämmentääkin, mutta kaikki ovat tarkoitettuja opintojen sujuvan etenemisen mahdollistamiseen, joten järjestelmiä kannattaa hyödyntää rohkeasti. Linkit tietojärjestelmiin löytyvät Kompassi-sivustolta, joka kerää yhteen kaikki mahdolliset opiskeluympäristöön liittyvät apuvälineet.

Tutustu seuraaviin

Laturi (gradu- tai diplomityövaiheessa): Yliopisto otti vuonna 2013 käyttöönsä sähköisen egradun. Opiskelija lähettää gradunsa ohjaajalle tarkistettavaksi sähköisen järjestelmän kautta (ja säästää näin ollen yhden kansitusmaksun verran).

Refworks (erityisesti opinnäytetyötä tehdessä): Apuväline viittauskäytäntöjen hallintaan. Kirjasto järjestää opinnäytetöihin liittyvää tiedonhakukoulutusta, jossa opetellaan myös Refworksin käyttöä. Lisäksi kirjaston neuvonnasta voi pyytää milloin tahansa pikapreppausta järjestelmään.

Urkund (erityisesti opinnäytetyötä tehdessä, mutta myös monilla kursseilla): Yliopisto käyttää plagioinninestojärjestelmä Urkundia tarkistamaan, että opinnäytetöissä ei ole lainattu tekstiä ilman asiaankuuluvia lähdeviittauksia. Opettaja on velvoitettu suosittelemaan Urkundin käyttöä, mutta tekijänoikeudellisista syistä (opinnäytetyö jää Urkundiin käytettäväksi vertailutekstinä myöhemmissä tarkistuksissa) opiskelija voi myös kieltäytyä Urkund-tarkastuksesta. Tällöin plagiointitarkastus tehdään ilman Urkund-järjestelmää.

WebOodi (kaikille): WebOodin kautta ilmoittaudutaan kursseille sekä tentteihin. Muista tarkistaa oman oppiaineesi tentti-ilmoittautumisen aikataulut (vaihtelee oppiaineittain muutamasta päivästä muutamaan viikkoon). Suosituimmat kurssit täyttyvät nopeasti, joten kannattaa olla hereillä lukukauden alussa, jotta pääsee haluamaansa ryhmään. WebOodiin tulevat myös tenttitulokset, siellä voi tutustua eri oppiaineiden opinto-oppaisiin sekä tilata epävirallisen suoritusotteen.

Opinnäytetyö tehdään sekä kandi- että maisterivaiheessa. Kandidaatintutkielman ja pro gradu –tutkielman tai diplomityön laajuus ja työstämisen käytännöt voivat vaihdella eri oppiaineissa tiedekuntien sisälläkin, joten tutustu oman oppiaineesi opinto-oppaaseen opinnäytetyön aloittamista suunnitellessasi. Netistä löytyy monenlaisia yleispäteviä oppaita opinnäytetyön laatimiseen, joten jos et tiedä mistä aloittaa tai muuten vain tuntuu, että urakka on liian iso selätettäväksi, tutustu niihin.

Arjen tueksi

I love arki – Opiskelijan hyvän arjen työkalupakki on avattu. Haluatko oppia hallitseman arkeasi ja ajankäyttöäsi paremmin? Tai haluatko oppia keinoja, joilla ylläpidät hyvinvointiasi? Jos vastasit kyllä, tutustu YTHS:n uuteen I love arki-verkkosivustoon, jonne on koottu tiivistetysti tietoa opiskelijalle tärkeistä arjen asioista, kuten tasapainoisesta ravitsemuksesta, hyvästä unesta, stressinhallinnasta ja riittävästä liikunnasta.

Yliopisto tarjoaa opiskelijoille monenlaista tukea erilaisiin opintoihin liittyviin kysymyksiin. Ole rohkeasti aloitteellinen ja ota yhteyttä ohjaushenkilökuntaan!

Omaopettaja

Omaopettajajärjestelmä takaa jokaiselle uudelle opiskelijalle henkilökohtaista opintojen ohjausta omassa oppiaineessa – tilaisuus kannattaa hyödyntää. Omaopettajan kanssa ei ole tarkoitus pelkästään suunnitella opintojen aikatauluttamista, vaan omaopettajalta voi kysellä myös vinkkejä esimerkiksi sivuainevalintoihin työllistymisen kannalta. Lisäksi omaopettaja osaa kertoa tarkemmin yliopiston keskitetyistä ohjauspalveluista.

Muut ohjauspalvelut

Keskitettyihin ohjauspalveluihin kuuluu mm. työelämäpalveluita, kansainvälisyyteen eli erityisesti vaihtoon lähtemiseen liittyvää ohjausta, opiskelumotivaation löytämisessä auttava opintopsykologi. Näitä kannattaa hyödyntää omaa tulevaisuuttaan suunnitellessa! Yliopistolla ohjauksen hakeminen ei tarkoita sitä, että opiskelijalla olisi välttämättä ongelmia opinnoissaan, vaan se voi tarkoittaa myös sitä, että opiskelija on päämäärätietoinen ja haluaa tehdä juuri hänelle sopivat valinnat opintoihinsa liittyen.

Opiskelun tueksi

Opintopsykologi auttaa sellaisissa opiskeluun liittyvissä ongelmissa, joihin yliopiston muu ohjaustoiminta ei ole tuonut ratkaisua. Tällaisia voivat olla esimerkiksi jumiutuneiden opintojen eteenpäin saattaminen, jaksamiseen ja stressiin liittyvät kysymykset, paluu opintoihin pitkän tauon jälkeen sekä muut oppimiseen ja opiskeluympäristöön liittyvät vaikeudet. Lue lisää täältä.

Opiskelijan oikeudet löytyvät useista säännöistä ja säädöksistä, joista tänne on pyritty kasaamaan mahdollisimman kattavaa listaa. Lista täydentyy ajan mittaan – ehdotuksia listalle lisättävistä asioista voi lähettää koulutuspoliittiselle asiantuntijalle osoitteeseen koposihteeri@oyy.fi.

Usein paras tapa aloittaa asian selvittely oikeusturvaa loukkaavissa asioissa on rauhallinen keskustelu ja omien argumenttien selkeä kuvaaminen vastapuolta kuunnellen. Monissa formaaleissa valitustilanteissa tärkeintä on olla nopea, sillä viralliset valitukset on yleensä toimitettava 14 päivän kuluessa päätöksensaannista, esimerkiksi tenttituloksiin liittyen. Jos keskustelu ei tunnu auttavan kannattaa olla välittömästi yhteydessä ylioppilaskunnan koulutuspoliittiseen asiantuntijaan, joka neuvoo asian käsittelyssä ja tarvittaessa on tukena selvittämässä tilannetta.

Oikeusturva-asiat ovat varsin tapauskohtaisia, joten aina opiskelija ei välttämättä ole varma, onko kohtelu ollut oikeudenmukaista ja tasapuolista. Tällöin kannattaa olla yhteydessä koulutus- tai sosiaalipoliittiseen asiantuntijaan, joka osaa kertoa onko menettely ollut yliopiston noudattamien lakien ja sääntöjen mukaista.

Tässä lista opiskelijan oikeuksista.

1. Saada opinto-ohjausta

Opiskelijalla on lakisääteinen (Yliopistolaki 40§:ä), oikeus saada opinto-ohjausta. Opinto-ohjausta Oulun yliopistossa antavat erityisesti omaopettajat. Jokaiselle uudelle opiskelijalle nimetään omaopettaja, joiden tulee tavata ohjattaviaan vähintään kaksi kertaa vuodessa sekä seurata ohjattaviensa opintojen etenemistä heille toimitettavien raporttien kautta. Omaopettajille toimitetaan tieto ohjattavien opintopistekertymistä kaksi kertaa vuodessa. Määrä ei ole laadun tae, joten muista antaa palautetta omaopettajatoiminnasta.

Oulun yliopiston koulutuksen johtosäännön §13 mukaan opiskelijan tulee edistää opintojaan henkilökohtaisen opintosuunnitelmansa mukaisesti. Henkilökohtainen opintosuunnitelma laaditaan myös tieteelliseen jatkotutkintoon johtaville opinnoille. HOPSia voi päivittää, mutta sen sisältö kannattaa silti harkita huolella. Omaopettaja tai muu opintoneuvoja auttaa sinua HOPSin laatimisessa. Tieteelliseen jatkotutkintoon johtavien opintojen henkilökohtaisen opintosuunnitelman hyväksyy tohtorin tutkintoa suorittavien osalta tutkijakoulun tohtorikoulutustoimikunnan puheenjohtaja tai tohtorikoulutuksen pääaineen vastuuhenkilö.

Ohjaukseen kannattaa aina hakeutua tarvittaessa. Tämä ei tarkoita sitä, että opiskelijalla olisi välttämättä ongelmia opintojensa suorittamisessa tai suunnittelussa – ohjaus on myös päämäärätietoisille opiskelijoille arvokas resurssi hyödynnettäväksi.

Opiskelijana olet myös oikeutettu opinnäytetöiden asialliseen ohjaukseen. Mikäli ohjauksesta vastaava henkilö osoittaa välinpitämättömyyttä opinnäytetyön ohjausta kohtaan, vaikka sen takia, ettei alkuperäinen ohjaaja ole opinnäytetyön aiheen asiantuntija, on opiskelija oikeutettu saamaan asianmukaista ohjausta toisaalta.

2. Opiskella joustavasti

Alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtava koulutus on suunniteltava eteneväksi keski- määrin 60 opintopistettä vuodessa. Opiskelijan on oltava mahdollista edistää opintojaan Yliopistolain 40§:n määrittelemässä tavoiteaikataulussa. Tavoiteajat vaihtelevat aloittain. Opiskelija voi hakea lisäaikaa opintojen suorittamiseksi. Lisäaikaa myönnetään maksimissaan neljä lukukautta kerrallaan ja sen edellytyksenä on päivitetty sekä toteuttamiskelpoinen henkilökohtainen opintosuunnitelma. Lisäajan myöntämisessä huomioidaan opiskelijan elämäntilanne.

Opiskelija voi hyväksilukea aiemmin käymiään kursseja nykyiseen tutkintoonsa, mikäli on mahdollista osoittaa, että aiemmin käydyt kurssit ovat sisällöltään samantasoisia laadultaan ja samanlaajuisia sisällöltään. On mahdollista, että opiskelija joutuu tekemään hieman korvaavia tehtäviä täyden kurssikorvaavuuden saamiseksi tai antamaan näytön osaamisestaan. Myös formaalin koulutuksen ulkopuolella hankittua osaamista on mahdollista hyväksilukea. Oulun yliopiston hyväksilukukäytänteistä, eli AHOT:sta, lisää täältä.

3. Opiskella esteettömästi

Kaikilla opiskelijoilla on oikeus suorittaa opintojaan esteettömästi ja saada omien opintosuoritusten arviointi suhteutettuna omiin esteisiin.

Suomen perustuslain 6 §:ään on kirjattu yhdenvertaisuus yhtenä ihmisen perusoikeuksista. Tämä koskee myös esteettömyyttä opiskelussa. Ketään ei siis saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella, vaan kaikille tulee taata yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskeluun. Yhdenvertaisuuslain 6 §:ssäkäsitellään tarkemmin myös koulutuksen järjestäjän velvollisuutta järjestää yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskeluun. Lisäksi koulutuksen järjestäjän on tarvittaessa ryhdyttävä kohtuullisiin toimiin vammaisen henkilön koulutukseen pääsemiseksi ja työuralla etenemiseksi (yhdenvertaisuuslaki 15 §).

Mikäli opiskelijalla on todettu esteellisyys, omaan todettuun rajoitteisuuteen kuten aistivammaisuuteen tai luki- ja paniikkihäiriöihin, on siis mahdollista saada yliopistolta poikkeusjärjestelyjä arviointikäytännöissä ja vaihtoehtoisia opintojen suoritustapoja kertoessaan ennakkoon omasta esteellisyydestä. Oulun yliopiston opintopsykologi toimii yliopiston esteettömyysyhdyshenkilönä ja hänen kanssaan voi suunnitella opiskelun erityisjärjestelyjä. Vaikeavammaisille ihmisille on myös taattu kunnan puolelta oikeus henkilökohtaiseen apuun. Lue lisää yliopiston esteettömyyssivulta.

4. Saada opintosuorituksistaan tulos viimeistään kolmen viikon kuluessa

Oulun yliopiston koulutuksen johtosäännön §20:n mukaan opintosuoritusten eli esimerkiksi tenttien tulokset on julkaistava viimeistään kolmen viikon kuluessa siitä, kun opettaja on saanut tentit arvosteltavakseen. Yleensä tenttitulokset tulevat WebOodiin. Ilmoitustauluilla tenttitulokset julkaistaan opiskelijanumeroilla. Opinnäytetöiden tarkastajien on annettava työstä lausunto kuukauden kuluessa siitä, kun opiskelija jätti lopullisen työn arvioitavaksi.

Mikäli opettaja tarvitsee lisäaikaa opintosuoritusten tarkastukseen tulee hänen pyytää tätä koulutusdekaanilta ja opiskelijoita on tiedotettava uudesta tarkastusaikataulusta.

5. Saada palautetta tentistä, esseestä tai muusta opintosuorituksesta

Oulun yliopiston koulutuksen johtosäännön §21:n mukaan jokaisella tulee olla mahdollisuus saada selvitys oman suorituksensa arvostelusta ja yleisistä arviointiperusteista joko palautetilaisuudessa tai muutoin. Palautteen voi antaa opiskelijoille joko ryhmässä tai yksilöllisesti.

Opiskelijalle on varattava tilaisuus tutustua arvioituun kirjalliseen tai muuten tallennettavaan opintosuoritukseensa. Hänellä on oikeus saada omalla kustannuksellaan jäljennös suorituksestaan. Kannattaa käyttää hyväksi tilaisuus käydä keskustelemassa omasta suorituksesta tentin jälkeen – palautteen kuuleminen ja tentistä keskustelu parhaimmillaan syventää oppimista ja antaa hyvät eväät mahdolliseen uusintaan.

6. Saada oikaisu opintosuorituksen tai opinnäytetöiden arviointiin

Opintosuorituksensa arvosteluun tyytymätön opiskelija voi pyytää suullisesti tai kirjallisesti oikaisua arvostelun suorittaneelta opettajalta. Oikaisua on pyydettävä 14 päivän kuluessa siitä kun opiskelijalla on ollut tilaisuus saada tietoonsa arvostelun tulokset sekä arviointiperusteiden soveltaminen omalta kohdaltaan. Mikäli opiskelija on tyytymätön opettajan tekemään päätökseen voi hän edellään hakea oikaisua tutkintolautakunnalta 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Tutkintolautakunnalle osoitetut oikaisupyynnöt toimitetaan kirjaamoon.

Tutkintolautakunta käynnistää asian käsittelyn viivytyksettä. Tutkintolautakunta käsittelee myös aiemmin hankitun osaamisen tunnustamiseen liittyvät oikaisupyynnöt. Opintosuorituksiin ja hyväksilukuihin liittyvissä oikaisupyynnöissä tutkintolautakunta käsittelee asian kiireellisenä. Tutkintolautakunta voi kuulla opiskelijaa. Tutkintolautakunnan päätökseen ei voi hakea muutosta valittamalla.

Väitöskirjan, lisensiaatintutkimuksen (tai vastaavan opin- ja taidonnäytteen) sekä syventäviin opintoihin kuuluvan tutkielman (tai muun vastaavan opintosuorituksen) arvosteluun tyytymätön opiskelija voi tehdä tutkintolautakunnalle oikaisupyynnön opintosuorituksen arvostelusta 14 päivän kuluessa päätöksen tiedonsaannista.

7. Uusia tentti

Oulun yliopiston koulutuksen johtosäännön §22:n mukaan opiskelija voi uusia opintosuorituksen. Tenttien uusimiseen on varattava kaksi mahdollisuutta kohtuullisen ajan kuluessa ottaen kuitenkin huomioon opiskelijan opintojen joustava eteneminen. Jos kurssin läpäisemättömyys muodostaa esimerkiksi etenemisesteen kannattaa käydä keskustelemassa tentaattorin kanssa uusintojen aikatauluista.

Opetussuunnitelmassa tai muissa määräyksissä voidaan rajoittaa hyväksytyn opintosuorituksen uusimiskertojen lukumäärää, ellei ole kysymys opintojen jatkamiselle välttämättömästä laatuarvosanan korottamisesta. Tällaisissa tapauksissa tiedon tulisi löytyä esimerkiksi koulutusohjelman opinto-oppaasta.

8. Saada opintotukea ja muuta sosiaaliturvaa

Opiskelijan pääsääntöinen tulonlähde on opintotuki, joka koostuu opintorahasta, valtion takaamasta opintolainasta sekä asumislisästä (ulkomailla opiskeleville). Opiskelija on lisäksi oikeutettu yleiseen asumistukeenäitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahaan sekä sairauspäivärahaan niiden ehtojen täyttyessä. Lisätietoja näistä etuuksista löytyy Kelan nettisivuilta.

Sekä perustuslain että toimeentulotukilain mukaan kaikki ovat oikeutettuja toimeentulotukeen silloin, kun heidän tulonsa eivät riitä kattamaan välttämättömiä menoja. Toimeentulotukeen voit olla oikeutettu myös tilanteissa, joissa et voi saada opintotukea ja muut tulosi eivät riitä kattamaan välttämättömiä menojasi. Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata hakijan välttämätön toimeentulo. Lisätietoa toimeentulotuesta löytyy toimeentulo-osiosta sekä Kelan nettisivuilta.

9. Olla sairaslomalla ja päästä julkiseen terveydenhuoltoon

Perustutkinto-opiskelijoiden pääsääntöinen terveydenhuolto toimii Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) kautta, joka on erikoistunut opiskeluterveydenhuoltoon. Jatko-opiskelijat eivät kuulu opiskeluterveydenhuollon piiriin. Heinäkuussa, iltaisin ja viikonloppuisin YTHS:n toimipisteet ovat kiinni, jolloin opiskelijalla on oikeus käyttää kunnallisia terveyspalveluja. Opiskelijalla on oikeus käyttää opiskelupaikkakuntansa kunnallisia perusterveydenhoitopalveluja hänen kotipaikkakunnastaan riippumatta.

Opiskelijan ei pidä eikä kannata opiskella oman terveytensä kustannuksella. Opiskelijalla on oikeus olla sairaslomalla ja saada sairauspäivärahaa. Lue lisää sairauspäivärahasta täältä.

10. Opiskella kokematta syrjintää tai häirintää

Suomen perustuslain 6 §:n mukaan: ”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella”. Yhdenvertaisuuslaissa määritellään tarkemmin mitä syrjintä tarkoittaa. Syrjinnäksi lasketaan selkeän epätasa-arvoisen kohtelun (välitön syrjintä) lisäksi myös se, että näennäisesti puolueeton säännös, peruste tai käytäntö saattaa jonkun erityisen epäedulliseen asemaan muihin vertailun kohteena oleviin nähden (välillinen syrjintä). Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi syrjintää on häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä.

Tasa-arvolain 5 §:n mukaan koulutuksen järjestäjän on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi. Koulutusta ja opetusta järjestävien yhteisöjen menettelyä pidetään syrjintänä, jos henkilö asetetaan opiskelijavalinnoissa, opetusta järjestettäessä, opintosuoritusten arvioinnissa tai oppilaitoksen tai yhteisön muussa varsinaisessa toiminnassa sukupuolen perusteella muita epäedullisempaan asemaan (8 b §). Koulutusta ja opetusta järjestävän yhteisön on annettava kirjallinen selvitys menettelystään opiskelijalle, joka katsoo joutuneensa syrjityksi (10 a §).

Mikäli tunnet kokeneesi häirintää tai kiusaamista toiselta opiskelijalta, professorilta tai muulta yliopiston henkilöstöön kuuluvalta jäseneltä, voit ottaa luottamuksellisesti yhteyttä ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöihin, jotka palvelevat kaikissa häirintään liittyvissä tilanteissa.

11. Saada menetetty opiskeluoikeus takaisin ja todistaa soveltuvuus opiskeltavalle alalle

Opiskelija voi menettää opiskeluoikeutensa esimerkiksi silloin, jos hän ei ole ilmoittautunut lukukauden alussa läsnä- tai poissaolevaksi, tai jos hän ei ole ehtinyt suorittaa opintojaan määräajassa, tai jos hän ei ole saanut opintojaan suoritettua lisäajan myöntämisen jälkeen. Opiskelija voi hakea yliopistolta oikeutta päästä takaisin opiskelijaksi. Opinto-oikeusasioissa neuvoo yliopiston Opiskelijakeskus tai tiedekunnan koulutuspäällikkö.

Jos opiskelija on menettänyt opiskeluoikeutensa alalle soveltumattomuuden perusteella, hän voi hakea muutosta opiskeluoikeuden menettämiseen osoittamalla ettei opiskeluoikeuden peruuttamisen aiheuttaneita syitä enää ole. Opiskelijan tulee tällöin toimittaa yliopistolle terveydentilaansa koskevat lausunnot. Opiskeluoikeuden palauttamisesta päättää yliopiston hallitus. Yliopiston tulee antaa opiskelijaksi pyrkiville tieto siitä, minkälaisia terveydentilaa koskevia vaatimuksia ja muita edellytyksiä opintoihin liittyy.

Yliopiston hallituksen on taattava opiskelijalle mahdollisuus tulla kuuluksi, mikäli hänen opiskeluoikeutensa aiotaan peruuttaa. Lisäksi hallitukselle on tehtävä opiskelijan asiaa koskeva selvitys ennen kuin hallitus voi tehdä päätöstä.

Jos opiskelijan epäillään olevan soveltumaton opiskelemalleen alalle, on yliopiston selvitettävä yhdessä opiskelijan kanssa tämän mahdollisuus hakeutua muuhun koulutukseen. Opiskelija voidaan tämän suostumuksella siirtää yliopiston sellaiseen muuhun koulutukseen, jonka opiskelijaksi ottamisen edellytykset hän täyttää.

Opiskelija voi hakea muutosta opiskeluoikeutensa menettämistä tai palauttamista koskevaan päätökseen 14 päivän sisällä päätöksen tiedoksisaannista opiskelijoiden oikeusturvalautakunnalta.

Mikäli sinua epäillään alallesi soveltumattomaksi, ota yhteyttä ylioppilaskunnan koulutuspoliittiseen sihteeriin.

12. Kieltäytyä plagioinninestojärjestelmä Urkundin käytöstä

Yliopisto käyttää plagioinninestojärjestelmä Urkundia tarkistamaan, että opinnäytetöissä ei ole lainattu tekstiä ilman asiaankuuluvia lähdeviittauksia. Opettaja on yliopiston koulutusneuvoston päätöksellä velvoitettu suosittelemaan Urkundin käyttöä.

Urkundiin syötetty työ jää järjestelmään käytettäväksi vertailutekstinä myöhemmissä tarkistuksissa, joten tekijänoikeudellisista syistä opiskelija voi myös kieltäytyä Urkund-tarkastuksesta. Tällöin plagiointitarkastus tehdään ilman Urkund-järjestelmää.

13. Oikeus hyvään opiskelukykyyn sekä terveelliseen ja turvalliseen opiskeluympäristöön

Terveydenhuoltolain 17 §:n mukaan opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvat opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus, opiskelijoiden hyvinvointi ja opiskelukyky, terveyden- ja sairaanhoito sekä varhainen puuttuminen ja erityistuen tarpeen tunnistaminen. YTHS toteuttaa perustutkinto-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon kokonaisuudessaan.

Lisää hyvästä opiskelukyvystä löydät täältä.

Opiskelijalla on oikeus saada opiskella ja elää ympäristössä, joka on turvallinen eikä aiheuta terveyshaittoja. Vastuu rakennusten kunnossapidosta ja korjaamisesta sekä vaurioiden syiden selvittämisestä on rakennuksen omistajalla. Jos opiskelija havaitsee yliopiston tiloissa terveydelle haitallisia sisäilmaongelmia, kannattaa hänen käydä lääkärin tutkimuksissa ja ilmoittaa havainnoistaan yliopiston tilapalveluihin.

Ilmoittautuminen yliopistoon

Sinun on ilmoittauduttava läsnäolevaksi yliopistoon, jotta voit suorittaa opintoja lukuvuoden aikana. Voit ilmoittautua läsnäolevaksi syys- tai kevätlukukaudelle tai suoraan molemmille. Jos ilmoittaudut vain kevätlukukaudelle, ilmoittaudu läsnäolevaksi tammikuun loppuun mennessä, mikäli haluat suorittaa opintoja keväällä.

Ilmoittaudu läsnäolevaksi yliopistoon OILI:n kautta omilla tunnuksillasi. Jos sinulla on erillinen opiskeluoikeus tai et pysty ilmoittautumaan OILI:ssa, niin tee ilmoittautuminen yliopistoon WebOodin kautta. WebOodin kautta voit myös tarkistaa omat yhteystietosi.

Ilmoittautumisen voi tehdä myös koulutuksen lähipalveluihin sähköpostitse tai asioimalla lähipalvelupisteessä. Ennen ilmoittautumista sinun täytyy maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksu.

  • Ilmoittautuminen sähköpostilla (study@oulu.fi): Kirjoita viestiin kaikki nimesi ja syntymäaikasi ja laita liitteeksi kuitti maksetusta ylioppilaskunnan jäsenmaksusta.
  • Lähipalvelupisteessä asiointi (Linnanmaa tai Kontinkangas): Ota mukaan opiskelijakortti tai henkilötodistus. Näytä kuitti maksetusta ylioppilaskunnan jäsenmaksusta.

Seitsemäs vuosi läsnäolevana opiskelijana aluillaan?

Jos et valmistu tavoiteajassa, on sinun haettava jatkoaikaa opinnoillesi. Muista tehdä se hyvissä ajoin ja ota opintoajan rajallisuus huomioon HOPSia suunnitellessasi. Tarkista opinto-oikeutesi viimeinen päivä WebOodista! Lisäaikahakemukseen liitetään päivitetty ja hyväksytty HOPS, joten ole yhteydessä opintoneuvojaasi tai omaopettajaan jo hyvissä ajoin.

Ylioppilaskunnan jäsenmaksu

Ylioppilaskunnan jäsenmaksun voi suorittaa Weboodin kautta. Mikäli jäsenmaksun maksaminen verkossa ei syystä tai toisesta onnistu, niin jäsenmaksun voi myös maksaa käteisellä ylioppilaskunnan toimistolle (Linnanmaan kampuksen väylällä, vihreiden naulakoiden takana). Tarkista aukiolo- ja päivystysaikamme täältä.

OYY:n jäsentarroja on mahdollista hakea koulutuksen lähipalvelupisteistä Linnanmaalla ja Kontinkankaalla.

Ylioppilaskunnan jäsenmaksu on 114 euroa lukuvuonna 2019–2020. Maksu on pakollinen jokaiselle perustutkintoa Oulun yliopistossa suorittavalle opiskelijalle. Se sisältää 57 euron suuruisen terveydenhoitomaksun, joka oikeuttaa sinut käyttämään Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluita. Jos ilmoittauduit läsnäolevaksi vain syyslukukaudelle, tarvitsee sinun maksaa jäsenmaksua 57 euroa.

Lataa Tuudo ja vältä syksyn tarranhakuruuhka!

Lataa puheelimeesi Tuudo eli mobiiliopiskelijakortti, joka pysyy aina mukanasi. Mobiilikortti käy opiskelijakorttina kaikkialla siellä missä tavallinenkin kortti käy. Voit varmeentaa opiskelujuutesi heti lukuvuoden alussa ilman tarranhakurumbaa toimistolta.

Ovatko olosuhteesi muuttuneet kesän aikana? Olethan muistanut hakea yleistä asumistukea?

Mikäli nostat opintotukea tai saat muuta tukea Kelalta, on sinun ilmoitettava muutoksistasi elämäntilanteessasi Kelalle. Ilmoitettavia muutoksia elämäntilanteessa ovat esimerkiksi asumiseen, ruokakuntaan, (terveydelliset) työ- /opiskelukykyyn tai tuloihin vaikuttaneet muutokset.

Tarkasta kesän tulot

Tienasitko kesätöissä? Nyt on aika tarkastaa tulorajat, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä (kuten tuen takaisinperinnältä) loppuvuodesta.

Ilmoittaudu syksyn kursseille ajoissa

Elokuun aikana oppiaineet päivittävät syksyn lukujärjestyksiä. Muista päivittää HOPSisi ja ilmoittautua ajoissa syksyn ensimmäisille kursseille Weboodissa. Joissain tiedekunnissa suosituimmat kurssit täyttyvät nopeasti!

Sivuaineisiin ilmoittautuminen

Joissakin tiedekunnissa vain rajallinen määrä opiskelijoista saa opiskeluoikeuden sivuaineisiin. Osassa on jopa lähtötasokokeet, joita järjestetään syksyisin tai keväisin oppiaineesta riippuen. Ole ajoissa ja tarkasta haluamasi sivuaineiden ilmoittautumissäännöt ja -menettelyt. Pahimmillaan myöhästyminen voi viivästyttää opintoja vuodella.

Sporttipassi

Sporttipassi on saatavilla ensijaisesti älypuhelimeen ladattavana sähköisenä Cardu-korttina ja se on tilattavissa yliopiston verkkokaupasta shop.oulu.fi. Tarkemmat ohjeet löydät korkeakoululiikunnan nettisivuilta. Voit myös ostaa OKKL:n Sporttipassin (tarran) entiseen tapaan OYY:n toimistolta Linnanmaalta (käteisellä tai pankkikortilla). Jos haluat Sporttipassin Kontinkankaalla, niin ota yhteyttä virastomestareihin (Aapistie 5 A).

Uusi ohjelma ilmestyy elokuun loppupuolella. Kursseille ilmoittautuminen alkaa syyskuun alussa. Syyskuun alussa joitain lajeja saa käydä testaamassa ilmaiseksi. Tarkkaile tilannetta ja ilmoittaudu hyvissä ajoin suosituimmille kursseille osoitteessa www.oulunkorkeakoululiikunta.fi.

Joukkoliikenne

Oulun joukkoliikenteen nuoriso- ja opiskelijalippu on 30 vuorokautta voimassa oleva bussilippu, jolla saa matkustaa rajattomasti kaupunkialueen sisällä. Sen voi tilata ilmaiseksi netistä tai ostaa Oulu10-palvelupisteestä (Torikatu 10) hintaan 3 euroa.

17–24-vuotiaat oululaiset saavat automaattisesti halvemman nuorisolipun ja voivat ostaa lippunsa netistä. 25 vuotta täyttäneet opiskelijat ovat myös oikeutettuja nuorisolippuun, mutta lukuvuoden ensimmäinen kuukausilippu tulee ladata kortille palvelupisteessä. Palvelupisteessä tulee esittää lukuvuositarralla varustettu opiskelijakortti tai opiskelijakeskuksesta saatava opiskelijatodistus. Alennuslipun saaminen edellyttää myös sitä, että olet kirjoilla Oulussa.

I love arki – Opiskelijan hyvän arjen työkalupakki

Haluatko oppia hallitseman arkeasi ja ajankäyttöäsi paremmin? Tai haluatko oppia keinoja, joilla ylläpidät hyvinvointiasi? Jos vastasit kyllä, tutustu YTHS:n I love arki-verkkosivustoon, jonne on koottu tiivistetysti tietoa opiskelijalle tärkeistä arjen asioista, kuten tasapainoisesta ravitsemuksesta, hyvästä unesta, stressinhallinnasta ja riittävästä liikunnasta.

Pysy mukana tietovirrassa

Ylioppilaskunta ylläpitää erilaisia sähköpostilistoja, joiden kautta tiedotetaan kaikkia opiskelijoita koskevista tärkeistä asioista. Voit tilata haluamasi sähköpostilistat itsellesi täältä. Erityisesti viikkokirje kannattaa tilata!

Kannattaa ehdottomasti liittyä oman oppiaineesi tiedotuslistalle, jonka kautta saat tärkeimmät kurssi-infot. Myös Facebookin kautta saat tärkeää tietoa opiskelijamenoista. Tykkää OYY:stä ja pysy kärryillä. Twitterissä OYYtwiittaa on jokaisen opiskelijan oma tietolähde, ja kannattaa tsekata myös OYY Instagramissa.

Pysy kärryillä oululaisesta opiskelijaelämästä, lue Oulun ylioppilaslehteä!

Pilkahduksia oululaisesta opiskelijaelämästä, mielenkiintoisten henkilöiden tarinoita, Oulun yliopistolla tehtävää tiedettä ja ajankohtaisia ilmiöitä. Tätä kaikkea ja paljon muuta tarjoaa verkossa julkaistava Oulun ylioppilaslehti, oululaisten opiskelijoiden oma lehti.

Oulun ylioppilaslehti on kertonut oululaisesta opiskelijaelämästä jo vuodesta 1961. Vuoden 2017 alussa lehti siirtyi verkkojulkaisuksi, jonka lisäksi syksyisin julkaistaan fuksinumero. Voit lukea lehden uusimmat jutut myös mobiilisovellus Tuudossa.

Jottei yksikään verkkojuttumme menisi sinulta ohi, tilaa uutiskirjeemme! Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje kokoaa yhteen Oulun ylioppilaslehden uusimmat verkkojutut ja hoksauttaa tutustumisen arvoisista arkistojutuista. Uutiskirje on täysin ilmainen, eikä velvoita sinua mihinkään. Tilaa uutiskirje tällä lomakkeella.

Seuraa lehden somekanavia Facebookia, Twitteriä ja Instagramia. Videomme löydät Youtubesta ja podcastit Spotifystä ja Soundcloudista. Voit tilata lehden RSS-syötteen täältä: oulunylioppilaslehti.fi/feed.

Mietityttääkö jokin?

Ongelmatilanteissa OYY:n asiantuntijat auttavat sinua mielellään. Heidät tavoittaa helposti osoitteesta help@oyy.fi

Myös omaopettajasi auttaa sinua opintoihisi liittyvien asioiden kanssa.

Yliopisto tarjoaa opiskelijoille monenlaista tukea erilaisiin opintoihin liittyviin kysymyksiin. Ole rohkeasti aloitteellinen ja ota yhteyttä ohjaushenkilökuntaan!

Omaopettajajärjestelmä takaa jokaiselle uudelle opiskelijalle henkilökohtaista opintojen ohjausta omassa oppiaineessa – tilaisuus kannattaa hyödyntää. Omaopettajan kanssa ei ole tarkoitus pelkästään suunnitella opintojen aikatauluttamista, vaan omaopettajalta voi kysellä myös vinkkejä esimerkiksi sivuainevalintoihin työllistymisen kannalta. Lisäksi omaopettaja osaa kertoa tarkemmin yliopiston keskitetyistä ohjauspalveluista.

Keskitettyihin ohjauspalveluihin kuuluu mm. työelämäpalveluita, kansainvälisyyteen eli erityisesti vaihtoon lähtemiseen liittyvää ohjausta, opiskelumotivaation löytämisessä auttava opintopsykologi. Näitä kannattaa hyödyntää omaa tulevaisuuttaan suunnitellessa! Yliopistolla ohjauksen hakeminen ei tarkoita sitä, että opiskelijalla olisi välttämättä ongelmia opinnoissaan, vaan se voi tarkoittaa myös sitä, että opiskelija on päämäärätietoinen ja haluaa tehdä juuri hänelle sopivat valinnat opintoihinsa liittyen.

Katso lisää ohjauksesta:  http://www.oulu.fi/yliopisto/node/34718

Eettisyys on olennainen osa akateemisuutta: lunttaaminen tai plagiointi eli toisen työn esittäminen omanaan eivät kuulu yliopistoon.

Yliopiston etiikkatyöryhmä on laatinut yliopistossa noudatettavat eettiset ohjeet. Eettiset ohjeet on laadittu sekä opiskelijoille että opettajille. Ohjeet opiskelijoille löytyvät:http://www.oulu.fi/yliopisto/opiskelu/opetuksen-eettiset-ohjeet

Yliopisto käyttää plagioinninestojärjestelmä Urkundia tarkistamaan, että opinnäytetöissä ei ole lainattu tekstiä ilman asiaankuuluvia lähdeviittauksia. Opettaja on velvoitettu suosittelemaan Urkundin käyttöä, mutta tekijänoikeudellisista syistä (opinnäytetyö jää Urkundiin käytettäväksi vertailutekstinä myöhemmissä tarkistuksissa) opiskelija voi myös kieltäytyä Urkund-tarkastuksesta. Tällöin plagiointitarkastus tehdään ilman Urkund-järjestelmää.

Katso lisää: http://www.oulu.fi/urkund/opiskelija

Jos olet epävarma tieteellisen lähdeviittauksen käytännöistä esseetä tai opinnäytetyötä tehdessäsi ole yhteydessä opettajaan.

Plagiointiepäilyissä ryhdytään aina toimeen asian selvittämiseksi. Menettely alkaa opiskelijan kuulemisella. Jos tarvitset tukea tai neuvoja plagiointimenettelyssä voit olla yhteydessä esimerkiksi ylioppilaskunnan koulutuspoliittiseen asiantuntijaan.

Skip to content