“En tarvitse apua oikeasti” - maailman mielenterveyspäivä muistuttaa, että mielenterveys on jokaisen oikeus

Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10.10.2023 teemalla ”Mielenterveys on jokaisen oikeus”.

Tänään vietetään maailman mielenterveyspäivää, ja aihe tuntuukin lokakuun pimeydessä hyvin ajankohtaiselta. Maailman mielenterveyspäivän teemana on tänä vuonna “Mielenterveys on jokaisen oikeus”. Vaikka teema kuulostaa itsestään selvältä, se ei todellakaan ole sitä. Esimerkiksi Suomen hallitus on tunnistanut ohjelmassaan mielenterveyden yhteiskunnallisena ongelmana, mutta esimerkiksi toimeentuloon kohdistuvat leikkaukset uhkaavat lisätä eriarvoisuutta ja pahoinvointia. 

OYY:n slogan on “opiskelijoiden hyvä elämä”, ja hyvän elämän yksi kulmakivi on mielen hyvinvointi. Mielen hyvinvointia voi tukea esimerkiksi nukkumalla riittävästi, liikkumalla ja pitämällä yllä ihmissuhteita. Aina voimavarat eivät kuitenkaan riitä ja mieli voi voida pahoin näistä asioista huolimatta. Tällöin myös opiskelijoille olisi tärkeää tarjota mielenterveyden palveluita. Hallituksen leikkaukset opiskelijoilta vaikuttavat osaltaan pahoinvoinnin lisääntymiseen. Esimerkiksi töiden ja opiskelun yhdistäminen voi johtaa uupumukseen ja masennukseen, jolloin opiskelijat siirtyvät työelämään jo valmiiksi huonosti voivina. Jos töihin ei mene, rahat eivät välttämättä riitä mielen hyvinvointia tukeviin asioihin, kuten harrastuksiin tai terapiaan. Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta huomataan, että opiskelijat voivat jo nyt huonosti. Lähes 60% yliopisto-opiskelijoista ovat psyykkisesti kuormittuneita. Mielenterveys on jokaisen oikeus, ei vain niiden, kenellä on varaa mennä yksityiselle psykiatrille. Tai niiden, ketkä voivat jo niin huonosti, että hoito on pakollista. 

Hyvä mielenterveys kuuluu myös sellaisille, jotka kokevat tilanteensa “ihan hyvänä”. Kuulun tähän kastiin, sillä olen tiennyt tarvitsevani mielenterveyden palveluita, mutta kokenut olevani “liian hyvinvoiva” ja vieväni tilaa niiltä, jotka tarvitsevat sitä “oikeasti”. Tämän vuoksi en ole hakeutunut mielenterveyden palveluiden pariin. Haluan siis muistuttaa, että hyvä mielenterveys on todellakin jokaisen oikeus – apua kannattaa hakea, ennen kuin terveys kärsii vakavammin. 

Maailman mielenterveyspäivään voi osallistua esimerkiksi kysymällä kaverilta, mitä hänelle kuuluu ja pohtimalla omaa hyvinvointia tukevia asioita. Näillä sanoilla haluan toivottaa hyvinvoivaa arkea – jokaiselle.

 

Blogin on kirjoittanut OYY:n viestintäharjoittelija Manta Mankinen.

Lisää kirjoituksia