Blogi: Hyvinvointia ei voi suorittaa - opiskelijoiden mielenterveyspäivä kannustaa kohtuullisuuteen
Ympäriltä tulevat vaatimukset voivat uuvuttaa jo opiskeluaikana. OYY:n hallituksen varapuheenjohtaja Katri Holmi pohtii blogissaan, kuinka arkeen voisi tuoda lisää kohtuutta ja lepoa.
Tänä vuonna opiskelijoiden mielenterveyspäivän teemana on kohtuullisuus. Nyky- yhteiskunnassa kohtuus on kuitenkin hyvin kaukana. Tuntuu, että odotuksia siitä, mitä pitäisi tehdä tulee joka puolelta. On hoidettava opinnot, mahdollisesti työ siinä sivussa, ja myös vapaa-aikaan opintojen ja töiden ulkopuolella liittyy odotuksia. Tulisi kenties harrastaa aktiivisesti jotain tai ainakin huolehtia omasta terveydestä, kun jatkuvasti vaihtuvat terveystrendit puskevat vauhtia. Liikuntaa pitäisi harrastaa säännöllisesti ja riittävästi, terveelliseen ruokavalioon täytyisi panostaa ja myös rentoutumiselle ja palautumiselle täytyisi ottaa tarpeeksi aikaa, jotta jaksaa porskuttaa.
Ajattelin jakaa joitakin omia huomioita kohtuullisuuteen liittyen. Olen itse joutunut elämässäni huomaamaan, kuinka tärkeää kohtuullisuus on. Sen ymmärsin vasta kun olin reippaasti suorittanut elämääni, niin kuin ajattelin, että kuuluu tehdä. Nyt uskon kuitenkin, että ilman suorittamista, vaalimalla kohtuullisuutta pääsen paljon mieluisampaan lopputulokseen kuin suorittamisella.
Näistä kaikista ympäriltä tulevista odotuksista suoriutuminen tuntuu toisinaan haastavalta. Monille lepääminenkin tuntuu suorittamiselta. Sellaisessa tilanteessa kohtuullisuus on unohtunut. Lepoaan suorittavalle päämäärä voi olla omassa hyvinvoinnissa ja kestävyydessä, mutta käytännön tasolla ollaan yhä suorittamisen ja kilpailuyhteiskunnan ytimessä.
Hyvä elämä on perinteinen ja maanläheinen pyrkimys. Tehokkuuden nimiin vannovassa yhteiskunnassa siitäkin on tullut kilpailua. Itsekin tavoittelen hyvää elämää, mutta en halua saavuttaa sitä suorittamalla, vaan kuunnellen itseäni. Samalla toivon, että tämä luo tilaa myös muille elää elämäänsä itselleen – ei odotuksille. Sallivuus itseään ja omaa keskeneräisyyttä kohtaan helpottaa hyvän elämän tavoittelussa. Itseään kuuntelemalla myös todennäköisemmin saavuttaa sellaisen elämän mikä on juuri itselle se hyvä elämä, eikä vain mielikuvaa siitä mitä elämän pitäisi olla.
Se mikä kenellekin on kohtuullista, on hyvin paljon kiinni henkilöstä ja sen hetkisestä elämäntilanteesta. Omalla kohdallani olen huomannut, että on aika miettiä oman kohtuuden rajoja, jos jatkuvasti väsyttää tai vituttaa. Jos huomaan lipsuneeni kohtuuttomuuden puolelle, pyrin miettimään, mikä on minulle oikeasti tärkeää ja miten saisin lisättyä kivoja asioita tuomaan lisää jaksamista arkeen. Toisinaan “huono” valinta vaihtaa opintojen täyteinen päivä sohvaan ja roskaruokaan on paras mahdollinen teko kohtuullisuuden näkökulmasta!
Blogin on kirjoittanut OYY:n hallituksen varapuheenjohtaja, sosiaalipoliittinen vastaava Katri Holmi.