Hyvinvoiva mieli on jokaisen opiskelijan oikeus

Opiskelijoiden mielenterveysviikon teemana on tänä vuonna yhdenvertaisuus

8.-14.4. vietetään opiskelijoiden mielenterveysviikkoa. Aikaisempi mielenterveyspäivä on laajentunut teemaviikoksi, ja tänä vuonna teemana on yhdenvertaisuus ja sosiaalinen saavutettavuus.

 

Mitä sosiaalinen saavutettavuus on? Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että ihmisiä arvostetaan ja heidät hyväksytään sellaisina kuin he ovat. Opiskelijajärjestöissä se voi näkyä esimerkiksi niin, että tapahtumiin ja toimintaan ovat tervetulleita erilaiset ihmiset, ja heillä on mahdollisuus käyttää omia vahvuuksiaan ja osallistua itselle sopivalla tavalla. Sosiaalista saavutettavuutta voi edistää kohtelemalla jokaista ystävällisesti. Tapahtumien viestinnässä voi korostaa että ne on tarkoitettu kaikille, ja kertoa selkeästi mitä tapahtumassa on odotettavissa. Myös yksityiskohtaiset tiedot paikasta, mahdollisesta maksullisuudesta ja muista järjestelyistä madaltavat kynnystä osallistua.

 

Lisää tietoa sosiaalisesta saavutettavuudesta löytyy esimerkiksi kulttuuria kaikille-sivuilta

 

Opiskelu ja opiskelijayhteisöön kuuluminen ovat jokaisen oikeus. Jokainen meistä voi myös kohdata tilanteita, joissa tarvitsee apua oman tilanteen käsittelyyn, oli kyseessä sitten opintoihin liittyvät vaikeudet tai terveydelliset tai elämäntilanteen haasteet. Apua kannattaa kysyä rohkeasti ja mahdollisimman pian.

 

  • YTHS hoitaa opiskelijoiden terveyttä, myös mielenterveyttä!
  • Sekasin-chat on alle 29-vuotiaiden chat josta saa tukea mielen hyvinvointiin
  • Mieli-kriisichat on aikuisille tarkoitettu chat kaikenkokoisista huolista keskustelemiseen
  • Yliopistopastori tukee luottamuksellisessa keskustelussa esimerkiksi ihmissuhteisiin, elämänkatsomukseen tai kuolemaan liittyvissä kysymyksissä
  • Opintopsykologit tarjoavat tukea oppimiseen ja opintoihin liittyvissä haasteissa
  • Nyyti ry:n sivuilta löytyy kattava lista tahoista, jotka voivat auttaa erilaisissa tilanteissa
  • OYY:n häirintäyhdyshenkilöt auttavat, jos olet kohdannut yliopistoyhteisössä kiusaamista tai häirintää

Lisää kirjoituksia