Vuosijuhlat

OYY:n vuosijuhlaa juhlitaan yli viikon ajan, 18.-26.2.2023!

Etiketti

OYY:n vuosijuhlaviikko sisältää niin vuosijuhlasitsit kuin myös vuosijuhlat. Vuosijuhlasitseillä vuosia täyttävää ylioppilaskuntaa juhlistetaan rennommissa, vaikkakin normaaleja sitsejä juhlallisemmissa merkeissä. Ylioppilaskunnan vuosijuhla on vuoden arvokkain juhla, jonka juhlallisuuksia ohjaa etiketti. Etikettiin etukäteen tutustuminen auttaa vuosijuhliin osallistuvaa ymmärtämään vuosijuhlan perinteitä ja tekee juhlasta yhä antoisamman kokemuksen niin sinulle kuin myös kanssajuhlijoille.

Vuosijuhlien etiketissä tärkeintä ei ole kuinka aterimia pidetään käsissä, vaan tärkeintä on muiden juhlavieraiden huomioon ottaminen. Etikettiä on siis helppo noudattaa, kun perusjutut on hallussa! 

  • Pukeutuminen

    Vuosijuhlien pukukoodina on perinteisesti juhlapuku ja akateemiset ansio- ja kunniamerkit. Juhlapuvulla tarkoitetaan frakkia tai täyspitkää juhlapukua. Juhlapuvun voi korvata tummalla puvulla, juhlaunivormulla tai kansallispuvulla. Myös esimerkiksi juhlava housupuku on pukukoodin mukainen.

    Puvun ollessa avonainen, olkapäät voi halutessaan peittää. Akateemisten kunniamerkkien ei tule koskettaa paljasta ihoa. 

  • Akateemiset merkit

    Akateemisia merkkejä ovat esimerkiksi erilaiset nauhat ja rintamerkit. OYY:n nauhojen sekä akateemisten kunniamerkkien käyttöä ohjaa OYY:n juhlasääntö.

    Ennen vuosijuhlaa ylioppilaskuntanauhan voi hankkia itselleen OYY:n toimistolta. Ylioppilaskuntanauhaa on oikeutettu kantamaan jokainen ylioppilaskunnan nykyinen ja entinen jäsen. 

    Nauhaa kannetaan siten, että se kulkee 

    • oikealta olkapäältä vinosti rinnan yli alas vasemmalle 
    • vasemmalta olkapäältä vinosti rinnan yli alas oikealle 
    • ruusukkeena puvun miehustassa. 

    Kantaessasi useita nauhoja, ylioppilaskuntanauhaa kannetaan ylimmäisenä. Nauhojen keskinäinen kantojärjestys on leveä ylioppilaskuntanauha, ylioppilaskuntanauha, muut Oulun yliopistoon liittyvien yhteisöjen nauhat ja ystävyydenosoituksena myönnetyt nauhat. Ylioppilaskunnan tilaisuuksissa on arvojärjestyksessä alempia nauhoja käytettäessä kannettava aina myös ylioppilaskuntanauhaa.

    Ylioppilaskunnan akateemiset kunniamerkit ovat kunniamerkki sekä ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan ansiomerkit. Lisäksi ylioppilaskunnan puheenjohtajisto, hallitus ja toimihenkilöt kantavat virkamerkkiä edustaessaan ylioppilaskuntaa.

    • Kunniamerkkiä kannetaan aina leveän ylioppilaskuntanauhan keskellä.
    • I lk:n ansiomerkkiä kannetaan aina ylioppilaskuntanauhan keskellä
    • II lk:n ansiomerkkiä kannetaan akateemisissa juhlatilaisuuksissa rintataskun päällä tai vastaavassa paikassa
    • III lk:n ansiomerkkiä kannetaan rintataskun päällä, takin käänteessä tai vastaavassa paikassa.
    • Virkamerkkiä kannetaan takin vasemman käänteen napin lävessä tai sitä vastaavassa paikassa.
  • Juhlan eteneminen

    OYY:n vuosijuhla alkaa cocktailtilaisuudella, jatkuu pöytäjuhlalla ja päättyy tansseihin. Illallisjuhlan jälkeen juhlintaa voi jatkaa vapaammissa merkeissä vuosijuhlien jatkoilla. Vuosijuhlien ohjelmaa johtavat seremoniamestarit.

    Cocktailtilaisuuden tarkoitus on ottaa vastaan järjestöjen, muiden ylioppilaskuntien, sidosryhmien sekä muiden tilaisuuteen ilmoittautuneiden tahojen virallisia tervehdyksiä. Tervehdyksiä ottaa vastaan ylioppilaskunnan hallitus.

    Iltajuhlan alkaessa, löydät istumapaikkasi pöytäkartasta. Odotathan muuta pöytäseuruetta, ennen kuin istut pöytään. Istumapaikalta löytyy juhlien käsiohjelma, johon on merkitty illan aikataulu, menu ja juhlassa laulettavien laulujen sanat. Illallisjuhlan ohjelma koostuu kolmen ruokalajin illallisesta, puheista, lauluista sekä kunnianosoituksista ja muista juhlallisista esityksistä. 

    Puheiden, puheenvuorojen sekä esitysten aikana ei ole soveliasta keskustella, juoda tai syödä.  Jos pöydästä poistumiselle on pakottava tarve, teethän tämän huomiota herättämättä, etkä puheiden tai esitysten aikana. Juhlien aikana on pidempi tauko, eli konferenssi.

    Pääjuhlan päätyttyä tanssitaan tanssit. Ensimmäinen tanssi on usein hyvä varata avecille. Otathan muut juhlavieraat huomioon tanssilattialla.

    Pääjuhlan ja tanssien jälkeen siirrytään juhlia jatkamaan jatkoille. Jatkot ovat vapaamuotoinen tapahtuma eikä siellä päde enää tiukka etiketti. 

  • Ruokailu, laulaminen ja skoolaaminen

    Tarjoilun alettua on kohteliasta odottaa, että kaikki pöytäseurueen jäsenet ovat saaneet annoksensa ennen ruokailun aloittamista. Lämpimän pääruoan voi kuitenkin aloittaa, kun vierustoverit ovat saaneet annoksensa.

    Juomalaulukulttuuri kuuluu akateemiseen juhlaperinteeseen ja näin myös ylioppilaskunnan vuosijuhliin. Vuosijuhlilla laulaminen tapahtuu yhteisesti seremoniamestareiden johdolla. Laulun lopuksi skoolataan. Laulun jälkeen skoolataan ensin oikealle viistoon, sitten vasemmalle viistoon ja kolmanneksi vastapäätä istuvalle vieraalle. Juhlassa suosionosoitukset osoitetaan aplodeilla, eikä sitsien tapaan pöytää hakkaamalla. Tuoleilla ja pöydillä seisominen on vuosijuhlassa kiellettyä.