Sivuaineista kilpailuvaltti Oulun yliopistolle

Oulun yliopisto tavoittelee uudessa strategiassaan monitieteisiä ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia opiskelupolkuja. Tämä on hieno ja kunnianhimoinen tavoite, jonka kautta voimme erottua muista yliopistoista uusien korkeakouluhakijoiden silmissä. Ensikertalaisuuskiintön ollessa moneen hakukohteeseen 70-80% aloituspaikoista opiskelijan on entistä tärkeämpää osua ensimmäisellä kerralla nappiin tutkintopaikkaa vastaanottaessa. 

 

Monitieteisenä yliopistona olemme poikkeuksellisen hyvässä asemassa luomaan vakaa pohja tiedekuntarajat ylittävien sivuaineiden käymiselle. Valtaosa opiskelijoista opiskelee jo valmiiksi saman katon alla Linnanmaan kampuksella, eikä Linnanmaalta Kontinkankaalle ole mahdotonta kulkea. Tutkintorakenteissa tulisi vapauttaa sivuaineita ja moduuleja opiskelijoille vapaasti valittaviksi, jolloin myös mahdolliset epävarmuudet oikean alan valinnasta lievenee.

 

Jo nyt opintojen saavutettavuutta ja kursseja kehitetään luomalla vaihtoehtoisia kurssien suoritustapoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia opintojen suorittamiseen elämäntilanteista (työt, perhe, paikka) huolimatta. Osana tätä kehitystä on ollut Covid -19 tuoma etäopiskelu ja tekoäly voi tuoda viedä tiedostamattomia mahdollisuuksia.

 

Korkeakoulujen uuden rahoitusmallin 2025 myötä myös Oulun yliopiston sisäinen rahanjakomalli on uudelleenarvioinnin keskellä. On äärimmäisen tärkeää, että yliopisto tarjoaa sisäisessä rahanjaossa tiedekunnille riittävät resurssit tuottaa opintoja myös toisten tiedekuntien opiskelijoille ilman, että siitä aiheutuu ylimääräisiä kulueriä opintoja tarjoavalle tiedekunnalle.

 

Yliopiston strategiassa mainitaan, että Oulun yliopisto tarjoaa “monitieteisiä ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuisia opiskelupolkuja”. Yliopistollamme on siis ainutlaatuinen mahdollisuus erottua muista Suomen yliopistoista tarjoamalla opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa haluamiaan sivuainekokonaisuuksia opiskelualasta riippumatta. Tällöin opiskelijat pystyvät myös paremmin vastaamaan tulevaisuuden työelämän tarpeisiin. Tätä edesauttaa se, että substanssiosaamisen lisäksi, yliopistomme on tiedostanut geneeristen taitojen merkityksen aloittamalla määrittelytyön kaikkia tutkinto-ohjelmia koskevista yhteisistä akateemisesta työelämätaidosta. 

 

Kysymykseksi jää tuleeko tulevaisuuden yhteiskunta olemaan sellainen, jossa tapahtuu nopeita muutoksia, vaaditaan monialaisempaa osaamista korkeakoulutettujen markkinoilla ja ovatko yliopistot ylipäätään valmiita tarjoamaan tätä. Me voisimme olla sitä.

 

Blogin kirjoittajat ovat OYY:n hallituksen jäsen Jakov Lubenets sekä OYY:n koulutuspoliittinen asiantuntija Mikko Hakoniemi.

Lisää kirjoituksia