Kehysriihi tarjoili opiskelijoille epävarman tulevaisuuden

60 vuotta sitten Uuno Välkky muutti veneen alle, kun Oulusta ei löytynyt opiskelijoille sopivia asuntoja. Onko nyt edessä sama, jos rahat eivät riitä elämiseen?

Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) on pettynyt kehysriihen tarjoilemaan kylmään kyytiin. Toimeentulon heikennykset osuvat kipeästi sukupolveen, jonka opinpolkua ovat varjostaneet erilaiset kriisit, elinkustannusten kasvu sekä yhä kasvavat mielenterveyden ja jaksamisen haasteet. Silti opiskelijat ovat ainoa ihmisryhmä, joilta ollaan valmiit saksimaan vuodesta toiseen.

 

Tämänhetkisen tiedon valossa opiskelijat ollaan siirtämässä 7 vuotta taaksepäin takaisin opintotuen asumislisän piiriin. Tarkoista luvuista ei ole vielä tietoa, mutta tämän hetkinen arvio opintotuen asumislisän suuruudesta on enimmillään 260 €/kk. SYLin laskelmien mukaan vaikutus opiskelijan vuotuisiin asumisen tukiin voi olla pahimmillaan jopa yli 2000 euroa. Prosentuaalisesti heikennys voi olla jopa kohtuullisista asumiskustannuksista tunnetulla Oulun alueella noin 45,5 % verrattuna nykyisiin asumisen tukiin. Asumislisästä siirryttiin alunperin yleiseen asumistukeen nimenomaan säästösyistä: opiskelijoiden erillinen järjestelmä kuormitti ja ruuhkautti käsittelyprosessia. Opintotuen asumislisää on haettava vuosittain, kun asumistukeen tehdään muutoksia vain tarvittaessa. “Eikö päätöksiä tehdessä todella ole otettu huomioon, että ne lisäävät byrokratiaa ja siten myös hallinnon kustannuksia, vaikka tavoitteena ovat säästöt?” ihmettelee hallituksen varapuheenjohtaja Vilma Sippola. 

 

Heikennyksiä yritetään pehmentää nostettavan lainan määrän kasvattamisella. Ihmelääkkeeksikin maalattu opintolaina on kuitenkin korkoa kasvavaa, oikeaa lainaa, joka on opintojen jälkeen maksettava takaisin. Suuri opintolainataakka hidastaa merkittävästi vastavalmistuneiden mahdollisuuksia perheen perustamiseen, omistusasunnon hankkimiseen tai muuhun varallisuuden kerryttämiseen. Mikäli opintojen tuki muuttuu lainapainotteiseksi, tulisi lainalle asettaa korkokatto. “Lainaa ei pidä maalata helpoksi tukimuodoksi – eihän pikavippiäkään saa markkinoida tavaksi löytää juusto leivän päälle”, paheksuu OYY:n hallituksen puheenjohtaja Anton Kostiainen.

 

Opiskelijoiden tukien heikennykset lisäävät entisestään tarvetta opiskelijabudjettiin sopivien asuntojen rakentamiselle. Jo 60 vuotta sitten Oulun yliopiston ylioppilaskunta kampanjoi sen puolesta, että Oulussa olisi riittävästi opiskelijoille sopivia asuntoja. Kampanjan keskushahmo Uuno Välkky on aika kutsua vielä eläkkeeltä takaisin töihin. 

 

Anton Kostiainen

Hallituksen puheenjohtaja

 

Vilma Sippola

Hallituksen 2. varapuheenjohtaja

Lisää kirjoituksia