Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen 2016 mukaan jopa kolmasosalla opiskelijoista on psyykkisiä vaikeuksia ja noin 10 prosenttia opiskelijoista kokee henkisen hyvinvointinsa huonoksi. Et siis ole yksin, jos sinulla esiintyy esimerkiksi uniongelmia, keskittymisvaikeuksia, jännittyneisyyttä, masentuneisuutta tai ahdistusta. Kaikenlaisiin vaikeuksiin on mahdollista saada apua!

Oletko huolestunut omasta tai läheisesi tilanteesta?

Terveyskirjastosta ja YTHS:n terveystietopankista löydät tietoa erilaisista ongelmista ja mm. testejä alkoholinkäyttöön liittyen.

Mielenterveystalosta löytyy paljon tietoa ja tukea. Esim. Oirenavigaattorissa voit arvioida omaa tai toisen henkilön psyykkistä vointia ja oireiden vakavuutta, sekä suosituksia sopivista palveluista.

YTHS:llä on myös oppaita henkisen hyvinvoinnin tueksi mm. uneen, jännitykseen ja stressiin liittyen sekä parisuhteen avuksi.

Haluatko apua netin kautta tai puhelimitse?

Omahoito-ohjelmia ja verkkokursseja:

Mielenterveystalo tarjoaa ohjelmia mm. ahdistukseen, masennukseen, kriiseihin, parisuhteeseen ja eroon, ahmintaan, pakko-oireisiin, sosiaaliseen jännittämiseen, unettomuuteen sekä lukuisiin muihin haasteisiin. Näitä voit tehdä omaan tahtiin.

Hyvinvointiohjelma Oivan avulla voit lievittää esimerkiksi stressiä, alakuloa, ahdistusoireita tai uniongelmia tietoisen läsnäolon harjoitteiden avulla. Tämän saat myös älypuhelimeen ja tablettiin.

Myös YTHS järjestää verkkokursseja jännitykseen, masennukseen, uneen ja stressiin liittyen.

Nyyti ry:n elämäntaitokursseille täytyy ilmoittautua etukäteen.

Ohjelma tupakoinnin lopettamiseen

Chateissa saat keskustella ammattilaisten kanssa

Auttavia chatteja ja niiden aikatauluja voi seurata Netarissa.

Byströmin chat on suunnattu alle 30-vuotiaille oululaisille.

Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä melkein vuorokauden ympäri.

Tukinetistä löytyy linkkejä chatteihin ja keskusteluihin eri teemoista, kuten sateenkaarinuoret, autismi, masennus ja transihmiset.

Rikosuhripäivystys

Peliriippuvaisille chatin lisäksi auttava puhelin, testejä ja hoito-ohjelma verkossa.

Päihdeneuvonta puhelimitse 24/7.

Elämä on parasta huumetta auttava puhelin

Irti huumeista apua puhelimitse ja skypessä

Auttavia sivustoja

NettiNapissa voit kysyä itseäsi askarruttavista asioista melkein mihin vain elämän osa-alueeseen, kuten rahaan, lakiin tai seksuaalisuuteen liittyen, sekä lukea tietoa asioista.

Raha- ja digipelaamisen lopettamiseen tukea ja testejä.

Internet- ja puhelinpalvelut päihderiippuvaisille

Raiskauskriisikeskus

Nettiturvakoti

Oulun turvakoti

Haluatko tavata samankaltaisia ihmisiä?

Oulussa toimii useita vertaisryhmiä. Googleta, jos et löydä näistä sinulle sopivaa.

Oulun kaupungin ryhmät esim. stressiin, uupumukseen, masennukseen ja päihteisiin

Hyvän mielen talolla on ryhmiä mm. ahdistuksesta ja pakko-oireista kärsiville sekä mielenterveyskuntoutujille. Pelkästään yo-opiskelijoille löytyy oma ryhmä. Lisäksi esimerkiksi taideryhmiä.

Syömishäiriöt vertaistukea myös sähköpostitse ja kaveritoimintana, myös läheisille.

Rahapelaaminen

Nimettömät narkomaanit

Autismin kirjo

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Itsemurhan tehneiden läheiset

Nimettömät alkoholistit

Alkoholistien aikuiset lapset

Miesten eroryhmä

Henkirikoksen uhrien läheiset

Lapsikuolemaperheet

Oulun seudun nuoret lesket

Haluatko jutella jonkun kanssa kasvokkain?

Yliopistomme opintopsykologiin voit ottaa yhteyttä opiskeluun ja oppimiseen liittyvissä asioissa.

Yliopistopastorin kanssa voi käydä keskustelemassa yliopistolla.

Evankelisluterilaisesta kirkosta myös myös kirkkoon kuulumattomat saavat keskusteluapua esimerkiksi päihdeongelmiin tai kriiseihin, myös verkossa tai puhelimitse. Lisäksi tarjolla on parisuhde- ja perheneuvontaa.

Jos kohtaat yliopistolla häirintää tai kiusaamista, ota yhteyttä osoitteeseen hairinta@nulloyy.fi

Onko tilanteesi jatkunut jo pidemmän aikaa?

Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä YTHS:ään. Sinne voi olla yhteydessä jo matalalla kynnyksellä, sillä opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua mm. omaa jaksamistaan tukeviin ryhmiin, kuten jännittäjäryhmään. YTHS:n mielenterveyspuolelta saa myös tietoa monipuolisesti omaa tilannetta tukevista opiskelua tukevista järjestelyistä.

YTHS:ään saa yhteyden puhelimitse, jossa voit jättää takaisinsoittopyynnön. Terveydenhoitaja tekee sinulle hoidontarpeen arvioinnin ja miettii tämän perusteella onko asia kiireetön vai kiireellinen ja hoidettava viikon sisällä.

Ensimmäinen tapaaminen varataan joka tapauksessa terveydenhoitajalle.

Terveydenhoitaja arvioi tarvitsetko ajan psykologilta tai psykiatriselta sairaanhoitajalta vai yleislääkäriltä. Usein potilas saa ajan molemmille.

Yleislääkäri kartoittaa vointiasi ja tekee mahdollisen diagnoosin ja hoitosuunnitelman. Hän saattaa konsultoida psykiatria ja voi myös antaa ajan psykologille tai psykiatriselle sairaanhoitajalle.

Psykologin tai psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa opiskelijalla on arvio- ja neuvontajakso. Käyntejä on yleensä 2-5, ja joskus nämäkin käynnit auttavat tarpeeksi. Psykologin tai psykiatrisen sairaanhoitajan käynneillä tehdään kokonaisvaltaisempi arvio tilanteestasi ja psyykkisestä voinnistasi.  Käynnit ovat myös hoidollisia. Joskus käynteihin voi sisältyä myös lyhyt-tai kriisiterapiajakso.

Tarpeen mukaan jatkotuen määrittämiseksi varataan ajat psykiatrilta, joka yhdessä psykologin kanssa suunnittelee jatkohoidon. Näitä voivat olla esim. Kelan kuntoutuspsykoterapia tai lisätutkimukset. Pitempi kuntoutuspsykoterapia saattaa  olla suositeltavaa psyykkisten sairauksien hoitoon, kun oireet ovat jatkuneet pidempään ja haittaavat opintojen lisäksi muuta elämää. Se on Kelan korvaamaa kuntoutusta ja tähtää opiskelukyvyn parantamiseen.

Psykiatrin käynneillä painopiste on jatkotutkimuksien ja -tuen arvioinnissa (esim. kuntoutuspsykoterapia). Jatkotutkimukset voivat koskea tarkempaa diagnostiikkaa tuen määrittämiseksi tai  opiskelukyvyn kartoittamista. Lisäksi psykiatri on mielenterveyspuolen lääkityksen asiantuntija. Psykiatrilta voit myös saada lausunnon opiskelukyvyn menetyksen vuoksi. Tällöin voit hakea Kelalta sairauspäivärahaa opintotuen tilalle.

Lisätietoa Kelan kuntouttavaan psykoterapiaan hakeutumisesta.

Lisätietoa sairauspäivärahasta.

Onko tilanteesi akuutti?

Lyhytkestoista ja maksutonta kriisiapua ajanvarauksella Oulun kriisikeskuksessa.

Vakavissa ja äkillistä päivystyksellistä hoitoa vaativissa tilanteissa voi ottaa suoraan yhteyttä mielenterveystoimiston päivystykseen.
– Oulun mielenterveyskeskuksen päivystys oululaisille ma-to 8-16, pe 8-15 puh. 044 703 5940.

Päivystys virka-ajan ulkopuolella:

– OYS:n psykiatrian päivystys oululaisille ja ulkopaikkakuntalaisille ma-pe klo 8-18 puh. 08 315 6707.
– Oulun seudun kuntien yhteispäivystys arkisin klo 18 jälkeen ja viikonloppuisin puh. 08 315 2655.

Lähteet: Kela, YTHS, Mielenterveyden keskusliitto, nettinappi.fi ja muut mainitut linkit.