Tutkinto kourassa – mitä tehdä?

Mikäli sinulla ei ole valmistuessasi vielä työpaikkaa kannattaa hyvissä ajoin ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinopalveluihin ja käynnistää työnhaku verkosssa sähköisellä ilmoittautumislomakkeella, jolloin ei tarvita henkilökohtaista asiointia. Tarkista ensimmäiseksi, että yhteystietosi ovat ajantasalla, jotta asiasi selvittäminen ei turhaan viivästy. Lisätietoja asioimisesta te-toimistossa löydät täältä ja täältä.

Huom. Oulun kaupunki voi myöntää oululaiselle yritykselle työllistämisestäsi työllistämisbonuksen, jos olet alle 30-vuotias työllisyyspalvelujen asiakas, joka ei ole ollut työssä tuen hakemista edeltäneen kolmen kuukauden aikana. 

Työnhakuajalta toimeentulosi turvaa työttömyysturva, minkä lisäksi työttömyyskassan jäsenenä ja sen työssäoloehdot täyttäneenä saat myös ansiosidonnaista päivärahaa. Lisätietoja työttömyys-sivulta.

Yliopiston uraohjauksen osaava henkilökunta auttaa esim. urasuunnittelussa ja työnhaussa. Ohjausta kannattaa hyödyntää jo ennen valmistumista, jotta siirtyminen yliopistosta työelämään on mahdollisimman sujuva. Lisätietoja täältä.

Jos akateemisella opintopolulla jatkaminen kiinnostaa perustutkinnon jälkeen kannattaa harkita jatkotutkinto-oikeuden hakemista. Tutkijanuralle aikovien kannattaa perehtyä jatko-opiskelijaksi ottamisen kriteereihin jo perustutkintoa suorittaessa sekä ottaa selvää oppiaineensa tutkimuksen painopisteistä ja tutkimusryhmistä. Osassa oppiaineista on mahdollista päästä mukaan tutkimustyöhön jo perustutkinto-opiskelijana, joten kannattaa olla aktiivinen ja kysyä professoreilta, miten tutkijanuraa voisi edesauttaa. Lisätietoja Oulun yliopiston tutkijakoulusta löydät täältä.

Osassa tiedekunnista on mahdollista suorittaa tutkintoa täydentäviä opintoja maksutta valmistumisen jälkeen. Käytännöt vaihtelevat tiedekunnittain, joten kysy asiasta tiedekuntasi koulutuspäälliköltä. Tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää esim. tukemaan valmistumisen jälkeistä työllistymistä. Täydentäviä opintoja ja opintokokonaisuuksia voi suorittaa myös yliopiston Täydentävien opintojen keskuksessa (TOPIK). Osa kursseista on maksuttomia, osassa voi olla kurssimaksuja, jotka vaihtelevat valtavasti paketin laajuudesta riippuen. Lue lisää täältä.

Oulun yliopisto tarjoaa yliopiston alumneille oman verkostonsa. Lähde vaikka mentoriksi ja ala inspiraation lähteeksi tulevaisuuden yliopisto-opiskelijoille! Alumniverkostoon voi liittyä jo kandidaatintutkinnon suorittamisen jälkeen täältä.

Tarvitsetko vinkkejä hakemuksen tai ansioluettelon tekemiseen tai haastatteluun valmistautumiseen? Katso neuvoja esim. näistä:

Uranoste
Teekkarin työkirja
Uuden opettajan opas
Humanistin työelämäkirja (sivun lopussa)
Vinkkejä lääketieteen kandidaateille esim. kesätöihin
Luonnontieteilijöiden liitto tarjoaa mm. mentorointia cv:n ja hakemuksen kirjoittamiseen
Taloustieteilijöille on koostettu tietoa Suomen Ekonomit -liiton sivuille