Kannanotto: Yliopisto kilpailuttaa opiskelijaruokailun laadun kustannuksella
OYY vaatii parempia kriteerejä opiskelijaravintoloiden kilpailutukseen
Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) on äärimmäisen pettynyt yliopiston päätökseen tehdä ravintolakilpailutus pelkän hinnan perusteella. OYY lähetti yhdessä Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta OSAKOn kanssa molempien korkeakoulujen johdolle kirjeen, jossa toimme esiin vakavan huolen opiskelijaruoan laadusta tulevaisuudessa kampuksillamme. Kirjeeseen ei kuitenkaan reagoitu mitenkään, ja uuden kilpailutuksen kriteereissä halvin hinta on edelleen ainoa arvioitava, pisteytettävä kriteeri, jolla toimijat valitaan. Pelkkä hintakilpailu laskee tarjottavan ruoan laatua ja heikentää siten opiskelijoiden viihtyvyyttä sekä hyvinvointia.
Monelle opiskelijalle opiskelijaruoka on päivän ainoa lämmin, ateriasuositukset täyttävä ruoka. Monipuolinen ruoka auttaa jaksamaan arjessa ja opinnoissa. Hyvä ruoka luo yhteisöllisyyttä, kun opiskelijat kohtaavat lounaalla. Opiskelijoilla ei myöskään ole mahdollisuutta valita lounaspaikkaansa. Opintojen aikataulu ei mahdollista lounaan syömistä kotona, eikä opiskelijoilla ole mahdollisuuksia omien eväiden kylmäsäilytykseen tai lämmittämiseen kampuksella.
“Opiskelijat eivät vaadi mahdottomia, vaan toivomme mahdollisuutta täyttävään, ravitsevaan ruokaan opiskelupäivän aikana.”
Muissa korkeakouluissa eri puolilla Suomea ollaan nähty mihin pelkkä hintakilpailu johtaa. Tarjolla on jatkuvasti erittäin halpoja ruokia, esimerkiksi päivän keitto tai puuro. “Opiskelijat eivät vaadi mahdottomia, vaan toivomme mahdollisuutta täyttävään, ravitsevaan ruokaan opiskelupäivän aikana. Hintakilpailu tulee heijastumaan suoraan raaka-aineiden laatuun ja tarjolla olevien vaihtoehtojen monipuolisuuteen”, toteaa OYY:n hallituksen puheenjohtaja Anton Kostiainen.
Molempien korkeakoulujen omissa strategioissa arvoiksi on määritelty muun muassa vastuullisuus ja ekologisuus. Nämä ovat myös opiskelijoille tärkeitä arvoja. Kilpailutuksen pisteytyksessä ei kuitenkaan ole millään tavalla huomioitu ruoan kotimaisuutta tai ekologisuutta.
Vaadimme, että yliopiston johto palauttaa kilpailutuksen valmisteluun. Kilpailutuksessa pitää ottaa aidoiksi, mitattaviksi kriteereiksi ruoan laatu, kotimaisuus ja ekologisuus ja jättää sivuun pelkkä hinnalla kilpailu.