OYY:n hallituksen puheenjohtajan Suvi-Anna Salmisen puhe yliopiston avajaisissa

Yliopiston avajaiset pidettiin maanantain 4.9. OYY:n hallituksen puheenjohtaja Suvi-Anna Salminen piti puheen juhlakansalle!

Hyvä rehtori, arvoisat professorit, yliopiston väki ja muu juhlakansa. 

Elämme tällä hetkellä erikoista ja hieman jopa pelottavaa aikaa. Elämme ajassa, jossa päätöksentekoprosessit voivat perustua valikoituihin tietoihin tai salaliittoteorioihin. Elämme aikaa, jossa sananvapauden rajoja venytetään mielipiteenvapauteen perustuen, mutta samalla unohdetaan vastuu omista sanoista. Elämme aikaa, jossa vihapuheeseen ja väkivallalla flirttailuun ei puututa. Tilanne on synkkä, mutta ei toivoton. 

Näen, että yliopistojen merkitys sivistyksen ja tieteen kehtona on tässä maailmanajassa entistä merkittävämpi kuin aiemmin. Yliopistojen yksi tehtävä yliopistolain mukaan on kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa, ja myös ylioppilaskunta on mukana kasvattamassa opiskelijoista aktiivisia, valveutuneita ja kriittisiä kansalaisia. Tämän yliopiston – tai lipaston, kuten me opiskelijat sitä rakkaudella kutsumme – luentosaleissa kartutamme ymmärrystä maailmasta ja sen erilaisista ilmiöistä ja kasvamme osaksi monimuotoista tiedeyhteisöä. Sivistys ja tieteellinen maailmankatsomus yhdessä ovat tehokkain lääke taantumusta vastaan. 

Hyvät kuulijat, olemme monitieteinen ja monimuotoinen yliopisto, eikä oppiminen tapahdu pelkästään luentosalien ja kirjaston penkkejä kuluttaessa. Päivittäiset kohtaamiset eritaustaisten ihmisten kanssa avartavat näkemystämme maailmasta ja ihmisyydestä, oli kyseessä sitten eri tieteenalaa harjoittava opiskelija tai täysin eri kulttuurista tuleva kollega. On siis äärimmäisen tärkeää kunnioittaa ja arvostaa toisiamme, sillä tämä arvostus seuraa meitä myöhemmin myös yliopiston ovien ja akateemisen kuplamme ulkopuolelle. 

On kuitenkin tärkeää myös pystyä tarkastelemaan omaa toimintaamme. Olemmeko aidosti inklusiivisia, otammeko todella kaikki yhteisömme jäsenet huomioon? Yhteisöömme kuuluu kansainvälisiä opiskelijoita, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, neuroepätyypillisiä. Vähemmistöt kohtaavat usein syrjintää ja ennakkoluuloja, joihin meidän on koko yhteisönä puututtava. On tärkeää, että meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa itseämme koskeviin asioihin, oli kyse sitten päätöksenteosta tai ympäristöstämme. 

Uudet opiskelijat, jotka nyt astelevat 2T-ovesta ensimmäistä kertaa yliopistolle, ovat kasvaneet epävarman maailmantilanteen keskellä. Täällä yliopistossa he saavat tarpeelliset tiedot ja taidot muuttaa tätä maailmaa sekä yliopistoa paremmaksi paikaksi pieni pala kerrallaan. Uusi opiskelija voi olla Lyskasta valmistunut L-rivin abiturientti, kansainvälinen maisteriopiskelija tai maalta kaupunkiin muuttanut alanvaihtaja. Voimme yliopistoyhteisönä tarjota heille kokemuksen, että heillä, heidän unelmilla ja haaveillaan on merkitystä. Toivon, että heille jokaiselle yliopisto on turvallinen kasvualusta, jossa vahvistaa omaa polkua ja ponnistaa kohti unelmia.

 

Hyvää lukuvuoden alkua kaikille!

Lisää kirjoituksia