Vuosijuhlat

OYY:n 64-vuotisjuhlia vietetään helmikuussa!

Etiketti

OYY:n vuosijuhlaviikko sisältää niin Väyläsitsit kuin myös vuosijuhlat. Väyläsitseillä vuosia täyttävää ylioppilaskuntaa juhlistetaan rennommissa, vaikkakin normaaleja sitsejä juhlallisemmissa merkeissä.

Ylioppilaskunnan vuosijuhla on vuoden arvokkain juhla, jonka juhlallisuuksia ohjaa etiketti. Etikettiin etukäteen tutustuminen auttaa vuosijuhliin osallistuvaa ymmärtämään vuosijuhlan perinteitä ja tekee juhlasta yhä antoisamman kokemuksen niin sinulle kuin myös kanssajuhlijoille.

Vuosijuhlien etiketissä tärkeintä ei ole kuinka aterimia pidetään käsissä, vaan tärkeintä on muiden juhlavieraiden huomioon ottaminen. Etikettiä on siis helppo noudattaa, kun perusjutut on hallussa! 

 • Pukeutuminen

  Vuosijuhlien pukukoodina on tumma puku / cocktail ja akateemiset ansio- ja kunniamerkit. Tumman puvun voi korvata juhlaunivormulla tai kansallispuvulla. Myös esimerkiksi juhlava housupuku on pukukoodin mukainen. Pukukoodina cocktail on hieman tummaa pukua rennompi, mutta silti juhlava.

  Puvun ollessa avonainen, olkapäät voi halutessaan peittää. Akateemisten kunniamerkkien ei tule koskettaa paljasta ihoa. 

 • Akateemiset merkit

  Akateemisia merkkejä ovat esimerkiksi erilaiset nauhat ja rintamerkit. OYY:n nauhojen sekä akateemisten kunniamerkkien käyttöä ohjaa OYY:n juhlasääntö.

  Ennen vuosijuhlaa ylioppilaskuntanauhan voi hankkia itselleen OYY:n toimistolta. Ylioppilaskuntanauhaa on oikeutettu kantamaan jokainen ylioppilaskunnan nykyinen ja entinen jäsen. 

  Nauhaa kannetaan siten, että se kulkee 

  • oikealta olkapäältä vinosti rinnan yli alas vasemmalle 
  • vasemmalta olkapäältä vinosti rinnan yli alas oikealle 
  • ruusukkeena puvun miehustassa. 

  Kantaessasi useita nauhoja, ylioppilaskuntanauhaa kannetaan ylimmäisenä. Nauhojen keskinäinen kantojärjestys on leveä ylioppilaskuntanauha, ylioppilaskuntanauha, muut Oulun yliopistoon liittyvien yhteisöjen nauhat ja ystävyydenosoituksena myönnetyt nauhat. Ylioppilaskunnan tilaisuuksissa on arvojärjestyksessä alempia nauhoja käytettäessä kannettava aina myös ylioppilaskuntanauhaa.

  Ylioppilaskunnan akateemiset kunniamerkit ovat kunniamerkki sekä ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan ansiomerkit. Lisäksi ylioppilaskunnan puheenjohtajisto, hallitus ja toimihenkilöt kantavat virkamerkkiä edustaessaan ylioppilaskuntaa.

  • Kunniamerkkiä kannetaan aina leveän ylioppilaskuntanauhan keskellä.
  • I lk:n ansiomerkkiä kannetaan aina ylioppilaskuntanauhan keskellä
  • II lk:n ansiomerkkiä kannetaan akateemisissa juhlatilaisuuksissa rintataskun päällä tai vastaavassa paikassa
  • III lk:n ansiomerkkiä kannetaan rintataskun päällä, takin käänteessä tai vastaavassa paikassa.
  • Virkamerkkiä kannetaan takin vasemman käänteen napin lävessä tai sitä vastaavassa paikassa.
 • Juhlan eteneminen

  OYY:n vuosijuhlaa vietetään tällä kertaa cocktailtilaisuutena. Juhla alkaa tervehdysten vastaanottamisella, ja jatkuu kaikkien vieraiden saavuttua juhlapuheilla, akateemisten kunniamerkkien jakamisella ja muulla ohjelmalla. Vuosijuhlien ohjelmaa johtaa seremoniamestari.

  Cocktailtilaisuuden alussa klo 18 ylioppilaskunnan hallitus ja edustajiston puheenjohtajisto ottaa vastaan järjestöjen, muiden ylioppilaskuntien, sidosryhmien sekä muiden tilaisuuteen ilmoittautuneiden tahojen virallisia tervehdyksiä.

  Juhlan alettua ja kaikkien vieraiden saavuttua seremoniamestari opastaa juhlavieraita käytännön asioista ja juhlan kulusta. Kuuntele siis ohjeita ja tarvittaessa kysy kaverilta tai seremoniamestarilta! Cocktailtilaisuus on perinteistä pöytäjuhlaa vapaamuotoisempi tilaisuus, mutta puheiden, puheenvuorojen ja esitysten aikana on silti kohteliasta kuunnella ja antaa myös toisille mahdollisuus keskittyä ohjelmaan. Ohjelmassa on taukoja, joiden aikana voi hakea syötävää ja juotavaa käydä haukkaamassa raitista ilmaa tai muuten virkistäytyä. Cocktailvuosijuhlilla ei perinteisen pöytäjuhlan tapaan lauleta.